Speciale lettertekens: HTMLspecialcharacters.jpg
Ga naar het jaar:
2014 –
2013 –
2012 –
2011 –
2010 –
2009 –
2008 –
2007 –
2006
Min of meer een herhaling van maart 2021: opnieuw moest in de zelfde tuinstrook een reeks tuinschermen er aan geloven door een voorjaarsstorm. Nu zaten twee huishoudens met de brokstukken...
Wil je de vorige editie nog eens terugzien, Klik dan hier...
Vandaag fotografeerde ik waarschijnlijk enkele reuzenzwammen in het Meerwaldtplantsoen, vlak bij meerdere (!) statige bomen. Volgens boomverzorger Mullenders vreet een reuzenzwam de wortels van bomen op, waardoor die minder standvastig worden en de kans groeit dat ze omvallen of dat er takken afbreken en op bezoekers vallen, met alle gevaar van dien. Die bomen moeten dus op een gegeven moment geveld worden.
Mullenders, in de PS van Het Parool van 15 oktober: 'Het vervelende is dat op het moment dat je een zwam bovengronds ziet, je weet dat die schimmel al jarenlang ondergronds aan het werk is.'
Een paar dagen later werd dit paddenstoelencomplex gekoppensneld door een grasmaaier. Weg...?! Nou..., nu weten we dat de reuzenzwam ondergronds gewoon weer verder leeft, en eet, en eet...
Her en der werd de balans opgemaakt van deze zomer. Het was de warmste 25 augustus ooit gemeten, meldden veel media die avond. Droogte- en hitterecords sneuvelden. In een groen-groen stadstuintje in het Meerwaldt-complex zagen we de 26ste dat het buiten in de schaduw rond 16 uur 35,7° werd. Binnen in de label B tussenwoning steeg de temperatuur langzaam met een hele graad.
De warmste dag die wij ons van de afgelopen drie jaar kunnen herinneren was 19 juli van dit jaar, toen het in diezelfde tuin rond 16 uur 40,4° was.
Tegen het einde van de lente van 2022 ligt het Meerwaldtplantsoen er betoverend mooi bij. Het resultaat van de renovatie van 2018 is nu goed zichtbaar, zowel in het oostelijke als het westelijke deel van het Meerwaldtplantsoen. Maar sorry, het is té mooi geworden om te proberen dat hier in enkele foto's te vangen.
Jammer alleen, dat er toch nog heel vaak bestelauto's in alle soorten en maten door het westelijke plantsoen rijden. Vóór de renovatie was er nog iets van een natuurlijke barrière, maar die heeft de renovatie niet mogen overleven. Verzet?! Handhaving!? Update?!
Half juni werd in het Meerwaldtplantsoen bij de speeltuin naast de Slotermeerschool een gedenkpaneel geplaatst ter nagedachtenis aan Arthur Meerwaldt, een van de vele verzetsstrijders van de Tweede Wereldoorlog van wie straten en lanen in dit stadsdeel hun naam kregen.
De achtertuinen van het derde blok vanaf de Burg. Fockstraat zijn supergevoelig voor zuidwesterstorm. Die raast daar ongehinderd over de relatief kale vlakte tussen de Bijleveldstraat naar het meest westelijke stuk van het Meerwaldtcomplex. Al meerdere malen moesten tuinschermen en beplanting het ontgelden. Van de tuinschermen die maar een beetje gesloten zijn, ging er vandaag een aantal tegen de vlakte, en niet alleen in het derde blok. Ten minste vijf huishoudens zijn daardoor vandaag met een flinke schade in hun achtertuinen opgezadeld.
Stevige staanders braken af als luciferhoutjes... Zo ook bijvoorbeeld op 11 maart:
Een 'stevige' bevestiging van het privacyscherm met zelfs twee 6 cm lange schroeven aan de isocomposiet muur was voor die wind een peuleschil: het lag allemaal tegen de vlakte en de muur werd flink beschadigd... De echt open schermen gaven geen krimp. Op 13 maart 2023 kregen we een herhaling te zien, nu een beetje bescheidener: 'slechts' twee huishoudens zaten in de problemen.
Wat er gebeurt wanneer zo'n isocomposiet blok door schade of verwaarlozing niet meer beschermd wordt, laat dit blok zien, dat 'n paar jaar als 't ware in z'n blootje buiten stond:
Flink geërodeerd... Af fabriek ziet het er nog heel anders uit:
Actueel...? Neen, het gebeurt té vaak, maar als het je overkomt, wordt het ineens super actueel en schrik je je een ongeluk – rare woordspeling trouwens. Vandaag werd ik twee keer nog nét niet omver gereden, toen ik over een voetpad in het Meerwaldtplantsoen het trottoir langs de Vening Meineszlaan naderde. Hoe werkt dat:
Aangemeld bij politie Nieuw-West en het Amsterdamse Meldpunt Openbare Ruimte en Overlast... Want dit zijn geen geisoleerde incidentjes. In het Meerwaldtplantsoen is het niet alleen heerlijk wandelen, er wordt op de voetpaden ook volop gescheurd met fietsen, bromscooters, jetkarts, E-steps, hoverboards, al of niet elektrisch, enzovoorts. Niet elk pad is geschikt om dat daar veilig te doen, en dan is het geen 'spelen' meer…
Aanrijding tussen een fietser en een auto vlak voor gebouw De Kandelaar, van het Leger des Heils. Volgens omstanders reed een jongen vanaf het trottoir de laan op en werd daar geschept. Twee ambulances, trauma-heli nabij, heel veel politie-auto's! Een omstander hoorde dat de jongen zijn ogen open zou hebben maar niet kon praten... De fiets lag ettelijke meters van de auto vandaan, wat suggereert dat de auto een flinke snelheid had op deze 30km laan.
Dit deel van de laan is berucht, omdat het fungeert als sluiproute. Er zijn vaak erg veel auto's op deze laan, waar ooit een maximumsnelheid van 126 km/uur gemeten is. En dat terwijl er toen al maximaal 30km/uur was toegestaan…
Vlak voor Kerstavond filmde AT5 het grotendeels gerenoveerde Meerwaldtplantsoen. Volgens de december-editie van het magazine Amsterdam was het werk op dat moment vrijwel voltooid. Het oplossen van de wateroverlast was dé grote uitdaging voor de vernieuwers van het park. AT5 meldt dat de gemeente daarvoor 1,3 miljoen euro uittrok. Op 24 december toonde AT5 echter een kletsnat resultaat, een soort Lago di Meerwaldt in 7 delen... Bekijk het AT5-item hier…
Op 28 december, na vier droge dagen, stonden er onder andere bij de Slootermeerschool nog steeds enorme plassen:
Diverse buurtbewoners zeggen dat de wateroverlast nu erger is dan vóór de renovatie. Dat onderschrijven wij. Er is vrees dat in de aangelegen woningen schimmelproblemen verergeren. Want die zijn er al. Dat bleek ook al tijdens een groot onderzoek door de Bewonerscommissie Meerwaldt, in 2000. Uit die tijd herinneren wij ons nog goed dat we in minstens één kruipruimte een waar 'zwembad' zagen… Zeker zeven typen klachten uit dat onderzoek zijn gerelateerd aan vocht en/of schimmels. Zichtbare of ruikbare schimmels vormen vrijwel zeker het topje van een smerige ijsberg, die aanleiding kan zijn voor klachten of versterking van klachten aan de luchtwegen. Schimmels zijn immers actieve verspreiders van diverse stoffen. Ook gewrichtsklachten worden in onderzoeksrapporten in verband gebracht met vochtproblemen.
Het stadsdeelbestuur is ook geschrokken van de blijvende of teruggekeerde wateroverlast en gaat het weer onderzoeken.... AT5 noteerde bij het stadsdeelbestuur dat de werkzaamheden nog niet helemaal zijn afgerond. Echter, de zwaarste belasting voor de grond vormden de loodzware voertuigen die in september en oktober 2018 weken lang door het parkje reden voor onder meer het verwijderen van soms forse bomen. Er lijkt ons weinig fantasie nodig om je voor te stellen, dat juist die zware voertuigen de grond wellicht nog dichter in elkaar hebben gedrukt. De uitgebreide grondwerkzaamheden zouden nu toch achter de rug moeten zijn…
Ook zou de extreme droogte van de zomer van 2018 oorzaak kunnen zijn van de verharding van de grond, waardoor de regen van het najaar minder goed kon doordringen. Echter, de bovenlaag was in die zomer dan wel kurkdroog, vrijwel elke omwonende weet dat de grasvelden al jaren vaker wel dan niet onder water stonden, zeker in het westelijk deel van het Meerwaldtplantsoen. Een zeer hoge grondwaterstand was bij de bewoners en de eigenaar van het Meerwaldtcomplex ook al tientallen jaren een hoofdpijndossier. Niet voor niets werden de kruipruimten meerdere keren volgestort met keramische kleikorrels.
Die extreme droogte was tijdens de zwaardere grondwerkzaamheden in oktober 2018 natuurlijk ook bekend bij het stadsdeelbestuur en bij de bedrijven, die in het Meerwaldtplantsoen werkten. Volgens Het Parool kon dit jaar qua droogte wedijveren met 1976 en in 2003 was de zon nog vaker te zien; extreem droog was het dus niet voor het eerst. Bovendien was nu juist die slechte doorlaatbaarheid van de bodem van meet af aan een van de belangrijkste veronderstelde oorzaken voor de aanpak van de wateroverlast in het plantsoen…
Iedereen lijkt het erover eens dat er alsnog het nodige moeten gebeuren. Waarschijnlijk moet er nog eens heel nauwkeurig naar de bodemlagen en de grondwaterstand gekeken worden. En zou navraag bij de omwonenden en inspectie van een representatief aantal kruipruimten misschien nog nuttige informatie opleveren?
Juli 2018, "hittegolf". Ja, het is een beetje warm in de tuinen in het Meerwaldt woningcomplex. De tuinen zijn 4.80 m breed, niet zó breed dus.
Het magazine Amsterdam 06|2018 toont op een grote plaat waar in Amsterdam wel of geen wilde bijen leven. Volgens die kaart leven ze niet in Slotervaart of Slotermeer. Niets is minder waar. Toen onze alliums een paar dagen geleden nog in volle bloei waren, zagen wij veel bijen zich te goed doen. Hier staan ze gereed:
Zie de kaart in het magazine Amsterdam, uitgave van de gemeente Amsterdam, 06|2028, pag. 8-9, en op de website over de bijen.
De feestelijke opening van het Van Eesteren Paviljoen aan de Sloterplas was de bekroning van minstens negen jaar werk van erfgoedorganisaties, bewoners en bewonersorganisaties.
Het Mundus College was uitgekozen voor een vijftal openingslezingen, omdat er zich veel meer mensen hadden aangemeld dan het Paviljoen zou kunnen bergen. Na het welkomstwoord van museumdirecteur Anouk de Wit leidde Hilde Blank daar 's middags het 62ste Van Eesteren Gesprek, waarin vijf spreeksters evenzovele facetten van de westelijke tuinstad verduidelijkten. Van de geschiedenis tot de sterke en zwakke punten en dus de uitdagingen voor de toekomst. Suzanna Jansen, auteur van 'Het pauperparadijs' ging uitvoerig in op leven en carrière van Cornelis – Cor – van Eesteren, de meest bekende planner van dit stadsdeel. Mechthild Stuhlmacher, architect van het paviljoen, besprak de relatie tussen het Van Eesteren Paviljoen en haar andere werk in binnen- en buitenland.
Lees meer over deze architect, architectuur...
Tegen het eind van de middag vond onder enorme belangstelling in een grote partytent de officiële opening plaats.
Juni 2011
In het Van Eesteren Binnenmuseum presenteerde Annique Paalvast haar ontwerp voor een eigen gebouw voor het Van Eesteren Museum. Zij maakte dat op eigen initiatief, als afstudeerproject voor haar studie bouwkunde. Haar ontwerp voorzag in een aanzienlijk groter gebouw dan het ontwerp van Stuhlmacher. Maar of dat in de begroting zou passen...?
Oktober 2010
Opgetogen wethouders Carolien Gehrels van de centrale stad en Jesse Bos van Nieuw-West openden officieel en in koor het op dat moment werkelijk bomvolle Van Eesteren Binnenmuseum aan de Burg. de Vlugtlaan. De zaal zag er geweldig uit. Bestuurslid Sandra de Vries had er na weken hard werken een prachtige expositie opgebouwd.
Juni 2010
Via de klankbordgroep riep de toenmalige directeur van het Van Eesteren Museum buurtbewoners en andere liefhebbers op om een handje te helpen bij het gereed maken van het museum. Er moet nog heel veel werk verzet worden.
Maart 2010
Buurtbewoners en andere vertegenwooordigers van kunst en cultuur kwamen naar een conferentie over het Van Eesterenmuseum. In het voormalige NOVA Espritgebouw ontwikkelden zij tal van ideeën voor de inrichting, de promotie en andere activiteiten waarmee het gedachtegoed van stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren in ere gehouden kan worden.
Ergens in deze fase zetten Shirley Brandeis, de redacteur van deze webpagina en diverse overheidsdienaren hun handtekening onder een subsidie-aanvraag voor een Van Eesteren Museum.
Mei 2009
Wie zijn er bereid en in staat om samen in een vitale coalitie de zorg op zich te nemen voor het Van Eesteren Buitenmuseum? Dat was de vraag voor een van de zeven groepen die in de Zuiderkerk bij elkaar kwamen op uitnodiging van Agora-Europa.
Bij de opening van het Van Eesteren Paviljoen waren veel architecten, stedenbouwkundigen en top-ambtenaren aanwezig. In het licht van deze dag is het misschien pikant om nog eens terug te kijken naar 15 oktober 2012…
U heeft nog één dag om het nieuwe geluidbeleid te bekijken en uw eventuele reactie in te sturen. Slotermeer Noordoost, het Van Eesteren Buitenmuseum ligt in het brandpunt van veel festivallocaties. Wij werden daardoor vaak overspoeld met basgedreun, dat – afhankelijk van de windrichting – ook onze woningen binnen denderde. De gemeente en festivalorganisatoren hebben de laatste paar keer gezorgd voor minder geluidsoverlast – zorgvuldigheid, of om u in slaap te sussen? Ook heeft de gemeente deze zomer uitgezocht om u te laten reageren op een nieuw geluidbeleid. Belangrijke besluiten werden al vaker precies in de vakantieperiode aan burgers voorgelegd – taktiek…?
De eerste en meest belangrijke doelstelling is volgens het conceptbesluit: de geluidsoverlast voor omwonenden "tot het uiterste te beperken". Dat kennen we. De rest van de tekst voor het nieuwe geluidsbeleid toont echter aan dat het er nu juist om gaat, zo véél mogelijk basdreunen officieel toe te staan. Het beleidsvoorstel vonden wij onevenwichtig, onvolledig, misleidend en daardoor intimiderend naar burgers. Bekijk ons commentaar hier:
Reactie vanuit Slotermeer Noordoost, vanuit het Van Eesteren Buitenmuseum dus [pdf].
Reactie vanuit Slotermeer Noordoost, vanuit het Van Eesteren Buitenmuseum dus [voor E-reader].
Wijkcentrum d'Oude Stad heeft met tal van andere organisaties een indringende studie gemaakt van alle haken en ogen van het evenementenbeleid, een enorm, bewonderenswaardig stuk werk. Bekijk dat hier.
Een relatief klein publiek gaf landschapsarchitecte Nadine Schiller 'n groot applaus na haar presentatie van het huidige plan voor een opgeknapt Meerwaldtplantsoen. In deze derde bijeenkomst lag het accent vooral op de bomen die behouden ofwel vervangen zullen worden. Nadine vertelde dat alle pakweg driehonderd bomen in het Meerwaldtplantsoen stuk voor stuk bekeken waren op hun functie en overlevingskansen. Vragen en discussie waren er met name over:
bomen of boompjes langs de grenzen tussen privétuinen en openbare ruimte, een aandachtspunt vanuit stedenbouwkundige overwegingen bij de oorspronkelijke aanleg van dit deel van Amsterdam;
sommige bomen die door hun hoogte, omvang en nabijheid van woningen hinder veroorzaken (vallende takken en lichtontneming met name);
wortelopdruk door grote, oude vleugelnoot- en andere bomen in of aan de randen van het Meerwaldtplantsoen;
maatregelen tegen fietsers en brommers/scooters die hinder of een gevaar vormen voor voetgangers op de paden in het Meerwaldtplantsoen en de trottoirs langs de Vening Meineszlaan, tussen de Burg. Fockstraat en de Burg. Eliasstraat;
vervuiling en discriminerende scheldpartijen door sommige gebruikers.
Vooral voor het deel tussen de Burg. Eliasstraat en de Burg. Fockstraat lijkt het ontwerp redelijk uitgekristalliseerd. Voor het oostelijk deel is nog veel aandacht nodig voor de grens tussen privé en publiek en voor de moestuin, die waarschijnlijk tijdelijk moet wijken voor het 'diep frezen' (diep ploegen?!). Het zelfde geldt voor de speeltuin in het westelijke deel. Vanwege de budgetvoorwaarden moet het project overigens wel snel richting uitvoering. Voor het zo ver is, volgt waarschijnlijk nog een laatste informatiebijeenkomst. Voor organisatie en informatie tekenen weer Kees Vissers en Koos Zwiers.
Achteraf verklaarde een deel van de weggebleven omwonenden dat haar afwezigheid voortkwam uit ervaring met zogenaamde participatietrajecten van enkele jaren geleden, waarbij zij constateerde dat alles tevoren eigenlijk al helemaal besloten en vastgetimmerd was. Van de aanwezigen kwam deze keer wel een ander geluid. De tijd moet leren hoe de balans deze keer uiteindelijk uitvalt.
Ruim dertig zeer geïnteresseerde bewoners namen vanavond deel aan de tweede informatiebijeenkomst over groot onderhoud aan het Meerwaldtplantsoen. De eerste bijeenkomst was op 3 november 2016. Toen ging het hoofdzakelijk over 't westelijke deel, tussen de Burgemeester Fockstraat en de Burgemeester Eliasstraat.
Een van de belangrijkste, directe aanleidingen voor het groot onderhoud is de enorme wateroverlast. Omdat die ook speelt tussen de Burgemeester Fockstraat en de Harry Koningsbergerstraat, waren nu ook de bewoners van het oostelijke deel van het Meerwaldtplantsoen uitgenodigd. De organisatie van het project is in handen van projectmanager Kees Vissers. Meer over het Meerwaldtplantsoen op de voorpagina.
Landschapsarchitecte Nadine Schiller vatte vanavond nogmaals de geschiedenis van het plantsoen samen en presenteerde de schetsen die zij met haar team had gemaakt op basis van de opdracht van het bestuur en de eerdere opmerkingen en wensen van de omwonenden van het plantsoen. Nadine maakte veel indruk door haar enthousiasme en deskundigheid.
Een van de aanwezigen merkte op dat de suggesties uit de eerste bijeenkomst goed verwerkt waren in de presentatie van deze avond. Aan de zeer uiteenlopende ideeën uit de eerste bijeenkomst werd deze avond weer een grote variëteit aan ideeën toegevoegd. Uiteraard zat daarbij ook weer de vraag naar oplossingen voor de vervuiling, vooral rond de Slootermeerschool. Ga d'r maar eens aan staan…
Voor meer beelden van vervuiling, enkele meters van het Meerwaldtplantsoen vandaan, kijk hier...
Lente, dachten we begin april. Maar het werd koud! Eind van deze middag leek het toch echt op lente.
Klik op de foto voor een groter, completer beeld.
Lente. Rond het Meerwaldtcomplex knalt het groen weer tevoorschijn. Volgens sommige beleidsmakers is het groen in Nieuw-West 'kil' en tamelijk waardeloos. Voor veel bewoners van Slotermeer is het groen al langere tijd juist een zeer wezenlijke, positieve kwaliteit van hun woonomgeving.
Kijk hier verder voor wat je zelf met groen kunt doen.
Het levensverhaal van onze eind oktober overleden buurvrouw An Noyon werd vanmiddag tijdens een gezellige, goedbezochte bijeenkomst in De Schakel in boekvorm gepresenteerd onder de titel: Het kastje van oma. Dit boek was onderdeel van een tiental mooi vormgegeven levensverhalen van ouderen in Nieuw-West. "Jammer dat An zelf er vandaag niet meer bij kon zijn", meldde de presentator. Maar An heeft het gerede exemplaar van haar levensverhaal toch nog net kunnen zien. Wel was een kleindochter van An bij de presentatie aanwezig (foto):
BRANDEISFOTOGRAFIE
De verhalen waren opgetekend door vrijwilligers. De schrijvers getuigden van zeer intensieve gesprekken, waar zij veel tijd in hadden gestoken en die vaak ook bijzonder boeiend en leerzaam waren. Zij werden ondersteund door onder andere leden van ESAN (Energieke Senioren Amsterdam Nieuw-West, voorheen ANBO afdeling Geuzenveld-Slotermeer). De boekpresentaties werden afgewisseld met prima Amsterdamse muziek door het duo Jan-Paul van Spaendonck en Joch Kuiken.
De levensverhalen zijn – afhankelijk van toestemming door de hoofdpersoon en het boek – te zijner tijd in te zien bij Eigenwijks.
Vooral de laatste paar dagen was de storm hevig. De meeste bomen in en rond het Meerwaldtcomplex zijn nu praktisch leeggeblazen. Het signaal waarop tal van buurtbewoners hun bladblazer van stal halen. Klik op de kleine fotorand voor een groter beeld.
Vandaag namen talrijke familieleden, vrienden, buurtgenoten en kennissen van heel dichtbij en heel ver weg afscheid van een van de langst levende pioniers van Slotermeer: An Noyon - de Steur. Zij overleed eind oktober. De afscheidsbijeenkomst op De Nieuwe Ooster was uitermate indrukwekkend en ontroerend, met vele sprekers en mooie muziek. Op een groot beeldscherm verschenen eindeloos veel foto's uit het wel zeer bewogen leven van An: thuis, bij familie, met haar latere Indonesische 'pleegzoon', tijdens vakanties en reizen. De serie besloeg een periode die nagenoeg zo lang was als haar leven. Iedereen roemde haar hartelijkheid, durf en aandacht, en bewonderde hoe zij gezin, familie en beroepsleven – als verpleegkundige en later docent verpleegkunde – combineerde. Veel respect was er ook voor de wijze waarop zij de oorlogservaringen van haar en haar man Lex in en rond het toenmalige Nederlands Oost Indië, en de naweeën daarvan, doorstond. Tot heel kort voor haar dood hield zij een scherp oog voor het nieuws en de achtergronden daarvan. An werd bijna 92. Het was een voorrecht om haar te hebben gekend.
Een portret van An uit maart 2012 is te vinden op de pagina over pioniers op deze site. Rond die tijd interviewde Shirley Brandeis haar. Lees daar ook over de actieve rol die An in de jaren '50 in Slotermeer vervulde voor de integratie van de Indische Nederlanders in de wijk.
De ontwikkeling van de huren en van de inkomens van huurders en kopers zijn sinds enkele dagen in beeld gebracht door het WoonOnderzoek Nederland 2015.
Daaruit blijkt dat de inkomens van de huurders terug zijn op het niveau van 1990 terwijl de huren ook volgens de meest recente publicaties alsmaar blijven stijgen. Opvallend is dat ook de inkomens van eigenaars-bewoners sinds 2009 een dalende lijn vertonen. En dat terwijl de prijzen voor koopwoningen in en rond Amsterdam zo ongeveer exploderen. De grafiek hieronder toont de landelijke ontwikkelingen van 1986 tot 2015:
Dit kan bijna niet anders betekenen dan dat de economische ongelijkheid tussen huishoudens in heel Nederland fors toeneemt. Dagblad Trouw publiceerde vrijdag 8 april een artikel van Marc van Dijk waarin deze schetst dat de fiscale vrijheden en de hyperglobalisering een bedreiging vormen voor de sociale vrede. Diverse commentatoren zagen dat ook al in de uitslagen van het referendum over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne…
Woononderzoek.nl haalde in 2011 een publicatie van Eurostat aan, waarin naar voren kwam dat Nederland binnen de Europese Unie (EU) het land is met de hoogste totale woonquote. De woonquote geeft de totale woonuitgaven weer als aandeel van het besteedbaar inkomen. Bij de totale woonuitgaven gaat het om de woonuitgaven sec (huur en hypotheeklasten) die worden opgeteld bij de bijkomende uitgaven (zoals energielasten en resp. uitgaven voor woningonderhoud). Een rapport van de Stichting Gelijke Behandeling Volkshuisvesting van januari 2012 liet ook al zien dat de woonlasten voor huurders nog aanzienlijk hoger zijn dan die voor kopers, vooral na 2000. Die trend gaat duidelijk door, zoals de grafiek hierboven laat zien.
Waar gaan wij heen?
Vandaag valt de april-editie van de GaSet op de mat. Redacteur Linda el Omari hoorde van woordvoerder Petra Klap waar het nu echt om gaat: "(…) niet zozeer of de parkeerdruk lager wordt, het gaat erover of de parkeerdruk acceptabel is of niet. Onder een acceptabele parkeerdruk wordt maximaal 90% bezetting verstaan".
Op 23 maart kregen bewoners een zogenaamde 'bewonersbrief' van het stadsdeelkantoor. De brief vermeldt een nieuw verkeersbesluit, nu voor de verlenging. Het besluit wordt op 23 maart gepubliceerd in de Staatscourant, aldus de 'bewonersbrief'. Wij zochten meerdere keren. Op 24 maart om 19.20 uur was er echter in de (digitale!) Staatscourant niets te vinden wat leek op een verkeersbesluit over een parkeerproef in Slotermeer… Onmacht, onwil, onkunde, moedwil? Wie zal het zeggen? Zullen we als bewoner maar eens een 'stadsdeelvraag' insturen?
Het zal veel betrokken bewoners ontgaan zijn dat een bestuurscommissie vandaag vergadert over het verlengen van de gewraakte parkeerproef voor de Blauwe Zones. Er was nauwelijks een aankondiging. Bewoners die bezwaar hadden ingediend kregen geen brief met heldere informatie over de vergadering of over de nieuwe plannen. Op internet was zulke informatie alleen gedeeltelijk te vinden voor wie er onwijs veel energie in stak. Geen groot verschil dus met de situatie vóór de start van de parkeerproef, najaar 2015.
De essentie van het probleem – zoals dat gepubliceerd was! – is al vele malen vertoond: aan de randen van een gereguleerd gebied ontstaat vaak een overloop van buurtvreemde langparkeerders. Het Meerwaldt complex ligt hemelsbreed minstens 810 meter verwijderd van de buitenrand van de blauwe zones, maar het héle blauwe zonegebied wordt door het stadsdeelbestuur zonder enig voorbehoud, expliciet of impliciet aangemerkt als dé oorzaak van een hoge parkeerdruk op pakweg een kilometer of meer afstand.
Een eigen zogenaamde nulmeting van april tot november 2015 wees uit dat rond het Meerwaldtcomplex de gemiddelde parkeerdruk tijdens normale werkweken 77% bedroeg (groene horizontale lijn in de grafiek hieronder).
Vrijwel vanaf het begin van de parkeerproef tot en met vandaag kwamen signalen binnen over ernstige aantasting van de leefbaarheid in diverse buurtjes: vervuiling, dumping van afval, te snel en tegen het verkeer in rijden, zowel op doorgaande wegen als in kleine binnenstraatjes en hofjes, enzovoorts.
In een recent interview voor AT5, in de Dobbebuurt, bestreed portefeuillehouder Bobeldijk de idee, dat een Blauwe Zone een geschikt middel is om de parkeerdruk in een woonbuurt te reguleren door buurtvreemde langparkeerders te weren. Hij zei dat niet met zo veel woorden, maar daar kwam zijn redenering wel op neer.
Voor een overzicht van de parkeersituatie aan het Meerwaldt woningcomplex van 2010 tot vandaag, zie dit FACT SHEET.
Tot stomme verbazing van sommige in de vergadering aanwezige bewoners bleek pas enkele dagen geleden dat het stadsdeelbestuur de parkeerproef wil voortzetten tot maximaal 1 november 2016. De vele tientallen bewoners die bezwaar tegen de parkeerproef hadden ingediend, waren hier niet actief over geïnformeerd: de politiek van de Voldongen Feiten!
Bij tal van bewoners blijft het idee hangen dat hier een verborgen agenda wordt nagestreefd en sommige bestuursleden echt op een andere planeet leven. Wat met de pilot duidelijk moest worden, is nu allang duidelijk: de pilot zorgde voor een terugkeer van buurtvreemde langparkeerders en verslechtering van de leefbaarheid in tal van buurtjes, vooral rond OV-knooppunten en -lijnen. De pilot veroorzaakt dus juist het tegengestelde van een kerndoel van het parkeerbeleid: het weren van buurtvreemde langparkeerders uit woonbuurten. De parkeerdruk bleek tijdens deze proefperiode veel hoger: gemiddeld 91% (donkergele horizontale lijn), waarmee al snel ruimschoots was voldaan aan het criterium om met de proef te stoppen: het criterium dat het stadsdeelbestuur zichzelf had opgelegd en dat het in de Staatscourant had gepubliceerd… Zie het eerder vermelde fact sheet.
Dit is het resultaat van de parkeerproef:
Duidelijk is nu dat de maximale parkeerdruk hier vaak dicht tegen of boven de 100% zit. Dat wil zeggen dat er vaak op stoepen of anderszins buiten de blauwe zone geparkeerd wordt.
Voor de bewonersvertegenwoordigers ging het niet alleen om de aantallen parkeerders, maar ook over de gevolgen van de pilot voor de leefbaarheid. Zij wezen ook op een groot gebrek aan handhaving als mede oorzaak van de nu toegenomen overlast.
Portefeuillehouder Bobeldijk (SP) spreekt bereidheid uit om de maximale parkeerduur in Blauwe Zones te beperken waar de pilot leidt tot bovenmatige parkeerdruk en leefbaarheidsproblemen. De PvdA-vertegenwoordiger toont zich juist tegenstander van aanpassingen tijdens de voorgenomen voortzetting van de pilot.
Bewonersvertegenwoordigers beklagen zich nagenoeg unaniem over de uiterst gebrekkige, voor hun gevoel misleidende informatievoorziening naar burgers, in alle fasen van dit project.
Het stadsdeelbestuur meldt vandaag met een 'Bewonersbrief' (bb165) dat de maximale parkeerduur in de Blauwe Zones in Slotermeer vier maanden lang wordt verlengd van 2 naar 6 uur. Het bestuur wil met deze proef nagaan of een grote parkeerdruk in delen van de buurten 4 en 5 zo minder wordt. Waar die drukke gebiedsdelen precies liggen, wordt niet duidelijk uit de 'bewonersbrief' en ook niet uit meerdere expliciete vragen met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob). Zeker is wel dat die drukke gebiedjes hemelsbreed meer dan 800 meter van het Meerwaldtcomplex vandaan liggen.
Een aantal bewoners van het Meerwaldtcomplex diende op 7 december een bezwaar in tegen de proef. Zij constateerden dat zij voor een parkeerontheffing moeten betalen en dat er op dat moment volop buurtvreemde langparkeerders verschenen, die daarvoor niets betalen. Ook andere bewoners uit de Blauwe Zones van Slotermeer dienden bezwaren in. En dat terwijl een van de hoofddoelen van het parkeerbeleid nu juist is, buurtvreemde langparkeerders uit woonbuurten te weren. Een groot gebied rond het Meerwaldtcomplex ís nu juist zo'n uitgesproken woongebied.
De bewoners vroegen het bestuur dan ook, de maximaal toegestane parkeerduur zo spoedig mogelijk terug te brengen naar twee uur. Het zou echter tot 25 februari 2016 duren dat de bezwaarmakers zelfs maar een eerste reactie van het bestuur ontvingen: "Het lukt ons niet om binnen de gestelde termijn een beslissing te nemen". Het bestuur verdaagde de beslistermijn daarom met maar liefst zes weken…
Op 29 juni 2011 presenteerde Annique Paalvast haar ontwerp voor een nieuw, eigen museumgebouw. De toenmalige directeur Hans van der Schaaf smulde ervan. Bekijk verderop het verslag van die presentatie, en vergelijk dat in komend weekend ter plaatse. Meer informatie op Architique.nl en op de website van het Van Eesterenmuseum
Het was een druk bezocht en zeer geslaagd festival (klik op het fotootje).
Zou het niet goed zijn als Göhkan een forse groep voorleesouders en -grootouders zou ondersteunen om zijn Nederlandstalige gedichten voor te dragen op die basisscholen, waar een groot percentage van de leerlingen een immigratie-achtergrond heeft uit een niet-westerse cultuur en wellicht een achterstand in de beheersing van de Nederlandse taal?
Zo'n tweeëntwintig bewoners uit de Burgemeesterbuurt hadden bezwaar gemaakt tegen de vergunning voor een lawaaiig evenement op Spieringhorn op 30 en 31 mei. Burgemeester Van der Laan had daar weer een verweerschrift over geproduceerd. Vandaag konden bewoners hun bezwaren toelichten in een hoorzitting in het Tuinstadhuis. Die tweeëntwintig waren overigens niet de enigen die bezwaar hadden tegen de geluidshinder van festivals: tal van omwonenden zorgen dat zij tijdens zulke evenementen het stadsdeel uit zijn. Veel omwonenden merken een festival trouwens pas op, als ze het gedreun tot binnen in hun woning waarnemen: vergunningaanvragen worden namelijk zelden of nooit meer duidelijk gepubliceerd. Bewoners van de Burgemeesterbuurt maken uitdrukkelijk niet zo zeer bezwaar tegen festivals maar wel tegen de ernstige en vaak vele uren lange, ongevraagde overlast door vooral het basgedreun dat tot binnen in woningen doordringt; vandaar de term 'huisvredebreuk'.
Buurtbewoner Peter deed uit de doeken hoe het gemeentebestuur de huisvredebreuk door het zware en langdurige basgedreun mogelijk maakt. Hij betoogde dat de vergunningverlening aan alle kanten rammelde:
Terwijl de burgemeester drommels goed weet dat veel bewoners last hebben van basgedreun van festivals, worden die bewoners niet zo tijdig en gericht geïnformeerd dat zij eventueel rechtsgeldig bezwaar kunnen maken tegen de vergunningverlening.
De burgemeester heeft onvoldoende tijd ingepland:
om alle relevante feiten, omstandigheden, regels en belangen in kaart te brengen en af te wegen, en:
om te voldoen aan de wettelijke termijn van zes weken voor het indienen van eventuele bezwaar- of beroepsschriften en die na een hoorzitting af te handelen, alvorens de vergunningverstrekking mogelijk te maken.
De burgemeester heeft zelf totaal niet inhoudelijk gereageerd op de bezwaren tegen de argumenten van de Omgevingsdienst over zwaar basgeluid. De burgemeester heeft zelfs het advies van de Omgevingsdienst naast zich neergelegd om via de vergunning het zware basgeluid te reguleren, om de geluidswaarden door een onafhankelijk bureau te laten meten en daarover een rapport te laten produceren. Dat het niet hanteren van een dB(c)-norm volgens de burgemeester 'grotendeels technisch van aard is' zag een andere aanwezige als een duidelijk bewijs van minachting voor omwonenden. De vraag rees hoe het kan dat er verleden jaar een voornemen was tot weigering van de vergunning, en dat er nu zonder aanvullende voorwaarden dezelfde vergunning werd afgegeven.
En dat terwijl al in 1996 duidelijke termen en getallen zijn beschreven voor 'onduldbare geluidsoverlast'. Die waren enorm veel lager dan wat overheden nu 'aanvaardbare overlast' noemen, maar daar zijn voor zover bekend geen normen op gebaseerd…
Peter concludeert dat uit een reeks van dergelijke vergunningen blijkt dat het voordeel van een eventuele bezwaarprocedure structureel in het voordeel van de festivalorganisatie uitvalt, nooit bij de eventuele bezwaarmaker. Dat is wel wat té toevallig.
Peter – en hij bepaald niet alleen! – krijgt uit dit alles de indruk dat de overheid de bezwaarmaker juridisch afmat, de vingers in de oren steekt en heel hard "Lalala!" roept.
Dat een dergelijke houding van de overheid beslist geen incident is, maakte dagblad TROUW aannemelijk in een hoofdredactioneel commentaar op 11 september 2015.
Sportpark Spieringhorn is trouwens niet de enige lawaaibron. De Burgemeesterbuurt ligt in het brandpunt van een heel stel festivallocaties, zoals ook nog het Sloterpark, het Gerbrandypark, het Westergasterrein en diverse terreinen en gebouwen rond het Sloterdijk Station. Sportpark Spieringhorn ligt op slechts 190 meter van een heel rijtje woningen aan de Coronelstraat en de Anton Struikstraat. Zelfs vanaf het Floriadeterrein klonk in het weekend van 29 - 30 augustus een langdurig en irritant basgedreun van het festival Mysteryland door tot binnen in de woningen in Slotermeer. Ook vanuit sommige schoolgebouwen klinkt 's avonds en zondags soms urenlang het gedreun door de buurt van groepen die daarvoor buiten schooltijd een zaaltje huren.
Het PAROOL bracht op 17 juni nog het veelzeggende bericht: 'Stadsdelen houden zich bij evenementen niet aan hun eigen regels'. Waarvan akte.
Veel aandacht voor geluidsoverlast is te vinden op bijvoorbeeld de site van het toenmalige Bewonersplatform Geuzenveld-Slotermeer, onder andere over een rechterlijke uitspraak over de schadelijke gevolgen van laagfrequent geluid (≈ basgedreun).
Vandaag ging de uitvaart per boot naar crematorium 'de Nieuwe Noorder' aan de Buikslotermeerdijk. Menno Vergunst was een van de voorste dragers van de kist, van de boot naar het crematorium. Er waren naar schatting 500 mensen bij de uitvaart, te veel voor één zaal. Na afloop hieven circa 300 mensen het glas in de Vrijburcht.
Veronica Verhulst (Bewonersraad Rochdale) was aanwezig toen er een knotwilg werd geplant in de binnentuin van de Vrijburcht. Zij schreef dat: "het verhaal erbij was, dat een wilg vaak in de buurt van water is te vinden, net als Hein dat was. Er is gekozen voor een knotwilg en niet voor een treurwilg, omdat Hein optimistisch van aard was. Een wilg past eigenlijk niet helemaal tussen de echte tuinbomen die nu al in de binnentuin staan, met andere woorden: de wilg was een beetje anders en tegendraads, net zoals Hein dat kon zijn. Omdat het een knotwilg is, die dus ook regelmatig geknot zal gaan worden, zou de boom in de loop van de tijd steeds meer op Hein gaan lijken, zo werd er ook bij verteld (ik vermoed omdat de knot van een knotwilg in de loop der jaren een steeds robuustere omvang krijgt).
"Op de routebeschrijving naar Vrijburcht voor fietsers en automobilisten werd gesproken over de 'HadjoHein-boom'."
Veronica maakte ons ook attent op een mooi 'in memoriam' voor Hein de Haan: http://veranderlab.nl/2015/08/in-memoriam-hein-de-haan.
Vanmorgen kregen we via een van zijn naaste buren bericht dat Hein de Haan deze week was overleden. Hein heeft als architect en stedenbouwkundige een belangrijke rol gespeeld voor diverse huurdersgroepen in Nieuw-West, onder meer als voorzitter van de vereniging ProWest. Speciaal was hij een immense steun voor bewoners rond het August Allebéplein bij het ontwikkelen van een alternatief plan voor de massale sloop/nieuwbouw op en rond het Allebéplein.
Veel actieve bewoners van Nieuw-West – onder meer de leden van het Bewonersplatform Geuzenveld-Slotermeer – hebben hem leren kennen door zijn deskundige en inspirerende inbreng in studiedagen, zijn altijd weer steekhoudende kritiek op wat moest doorgaan voor stedelijke vernieuwing (na tergend langdurige verwaarlozing) en excursies. Hij was er echt voor bewoners, en zeker voor huurders. Enkele onderwerpen verder op deze webpagina getuigen daarvan:
Een studiedag over renovatie in liefst bewoonde toestand, voorjaar 2013. Het rapport over dit symposium werd in 2014 opvallend vaak gedownload.
Een conferentie over zogenaamde stedelijke vernieuwing in mei 2012.
Een bustocht door Nieuw-West, zomer 2010.
Veel aandacht voor Hein in Het Parool van 8 augustus, pagina 23.
Op onderstaande foto bestuderen Hein de Haan, studenten van verschillende universiteiten en docent Lidwine Spoormans in 2013 de kansen en valkuilen voor het renoveren en energiezuinig maken van woningen in liefst bewoonde toestand:
naar het begin van de pagina terug
De storm van 25 juli hield ook in en rond het Meerwaldtcomplex danig huis. Opmerkelijk was dat takken en bomen vrijwel alleen naar het oosten vielen.
Half afgebroken takken werden na aanvankelijke paniek bij ouders gretig door kinderen gebruikt om er een geïmproviseerde schommel mee te maken. En tegenover nummer 75 van de Vening Meineszlaan hangt – bepaald niet onzichtbaar! – in een boom nog op 31 juli 's avonds een echt afgebroken tak boven de rijbaan te wachten om op een fietser of auto te vallen.
Bekijk de schade hier.
Als oorzaken van de vele schade in Amsterdam werd aanvankelijk gewezen op het graafwerk bij ondergrondse leidingen en buizen. In deze buitengewoon bomenrijke buurt – de 'Burgemeesterbuurt' – lijkt dat veel minder waarschijnlijk dan dat de oorzaak 'm er in zit dat bijna alle onderhoudsinspanning wordt gestoken in grasmaaien en schoffelen.
Vandaag werd Alke, 'Aukie' (A.K.L Wiertz-Kuipers) benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor vooral haar vele vrijwilligerswerk. Zij is ook opgenomen in de galerij van 'Pioniers van Slotermeer' op deze website. Kijk hier...
Alke, van harte gefeliciteerd!
In 2014 explodeerde het: vanuit het Meerwaldtcomplex verhuisden vele malen meer gezinnen dan ooit. Het begon al een beetje in 2013 en lijkt zich in 2015 voort te zetten:
Veel verhuizingen, dat is in jargon: een hoge mutatiegraad. Emeritus hoogleraar Hugo Priemus vindt het een groot gevaar voor huurders. Hij noemt de door de regering opgelegde verhuurderheffing een huurderheffing, en een drama. Het zijn immers de huurders die alle miljarden moeten ophoesten. Door de aanbidding van de markt en de privatisering hebben sommige grote corporaties enorme marktrisico's uiteindelijk op de socialehuursector afgewenteld.
Veel socialehuurwoningen lopen volgens Priemus nu de kans op prijsopdrijvende liberalisering, harmonisering, verplaatsing naar de vrije sector of verkoop. Een hoge mutatiegraad versterkt die kans – dat gebeurt overigens al vele jaren en op grote schaal.
Dit was nog eens te horen op Radio1 op zondag 11 januari . Nieuw is het versterkende effect van de verhuurderheffing voor bepaalde inkomensgroepen.
Als de huur kan worden verhoogd boven de grens van de huurtoeslag (€ 710,68 in 2015) dan hoeft de verhuurder géén verhuurderheffing te betalen… Welke verhuurders willen in de huidige omstandigheden van zo'n mogelijkheid geen gebruik van maken?
Andere vraag: is er één soort kast, audioset, wasmachine, tuinscherm die in 28 jaar van € 2.000 naar een prijs (waarde???) € 26.600 kan stijgen? In de volkshuisvesting is dat heel 'normaal'…
Zomer 2012 verschenen er al een enorme muurschildering in de Burg. Fockstraat en enkele andere in Slotermeer en Slotervaart.
In de afgelopen weken verscheen een variant van het beroemde melkmeisje op een kopgevel van een appartementencomplex aan de Martinus Nijhoffstraat, goed te zien vanaf de Slotermeerlaan. Bekijk het melkmeisje en alle andere in onze serie hier.
Al een paar dagen worden de intensiteit en de snelheid van het verkeer over de Vening Meineszlaan gemeten. De aanleidingen hiervoor waren de actie van de groep Mummy Riot in januari en ons verzoek in juni om wat te doen tegen de vele te hard rijdende auto's op het stukje van deze laan tussen de Burg. Fockstraat en de Burg. Eliasstraat.
De actie van Mummy Riot leidde bij de Harry Koningsbergerstraat tot dure maatregelen. Wellicht doordat daar AT5 en RTV-NH door de omwonenden waren opgetrommeld?! Maar of die maatregelen effectief zijn…?
In 2012 zijn er ook metingen gedaan op het 30km-traject. Uit de resultaten daarvan blijkt dat toen gemiddeld elke werkdag zo'n 550 automobilisten op deze 30km-straat hárder reden dan 37km/uur. Ondanks de subtiele snelheidsremmende maatregelen. Omwonenden constateren vaak snelheden die duidelijk bóven de 50km/uur liggen…
Vandaag bleek dat de meetinstallatie gesaboteerd is. Klik op het fotootje voor een groter beeld.
naar het begin van de pagina terug
Even wordt er blijkbaar weinig gewerkt; ongewoon veel parkeerplaatsen zijn leeg. Vakantie. Een goed moment om te werken aan de fotowedstrijd Werk in West!? Tot 15 augustus kunt u foto's insturen met het thema Werken in West. Kijk op de website van het stadsdeelkantoor. En klik op de foto hiernaast om te kijken wat die mannen in Slotermeer deden in het najaar van 2010…
Het festivalseizoen is weer op stoom en dus komt van allerlei kanten geluidsoverlast aan. Deze zaterdagavond vanuit de derde etage van het gebouw Travelport aan de Arlandaweg.
Vanuit de Coronelbuurt en het Meerwaldtcomplex gingen op 18 februari veel handtekeningen en een indringend verzoek naar het dagelijks bestuur van Nieuw-West om geen lawaaiige evenementen dicht bij de woonbuurten van Slotermeer Noordoost te faciliteren.
De bezwaren waren ook gericht tegen de uiterst summiere, haast geheimzinnige wijze van publiceren van de aanvragen. Meerdere malen zijn we gestuit op mensen die verbijsterd waren over deze aanvragen: "Maar hoe weten júllie dat dan?".
Het stadsdeelbestuur wíst dat een dergelijk evenement op grote bezwaren zou stuiten bij omwonenden en had hen daarom nadrukkelijker in de gelegenheid moeten stellen om geïnformeerd te raken en eventueel van hun rechten gebruik te maken.
Op 19 februari maakte het stadsdeelbestuur bekend dat de vergunningaanvragen voor dansfeesten op Spieringhorn op 24 en 25 mei zijn ingetrokken. Zie trouwens ook het onderwerp van 29 december 2013.
Slotermeer Noordoost zat deze zaterdagavond én -nacht weer in een zware dreun, vrijwel zeker vanuit Sportpark Spieringhorn – en dan maar gelijk tot 00:45 uur – volgens sommigen tot zondagmorgen 06:15 uur! Bij 14020 werd het genoteerd, maar daar kon men niet nagaan of er ergens iemand een vergunning had voor zo veel geluid…
Zwaar gedreun, dat is dB(C). Eerder, ergens in deze winter produceerde het stadsdeelkantoor een ongedateerde Nota van beantwoording op de inspraakreacties over de Evenementennota. Tussen die antwoorden staat: "Het voorkomen van onevenredige geluidhinder door bepaalde evenementen heeft voor het dagelijks bestuur de hoogste prioriteit". U weet toch dat er geen hoger dan 'hoogst' is?! Maar, de 70dB(A) norm is voor het bestuur leidend en herhaaldelijk pleit het bestuur voor een nog weer fors hogere norm voor het dreunende basgeluid. Leert de ervaring van de afgelopen nacht ons misschien wat de boodschappen van het stadsdeelbestuur waard zijn…?
Lees hier meer over geluidshinder.
Meer bewonersreacties.
Zie ook verderop, het onderwerp van 29 december 2013.
AT5 bracht vandaag het bericht dat Anne van Schaik en andere boze moeders (Mummy Riot) een zebrapad hadden gekrijt op het asfalt van de Vening Meineszlaan vanwege de hoge snelheid van veel automobilisten. En ja hoor, eindelijk, portefeuillehouder Mauer kwam met toezeggingen en de politie bekeurde diverse automobilisten, ook op dat stuk van de laan waar officieel een 30 km-begrenzing bestaat maar omwonenden vaak snelheden van meer dan 60 km/uur observeren.
Op AT5, daarstraks om 17:53: silent disco, een uitbundig dance evenement zonder overlast voor omwonenden. De DJ heeft een zendertje, de bezoekers hebben allemaal een koptelefoon met een ontvangertje en zo hebben zij allemaal het zelfde, onvervuilde geluid als uit de muziekinstallaties komt, zonder dat ook maar één omwonende in een ongevraagde, vette dreun zit … Zó simpel is het!
Zomer 2012 verschenen er al een enorme muurschildering in de Burg. Fockstraat en enkele andere in Slotermeer en Slotervaart.
Eind 2013 verschenen er in de Dirk Sonoystraat dicht bij elkaar nog een heel stel, die nu ook in deze serie zijn opgenomen. Bekijk al deze muurschilderingen hier.
Er staat bewoners van Nieuw-West wat te wachten! En vooral Slotermeer Noordoost omdat dat in het brandpunt ligt van geluidsoverlast van rondom, en niet alleen vanuit het Sloterpark en niet alleen vanuit Nieuw-West.
Begin januari 2014 staat het evenementenbeleid van het stadsdeelbestuur op de agenda van Commissie B van de deelraad van Nieuw-West. Volgens een document op de website van het stadsdeelkantoor zijn er 80 inspraakreacties binnengekomen over de evenementennota. Al die reacties zijn slechts met een getalcode in een overzicht weergegeven. Het bestuur onderscheidt negen soorten argumenten; we mogen zelf tellen hoeveel keer elk argument in de inspraakreacties voor komt. De teksten van de inspraakreacties zijn op de site van het stadsdeelbestuur niet te vinden. Wel publiceerde Meerwaldt.nl al op 11 september 2013 een zienswijze, die op alle essentiële onderdelen van de nota ingaat, ook op het manipulatieve taalgebruik.
In de antwoorden op de tachtig zienswijzen stelt het bestuur, dat het stadsdeel er alles aan doet om de overlast van evenementen te beperken. Portefeuillehouder Bos zegt in haar nieuwjaarsverhaal in de Westerpost "bewegingen van onderop, de initiatieven en vragen van bewoners juist het belangrijkste" te vinden (pag. 10 van de interneteditie van de Westerpost). En dat moeten wij geloven…?
Fons Verbraaken nam de reacties van het bestuur op al die zienswijzen door en noteert in de zelfde editie van de Westerpost dat het dagelijks bestuur de bewoners juist veel te weinig serieus neemt (pag. 18). Hoe vertrouwd.
Lees ook de zienswijze van de Vereniging Vrienden van de Sloterplas.
De website http://nl.notices-pdf.com/db-pdf.html vermeldt trouwens een niet-gedateerd, niet-ondertekend document dat suggereert dat er ergens een overheid zou kunnen bestaan die wél grenzen wil stellen aan laagfrequent geluid van evenementen… De hoogte daarvan is wel essentieel, net als de afstand tussen zo'n geluidsbron en woonblokken!
Let op, trouwens: het zijn niet de toezichthouders die de normen stellen, maar de bestuurders, hier dus uw deelraad, en vanaf eind maart 2014 de gemeenteraad! Bestuursleden spelen soms graag verstoppertje. Maar toezichthouders zijn er alleen voor de handhaving van de normen die zijn opgesteld door de door u gekozen politici.
naar het begin van de pagina terug
Pakjesavond, eind van de middag. Daar ligt ie dan eindelijk, vlak naast de Slootermeerschool, over het Meerwaldtpad: de Valse Christusdoorn. Hoe vaak hebben omwonenden de gevaarlijk lange pennen niet afgesneden, om te voorkomen dat buurt- en schoolkinderen zich er aan zouden verwonden?
De overkoepelende bewonersorganisatie Samen Sterk in Nieuw-West presenteerde vanmiddag haar bevindingen over de mogelijkheden van burgers om te participeren in de plan- en beleidsvorming van het bestuur van het stadsdeel. Het stadsdeelbestuur kreeg een onvoldoende. Heel dichtbij het Meerwaldtcomplex hebben we zo'n teleurstellende ervaring opgedaan bij de herstructurering van de Vening Meineszlaan, winter 2010-2011, waarbij alle parkeerplaatsen bij de huurwoningen werden opgeheven.
En dat terwijl burgerparticipatie als steeds belangrijker wordt genoemd: de 'participatiesamenleving' is helemaal ín. Meer over de presentatie van Samen Sterk in Nieuw-West op de site van het Bewonersplatform Geuzenveld-Slotermeer.
Vandaag werd een koerier van de firma Lekkerland overvallen; niet voor het eerst, aldus RTV-NH en AT5. Tegen drieën werd hier de buurt opgeschrikt doordat overvallers vluchtten naar het Wilco Jiskootpad, bij de Slootermeerschool. Het begon met het geluid van veel politie-auto's en gierende banden. Al gauw vonden politieagenten aan de noordkant van de school de eerste verdachte. Agenten vlogen er van alle kanten op af. Met de handen omhoog kwam de verdachte uit de bosjes. Vervolgens werd hij door een aantal agenten tegen de grond gewerkt en ingerekend. Daarna volgde een zoekpartij met heel veel politieagenten en minstens twee speurhonden. Direct omwonenden werden gesommeerd om "binnen hun erf" te blijven vanwege de onveiligheid. Geruime tijd zocht men ook vanuit de politiehelikopter mee. De tweede verdachte bleef echter voortvluchtig.
naar het begin van de pagina terug
Het weer zat niet echt tegen. Voor de zevende keer organiseerden Irene Kopp en Theo Haring van de Stichting CreAmClub in de Henk Hienschstraat het West Art Festival. Vele tientallen bekenden en onbekenden genoten er weer van hapjes, drankjes, praatten bij, en bezochten de galerie. Daar hingen mooie portretten, gemaakt door Thomas Heere en Petra van Velzen, die samen met Dorèndel Overmars de West Art Stimuleringsprijs hadden gewonnen. Tussendoor was er een optreden van de jonge danser Samuel, finalist bij SYTYCD Next Generation 2013. Groot en klein deden mee in de workshop djembé van Djembé Dramé. Enzovoorts.
Bekijk hier de foto's van het West Art festival 2013.
Morgen, 12 september, is het de laatste dag om zienswijzen in te dienen over de ontwerp-nota Evenementen Nieuw-West 2013. Het gaat het stadsdeelbestuur om véél en liefst gróte evenementen en om image, imago, imago. Omwonenden…? Stadsparkkarakter…? Deels is het een herhaling van zetten, zowel procedureel als inhoudelijk. Een van de bewoners stuurde een zienswijze in; lees hier meer van de zienswijze.
In Slotermeer kennen we de Buurtcamping al jaren. Sinds dit weekend is er ook een in het Oosterpark. En wat voor een! Vele tientallen tenten staan rond een groot veld waarop en waar omheen allerlei activiteiten plaats vinden. De sfeer was uitstekend. We keken er rond en spraken met de organisatoren. Het werd – vooral op hun website – duidelijk dat Oost vele malen meer actieve bewonersorganisaties heeft dan Nieuw-West en waaruit veel mensen mee geholpen hebben.
Alleen bewoners van stadsdeel Oost kunnen er twee nachten kamperen. De organisatoren schatten de 'bevolkingsomvang' in de eerste nacht al op circa 250… Wij wensen onze 'collega's veel succes!
Klik op de foto voor meer en grotere beelden van een kleine impressie.
Meer weten over de buurtcamping Slotermeer? Kijk eens in de Prezi over de Buurtcamping Slotermeer, op de voorpagina, of klik vandaar door met de knop Buurtcamping!, links in de navigatiebalk..
Weer bonken de bassen door Slotermeer Noord, vandaag van het Loveland festival. Nogal wat bewoners hadden er behoorlijke tot zeer storende hinder van. De meesten ondergaan het gelaten. Met een nieuw evenementenbeleid van het stadsdeelbestuur komt er echter nog veel meer op de bewoners af.
Nu al zitten bewoners van het Meerwaldtcomplex en directe omgeving van alle kanten in het laagfrequente gebonk, het dB(C) geluid:
18-19 mei vanuit Sportpark Spieringhorn
25 mei muziekavond Coloured Run aan de Sloterplas
1 juni Muziekfestival Sloterpark
8 juni vanuit sportpark Bos en Lommer aan de Roos van Dekamaweg
21 juli vanuit het Westerpark; klachtenlijn zou 'plat' gebeld zijn; nabespreking op 30 september in het KunstENhuis
27 juli vanuit Bos en Lommer!? Erasmuspark? Rembrandtpark?
10 augustus Loveland Festival
…en zo waarschijnlijk binnenkort nog een paar keer
De concept-evenementennota van Nieuw-West vermeldt dat de evenementen "een belangrijk doel dienen, in de eerste plaats beïnvloeden aantrekkelijke evenementen de beleving van het woon- en leefklimaat voor bewoners sterk positief". Over het laagfrequente gebonk, het dB(C) geluid, is in de conceptnota niets te vinden. Bovendien claimt het bestuur de ruimte om naar eigen inzicht de mogelijkheden voor evenementorganisatoren verder te verruimen dan in de nota staat.
Bij een onderzoek onder bewoners meldde circa een derde dat men weinig of geen hinder had van het Loveland festival. Eén van die reacties was in de trant van: "Ik vond het wel gezellig". Circa twee derde meldde echter enige tot "zeer storende" hinder. Van hen had 85 procent "behoorlijke" tot "zeer storende" hinder. Er kwam niet naar voren dat jonge bewoners het gebonk wel prima vonden en juist de ouderen 't over hinder hadden. Dit onderzoek werd gehouden bij bewoners rond en vooral ten noordoosten van het Sloterpark en op 29 augustus afgesloten.
We kregen ook signalen over mensen die door een hersenbloeding of -infarct een sterk verhoogde gevoeligheid hebben voor geluiden en (laagfrequente) trillingen. Het zelfde kan optreden als bijwerking bij bijvoorbeeld sommige bloeddrukverlagende medicijnen. Deze mensen zien zich genoodzaakt om in de hele periode van lawaaiige evenementen liefst ver van hun woonplaats te verblijven. Dat is zelden gratis en wordt waarschijnlijk niet door festivalorganisatie of stadsdeelbestuur vergoed. Nogmaals: waarom vluchten of oordopjes als de muziek ook zachter kan?
Onze Belgische buren weten ook heel veel van geluidshinder. Het lijkt daar soms nog erger te kunnen; krijgen we zoiets hier ook? Kijk eens op Folterpop.
Om over de ecologische schade nog maar te zwijgen. Hoezo profijtelijk?
Tal van bewoners van Slotermeer noord klaagden gisteren en vooral vandaag over de enorme, dreunende herrie vanuit een festival in het Westerpark. Iemand die er dichterbij woont, klaagde: "Ik woon ongeveer 400 meter van het Westerpark en ik wordt knetterdol van de herrie. Ook ik ging vroeger naar diverse festivals onder andere naar Lowlands en heb altijd genoten van de muziek, maar er is iets veranderd met festivals. Tegenwoordig moeten grote festivals midden in de stad plaatsvinden… houseparty's midden in een stad waar mensen wonen is te gek voor woorden! Buiten het feit dat iedereen in een straal van ongeveer 500 meter nu twee dagen mag meegenieten van de herrie, mag ook iedereen in een straal van 500 meter straks weer meebetalen voor een nieuw grastapijt wat weer weken is afgesloten met een hek! Wat mij betreft graag dit soort grote evenementen voortaan in Spaarnwoude."
Wie dit weekend bezwaar wilde maken, moest vasthoudend zijn: de gemeente-ambtenaar zat niet ter plaatse en verwees naar de politie. De politie verwees naar ene meneer Nieuwenhuizen… en de bestuurders maar claimen dat zij zo dicht bij de bevolking staan.
Gaan we zulke herrie op zaterdag 10 augustus ook weer beleven (Loveland Festival)…?
Na zestien maanden wordt het speeltuintje bij de Slootermeerschool, in het Meerwaldtplantsoen, weer opgebouwd.
Een zeer geavanceerde vloer is halverwege.
Klik op de kleine foto voor een groter en completer beeld
naar het begin van de pagina terug
Deze eerste dag was een groot succes. Al was er 's morgens even een flinke bui, 's middags was er volop zon; het veld was droog; de sfeer was prima; kinderen en volwassenen van 3 tot 80 hadden het naar hun zin. Helemaal een succes is het doordat we zien dat weer meer mensen elkaar voor het eerst leren kennen, of bijpraten over hun kinderen of hun buurtje. Al is het maar een beetje meer bekend-zijn-met buurtgenoten die je anders niet zo gauw zou spreken, dat is een absolute basisvoorwaarde voor een leefbare buurt. Geweldig dat Maarten, Hugo, Paul, Pim, Francine, Gerard en al die andere buurtgenoten dat weer mogelijk gemaakt hebben.
Ondergrondse containers zouden ook op het Van der Helstplein zorgen voor een schonere openbare ruimte. Het Parool liet op 11 juni zien dat het er juist vaak een enorme bende is (PS2). We kennen dat van bijvoorbeeld het containerparkje aan de kruising van de Burg. Fockstraat en de Burg. Vening Meineszlaan in Slotermeer. Op het Van der Helstplein gaat het stadsdeelbestuur vaker controleren. Voor de Burg. Fockstraat is de reactie: "Als u een vuilnisauto voorbij ziet rijden die geen vuilnis oppakt, kan dat kloppen. Dat komt dan door de manier waarop we dat in het stadsdeel georganiseerd hebben… Maar het is handig om na te denken wat jij (en de buurt) zelf kunnen doen om dit aan te pakken."
Dit heet tegenwoordig: meedoen. De pijn die meedoen in Deventer, Utrecht en Slotermeer veroorzaakte, wordt uitgebreid en heel herkenbaar beschreven in het boek Als meedoen pijn doet. Affectief burgerschap in de wijk (Tonkens & de Wilde, Van Gennep, Amsterdam, mei 2013).
In de Arnhemse aandachtswijk Malburgen nam een bewonersgroep het heft helemaal in eigen hand: zij nam het Bruishuis over van woningcorporatie Volkshuisvesting. Het Bruishuis is een tien verdiepingen tellend pand met ruim 130 eenheden, met name woningen en een aantal bedrijfsruimtes. Een uniek voorbeeld van bewonerszelfbeheer. De bewoners gaan de eenheden zelf verhuren en vormen daarmee een soort 'mini-corporatie', zegt Walter Klein Nienhuis van het BewonersBedrijf.
Vervuiling: uit tal van andere momenten, soortgelijke beelden, in de fotogalerie, geschoten op:
30 december 2011
27 december 2008
30 december 2007
9 november 2008
Rond 22 uur krijgen de bewoners aan de Coronelstraat gemiddeld 73 dB(A) op hun woning gestort – en nog véél méér dB(C): het zware basgebonk. Het is het laatste dagdeel van een lawaaiig festival op Sportpark Spieringhorn, aan de overkant van de Haarlemmerweg.
Onder de noemer 'Festivals' is er op de website van het stadsdeelkantoor niets over te vinden. Zoeken op de term 'geluidshinder' levert niets op. Na weer verder zoeken duikt dit op over het melden van hinder van evenementen: "telefonisch via het gemeentelijk informatienummer 14 020 (maandag tot en met vrijdag van 08.00 en 18.00 uur). Buiten kantooruren en in het weekend belt u 020 421 4567."
Ergens anders op die zelfde site staat: "Het stadsdeel wil (…) de leefbaarheid in Nieuw-West zo goed mogelijk waarborgen." Weet u wie 'het stadsdeel' precies is? Het stadsdeelbestuur heeft in elk geval andere, belangrijker prioriteiten, dat horen en vooral, voelen we deze afgelopen twee dagen.
Lees hier meer over geluidshinder. De website laagfrequentgeluid geeft vooral informatie voor mensen die extra gevoelig zijn voor basgebonk. Op die website kunt u bijvoorbeeld vinden dat het zware basgeluid veel verder draagt dan de hogere tonen. Deze site vermeldt ook dat: "het laagfrequente geluid oorzaak kan zijn van objectiveerbare hinder. Dit is door de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State bevestigd in de uitspraak 200509380/1 van 13 december 2006".
Opdat wij niet vergeten: een ingetogen, mooie dodenherdenking bij het Elias-Verkuijlmonument aan de Haarlemmerweg, met leerlingen en onderwijzers van basisschool Veerkracht, portefeuillehouder Mauer en diverse andere belangstellenden van alle leeftijden: van de kleine Jona tot de oude maar nog oh zo actieve Cor Cats. De locatie is te klein voor een grote manifestatie, maar dat deed niets af aan de kracht van de toespraak van portefeuillehouder Mauer, het gedicht van een van de scholieren, het stiltemoment en de afsluiting met het gezamenlijk gezongen Wilhelmus.
Bekijk de beelden van de 4 mei herdenking bij het Elias-Verkuijlmonument.
Via het Bewonersplatform Geuzenveld-Slotermeer was de Bewonerscommissie Meerwaldt betrokken bij een studiedag over de mogelijkheden voor het renoveren van woningen, terwijl het dagelijks leven in die woningen min of meer gewoon doorgaat.
Klik op de kleine foto voor grotere en meer beelden
Uitzicht vanuit de verzonken begane grond naar het noorden, naar het Meerwaldt woningcomplex. Schuif met de balk naar rechts om meer te zien.
De nieuwe vleugel van de Slootermeerschool is nog niet helemaal gebruiksgereed, maar het Van Eesterenmuseum besteedde er op vandaag al wel veel aandacht aan. Het museum organiseerde een excursie waarbij architecte Laura Favata samen met Leonardo Kappel van het Architectenbureau Skets in en om de Slootermeerschool een toelichting gaven op de fraaie uitbreiding van deze zogenaamde 'burgemeesterschool'.
De school is ook bekend als een 'H-school' vanwege haar plattegrond. Drie dagen eerder spraken Schilt, Kempinga en Wessel over deze en andere naoorlogse scholen in het kader van het thema 'Nieuw leven voor naoorlogse schoolpanden'. De 'H-scholen' zijn vrijwel allen bewaard gebleven, en enkele 'verbouwd' of uitgebreid met een extra vleugel. De scholen zijn een belangrijk onderdeel van het 'Algemeen Uitbreidingsplan', het stedenbouwkundig plan van Cornelis van Eesteren dat ten grondslag ligt aan de bouw van Nieuw-West.
Uiteraard vestigden wij de aandacht op de keuze om de nieuwe vleugel niet helemaal door te bouwen langs de al bestaande, waardoor de omwonenden aan de noordkant waarschijnlijk nog lang last blijven houden van geluidsoverlast van groepen buiten schooltijd…
Laura leidde met groot enthousiasme de circa vijftien bezoekers rond in de school, waarbij opviel dat in de aula een schitterende, grote vide was gebouwd, waardoor het personeel nu eindelijk over een kantine beschikt. Het was een unieke gelegenheid om in de oude en nieuwe lokalen rond te kijken. Later dan gedacht hoopt de Slootermeerschool de nieuwe vleugel dit voorjaar in gebruik te nemen.
Bekijk de beelden van de Van Eesterenexcursie naar de Slootermeerschool.
Micky Mouse, als een reusachtige sneeuwpop op de laatste avond van een korte, koude winter – of komt er nog wat? Anne bouwde deze sneeuwpop met haar broer en ouders. Tien uur later was er alleen nog een vormloos hoopje sneeuw over…
Klik op de kleine foto voor de grote en ongerepte versie
Vandaag werd uiteindelijk toch duidelijk zichtbaar gehandhaafd. Als dat zo doorzet, is de Blauwe Zone eindelijk helemaal ingevoerd. Daar hebben we bijna 77 maanden op gewacht. Kan nu de vlag dus uit?
Artikel 25, lid 1 houdt in dat op welk tijdstip dan ook in de Blauwe Zone uitsluitend mag worden geparkeerd langs de blauwe lijnen. Lid 4: er mag bij het instellen naar boven worden afgerond op het eerstvolgende halve of hele uur (Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV_1990)).
naar het begin van de pagina terug
De niet-afgesproken 'samenwerking' tussen bestuur en burger is soms schadelijk voor de leefbaarheid en dan voor bestuurders een welkom motief voor stedelijke vernieuwing…
Klik op de kleine foto voor de serie grotere platen over deze 'samenwerking', die gestalte krijgt aan de poort vanaf het Sloterdijkstation naar Amsterdam Nieuw-West.
Prettige jaarwisseling en… een beter 2013?!
Sinds 26 november is de situatie vrijwel onveranderd: de Blauwe Zone wordt (vrijwel) niet gehandhaafd. Op sommige plaatsen neemt de overlast dus weer toe. Stadsdeelbesturen claimden nogal eens maatwerk en dergelijke. Waar blijft die?
Ooit had AT5 zo'n filmpje: "We wachten…"
De Metro schrijft over het : huurbeleid van de huidige regering: < < < klik hier.
In grote lijnen is het beeld onveranderd. Schrik, woede, intimidatie, verlamming, volop foutgeparkeerde auto's (zonder bon), auto's met nepvergunning, auto's die evident al maanden aan de grond staan vastgeroest maar er volgens het parkeerschijfje amper twintig minuten staan; alles is er te vinden, behalve als je het niet wilt zien. Terwijl de blauwe lijnen en de borden er al heel november op een rechtsgeldige Blauwe Zone duidden…
Ook op 7 december blijkt dat er nog vrijwel niet gehandhaafd is…
De vlag kan nog niet echt uit.
Schrik: vandaag werden er dan bonnen uitgedeeld aan foutgeparkeerde auto's. En soms weer verscheurd. Afhankelijk van wat Amerikanen zo treffend The Garbage Factor noemen: wat voor mensen zijn er allemaal in de buurt wanneer iemand van hen op min of meer ondoorgrondelijke wijze een beslissing neemt.
Volgende schrik: bewoners die een vergunning hebben en die ook weer voor 2013 veilig willen stellen. Die vertellen dat zij naar de afdeling Vergunningen in Osdorp gingen en te horen kregen dat het helemaal niet zeker is dat zij die verlenging op 1 januari 2013 ook toegewezen zullen hebben gekregen. Over deze verlengingsprocedure konden wij vandaag op de website van het stadsdeelbestuur niets vinden.
De Blauwe Zone in Slotermeer Oost is dus nog steeds niet 'volwassen'…
Als u onlangs een boete heeft gekregen wegens fout parkeren, lees dan vooral niet verder.
Hoezo: bezoekers meldden deze maandagmorgen groot tumult in de Blauwe Zone in de Burgemeestersbuurt van Slotermeer. Veel bestuurders voerden heftige gesprekken onder elkaar en met omwonenden en handhavers. Hun auto's stonden kennelijk niet goed geparkeerd. Sommigen voerden aan dat zij niet wisten waar ze wel en waar ze niet mochten parkeren. Anderen vroegen waar nu eigenlijk stond aangegeven hoe lang je mag parkeren. "Bij het begin van de wijk", kregen ze te horen. "Maar waar begint de wijk dan?", was de nieuwe vraag. De blauwe strepen waren trouwens wel degelijk goed zichtbaar. De handhavers wisten zich duidelijk geen raad met de situatie, aldus onze zegslieden…
De website van het stadsdeelbestuur vermeldt duidelijk: "In de straten met een blauwe zone mag alleen langs de blauwe lijnen worden geparkeerd." Dit is gebaseerd op art. 25 lid 2 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990), een 'uitvinding' van de Rijksoverheid. Hoe veel duidelijker kan het en hoe kunnen politieagenten en andere handhavers dit niet weten? Is het niet zo dat je je in een Blauwe Zone bevindt, als je even om je heen kijkt en langs de rijbaan blauwe strepen geschilderd ziet…?
En toch: zo kun je dus een hele straat aantreffen waar je vrijwel geen auto ziet langs de blauwe strepen, maar wel veel auto's aan een kant zónder blauwe strepen, en zonder bonnen… Minstens de hele week uit, en verder tot ver in december zijn er geen bewijzen te vinden dat er bonnen uitgeschreven werden of dat alle parkeerders aan de regels voor de Blauwe Zone voldoen.
Ook zijn er straten waar de bewoners het voor elkaar hebben gekregen dat de blauwe strepen zijn 'weggeschilderd' en opnieuw zijn aangebracht aan de kant waar wél de woningtoegangen op uitkomen. Iets dat de bewoners aan de Vening Meineszlaan niet toegestaan werd.
Val ik daar van m'n stoel…?
naar het begin van de pagina terug
Het Van Eesteren Buitenmuseum is niet het enige erfgoedgebied dat bedreigd wordt door verwaarlozing en vervolgens sloop. In de Bijlmer wil het stadsdeelbestuur de parkeergarage Kraaiennest slopen.
De Stichting Bijlmermuseum vindt dat echter een zeer slecht doordacht plan: "Men sloopt het omdat het verleden moet worden uitgewist, ausradiert, omdat de boel moet schoon geharkt voor een nieuwe toekomst, met twee nette torentjes, vol met woninkjes en bedrijfjes op de begane grond, zoals het nu hoort. Alleen het geld is er niet, laat staan een projectontwikkelaar. Als Kraaiennest daadwerkelijk geheel gesloopt wordt, dan rest een grasveld, waar de Bijlmer Vernieuwers hun geiten kunnen uitlaten. Er komt een mooi hek omheen en we gaan wachten op de wonderen der economie.
Net als bij de Aireywoningen is sloop niet noodzakelijk en waarschijnlijk een gemiste kans. Lees verder op de site van de Stichting BijlmerMuseum, vooral ook hun Manifest.
Het regeerakkoord van 29 oktober vermeldt op pagina 78 dat de maximale huur niet langer wordt bepaald met het puntensysteem, het 'WWS', maar wordt vastgelegd op 4,5% van de WOZ-waarde van de woning. Is de WOZ-waarde van uw woning € 238.000,00, dan wordt uw huur dus maximaal € 893 per maand. Bron: http://www.kabinetsformatie2012.nl/actueel/documenten/regeerakkoord.html - URL bezocht op 29 oktober 18.12 uur.
Wij herinneren ons van de voorbije jaren dat er her en der in het land heel wat kritiek was op de wijze waarop de WOZ-waarde werd vastgesteld. Wij drukken ons hierbij voorzichtig uit. Bovendien betekent dit dat de huurprijs van woningen gekoppeld blijft aan die van koopwoningen. En op die markt zal het nog heel lang duren voordat de prijzen niet meer kunstmatig hoog zijn. Immers de hypotheekrenteaftrek wordt slechts héél langzaam en voorzichtig afgebouwd. Woningeigenaren worden daarvoor trouwens prima gecompenseerd.
Tegelijk komt er volgens het regeerakkoord een verhuurdersheffing, die uiteraard zal worden doorberekend aan de huurders, zonder dat daar iets tegenover staat dat rechtstreeks de kwaliteit van hun huurwoningen verbetert. Op 30 oktober meldde De Stentor: "Huurders fungeren als flappentap voor de schatkist. Dat stelt Sandra Korthuis, directeur van woningcorporatie Woonconcept. (...) Daarnaast gaat de kwaliteit van de wijken er niet op vooruit, omdat daar geen geld meer voor is. Huurders worden dus dubbel gepakt" (www.destentor.nl).
Het regeerakkoord is rampzalig voor huurders en catastrofaal voor de Amsterdamse woningmarkt. Dat zegt Frans Ligtvoet, voorzitter van huurdersvereniging Amsterdam. Hij voorspelt 'bijna-vooroorlogse toestanden'. Aldus Het Parool op 30 oktober.
Ook gezien: het NOS Journaal van 18 uur??? Het ging over de hypotheekrenteaftrek en een teleurgestelde mevrouw. Wie bedenkt er nou eens iets waardoor húúrders óók elke maand weer € 250 extra 'in the pocket' krijgen...?
Dianne maakte ons attent op een enorme muurschildering in de Burg. Fockstraat, net naast het winkelrijtje aan de westkant. Eerder waren er al kleinere muurschilderingen te zien in de Burg. Vening Meineszlaan, bij de Anton Struikbuurt. In de Jan Tooropstraat is ook een heel grote. In al deze buurtjes is de sloopkogel nooit ver weg.
Eind 2013 verschenen er in de Dirk Sonoystraat dicht bij elkaar nog een heel stel, die nu ook in deze serie zijn opgenomen. Daar kwam in de nazomer van 2014 nog een enorme muurschildering van het melkmeisje bij, goed zichtbaar vanaf de Slotermeerlaan.
Klik op de foto voor grotere en veel meer beelden
Het idee kwam rond 2005 ook al eens ter sprake in de staf van de Buurtcamping, allereerst door Ad van Dam. Wij dachten er destijds over, eens met een grote groep te gaan kijken in het 'Musée urbain Tony-Garnier' in Lyon. Tony Garnier stond model voor Le Corbusier en die stond weer model voor Cornelis van Eesteren (What's new?!). In de door Garnier rond 1900 ontworpen wijk zijn ook tal van muurschilderingen te zien.
Vandaag, eindelijk na praktisch zes jaar, werden de eerste concrete stappen gezet om de Blauwe Zone westelijk van de Burg. Fockstraat uit te breiden. Vlag uit?!
Omwonenden blijken onder de indruk van de massaliteit die de aanbouw aan de Slootermeerschool nu al demonstreert.
Klik op de foto voor een groter beeld
Zondagmiddag. Goed weertje. Komt een vrouw aanrijden door de Burg. Fockstraat, in een donkere, knappe BMW. Zij stopt niet op de parkeerstrook, terwijl daar zo waar voldoende ruimte is, maar op de rijbaan, tegen de middenas. Wat is zij van plan?
Na een tijdje komt er een andere vrouw aanlopen, met twee of meer tassen en steekt de vrijgelaten parkeerstrook over, steekt de rijbaan over waarop de vrouw met de BMW geparkeerd staat en loopt de tegenoverliggende rijbaan op. Intussen staat er een kleine rij auto's achter de BMW te wachten tot zij door kunnen rijden en komt een tegemoetkomende automobilist ook tot stilstand, vanwege de tassenvrouw. De tassenvrouw gaat op haar gemakje het linker achterportier openen en de tassen inladen. Ze loopt om de auto, de lege parkeerstrook op en stapt van daar af daar in.
Wij zijn helemaal wel, en niet verbaasd. Bij welke rijschool zou je dat nou leren?
En ineens wordt het dan toch zomer. De uitbundige natuur komt ineens in een ander licht te staan.
Klik op de foto voor een groter beeld
Er moest langdurig gepompt worden. Dagenlange hoosbuien hadden immers gezorgd voor enorme plassen langs trottoirs in Nieuw-West en op het gras in het Meerwaldtplantsoen. Toch werd er deze week stug gewerkt aan de verbinding van de bestaande gasleiding naar de nieuwe aanbouw aan de Slootermeerschool.
Na afloop vroegen bewoners zich – net als op 26 april – aanvankelijk wel verbaasd af of de verplaatste, dure struiken naar de vuilstort gaan of best hadden kunnen worden hergebruikt – ze lagen daar maar. Na het ineens dróge weekend is de border echter weer op orde gemaakt. Als de struiken met een zeer warme, droge week in het vooruitzicht het nu maar gaan redden... Op 25 juli bleek dat de droge hitte bijna zeker zijn tol eist.
Klik op de foto voor een groter beeld
Het Stadsdeelnieuws vermeldde vandaag dat het bestuur een aantal Blauwe Zones gaat invoeren en in een bijlage op de website van dat stadsdeelbestuur kunnen we zien waar die zones al zijn en waar ze gaan komen. Zo zouden er al Blauwe Zones bestaan in bijvoorbeeld de Burg. V. Meineszlaan 5 - 131 (oneven), diverse straten in de Coronelbuurt en in de Aireystrip langs de Burg. de Vlugtlaan.
Jammer genoeg klopt er weinig van het overzicht van bestaande Blauwe Zones... Er worden straten en lanen genoemd waar al een Blauwe Zone zou bestaan, waar veel bewoners daar al zes jaar op wachten, maar waar ze vandaag echt nog steeds niet bestonden... Zo'n gebrek aan feitenkennis binnen het stadsdeelkantoor zagen we helaas vandaag bepaald niet voor het eerst.
En dat is nog niet het ergste. Na talloze onderzoeken, burgerraadplegingen en raadsvergaderingen ziet het er nog steeds niet naar uit dat de Blauwe Zones vóór oktober 2012 effectief zullen worden uitgebreid.
Vanavond en op 3 juli wil het stadsdeelbestuur in het NOVA College aan de Burg. Hogguerstraat met bewoners spreken over leefbaarheid. Het bestuur heeft plannen. Welke rol speelde of speelt u in het maken van die plannen? En in het vaststellen welk probleem met die plannen moet of zal worden opgelost?
Lees het hier: wat is leefbaarheid eigenlijk?
naar het begin van de pagina terug
Weekend. Eindelijk is daar aangenaam weer. Maar, halverwege de zaterdagavond ergeren zich diverse bewoners van Slotermeer noordoost aan de zware dreun die al vanaf vroeg in de middag vanaf het gebied van Spieringhorn, pakweg 200 meter noord van de Haarlemmerweg, vrijwel continu door de wijk en ook door de woningen golft. Het lawaai zou nog tot 23.30 uur duren – er wonen ook jonge kinderen in deze buurt!.
Voor alle duidelijkheid: wat de bezoekers van de festivals op het Spieringhornterrein ongetwijfeld als muziek horen, klinkt en voelt verderop in de woonwijk Slotermeer noordoost alleen maar als een irritante, doffe dreun. Heeft u in de woonwijk een milieuambtenaar of politieagent daar metingen naar zien doen...?
Zondag: opnieuw dreunt heel Slotermeer noordoost; het zou doorgaan tot klokslag 23.30 uur... De overdag opgebelde politieagent legt alweer geduldig uit dat er politie ter plaatse is die bewaakt dat alles binnen de normen van de vergunning blijft. De politie uw vriend? Oh ja, vergunning. Dat kennen we. Let wel: het waren twee verschillende festivals!
U kunt de vergunningen voor de festivals van 19 en 20 mei bij het stadsdeelkantoor aan het Osdorpplein 1000 opvragen. Doen! Want dan kunt u uw argumentatie het beste opbouwen als u een klacht wilt indienen.
Advies van de politie: belt u vooral maandag naar 14020 met uw klacht. U heeft gezien wat dat op het Museumplein heeft opgeleverd.
Lees hier verder over geluidshinder en vergunningen daarvoor.
In een volle zaal van het NOVA College maakten vijf korte films en tal van reacties van bewoners duidelijk dat de stedelijke vernieuwing zeker niet vanuit bewoners was opgezet. Stedelijke vernieuwing leverde slechts enkele aardige resultaten op, waarbij De Alliantie er op het eerste gezicht het meest positief uit sprong. Maar te vaak waren de resultaten 'stedenbouwkundige verkeersongelukken'; aldus Hein de Haan, voorzitter van ProWest en architect en stedenbouwkundige.
Te vaak waren er gebroken beloften. En dat na pakweg vijfentwintig jaar zware verwaarlozing van grote delen van Nieuw-West. Weet wethouder Freek Ossel mét Samen Sterk in Nieuw-West het tij te keren?
Lees het verslag in de Westerpost, pagina 11, of op pagina 19 van de internet-editie van de Westerpost.
Lees de analyse van de stedelijke vernieuwing door Hein de Haan op de site van Prowest, in de rubriek Nieuws en Brieven: Stedelijke vernieuwing in de praktijk – de harde werkelijkheid (pdf).
En ProWest formuleerde ook een rapport over hoe de sociale huurwoningen verduurzaamd kunnen worden zonder grootschalige sloop en zonder dat dit in essentie van boven-af gedicteerd wordt. ProWest stuurde het volledige rapport op 22 mei ook naar de bestuurders van stad, stadsdeel, corporaties en huurdersorganisaties.
Klik op de foto voor een groter beeld
Wie gaat er binnen? Meer informatie en kaarten bestellen op de website van Podium Mozaïek.
De tijdelijke huisvesting aan de noordkant van de Slootermeerschool moest wijken voor nieuwbouw. De rij lokalen stond daar sinds zomer 2007. Van de plechtige belofte dat ze steeds goed schoongehouden zouden worden, is niet erg veel terecht gekomen. Binnenkort moet een meer permanente huisvesting ervoor in de plaats komen.
Van 23 tot 26 april zijn de tijdelijke lokalen door slopersgereedschap vermorzeld en grotendeels als ongesorteerd vuil afgevoerd – drieënhalve dag werk en ongetwijfeld met hoge stortkosten. Tot verbijstering en woede van diverse buurtbewoners. Uit betrouwbare bron hoorden we dat een ander bedrijf die tijdelijke lokalen in waarschijnlijk twee dagen keurig had kunnen demonteren en wegvoeren, waarna ze weer te gelde hadden kunnen worden gemaakt voor hergebruik... Of hadden ze misschien gebruikt kunnen worden in plaats van nieuwe te (kopen? huren?) plaatsen, later, op 21 mei? Want op 22 mei staan er weer zes containers – ándere.
Andere opmerking van een omwonende: vele, prachtige laurierkersstruiken (in het tuincentrum minstens 100 euro per stuk waard!)) worden uit de grond getrokken en op een hoop gegooid, sterven af, terwijl wij ze graag hadden willen hebben in plaats van die strookjes ongeregeld. Bij de koopwoningen hebben ze wél een heleboel mooie struiken aangeplant... Nu moet er voor het afvoeren weer een container en een truck plus chauffeur gehuurd worden. Geld zat? Wiens geld?
Hoezo bezuinigen noodzaak?
Uit doorgaans zeer betrouwbare bron werd bekend dat we in Slotermeer zo tegen eind mei uitbreiding van de Blauwe Zones kunnen verwachten. Het is nog even wachten waar en wanneer precies. Dat hangt mede af van het resultaat van de wettelijke bezwaartermijnen.
Maurits de Hoog opende de expositie Pionieren in het zand en droeg het voorzitterschap van het bestuur van het Van Eesteren Binnenmuseum over aan Noud de Vreeze.
Klik op de foto voor grotere en meer beelden
Met groot kabaal pletterden de zware metalen rijplaten vanmorgen vanaf 05:45 uur (wat 'vanmorgen'? vannacht!) op het trottoir van de Burg. Fockstraat en op het Meerwaldtpad. Omwonenden hoorden ineens bij de categorie 'slaapgestoorden', een term die normaliter vooral in het Schipholdossier voorkomt.
In de loop van de dag werden noodlokalen gebouwd op de voormalige speelplaats in het Meerwaldtplantsoen. Daar waren voor het weekend alle speeltoestellen al weggehaald, zodat een kale vlakte overbleef. Plus vanmiddag enkele bozige vaders en moeders.
Lees hier meer over geluidshinder. Lees daar ook wat de Raad van State over zulke situaties meldt...
Actueel is op dit moment de hetze tegen huurders. Kabinet en diverse verhuurders kunnen er niet genoeg van krijgen: er zijn huurders die 'te weinig' zouden betalen voor hun huurwoning. Maar vooral de goedkoopste woningen zijn vaak van bar slechte kwaliteit en de investering ervoor is al lang afgeschreven.
Maar toch blijven zij er op hameren: als nu maar de huurders meer uitgemolken worden, is de zieke woningmarkt snel weer beter.
Wout van Wal becijferde voor de Volkskrant van vanmorgen (p. 31) dat een oudere huurder met een loopbaan als modale werknmer achter de rug over zijn hele leven circa een half miljoen euro méér belasting heeft betaald dan een woningbezitter en ook geen eigen woning kan nalaten van 250.000 euro. Dus wie woont er dan 'scheef'?
En wat zou er gebeuren als huishoudens – zoals premier Rutte voor ons land bepleit – slechts 3% op hun huishuisbudget te kort zouden mogen komen? Zouden er niet heel wat woningen ijlings verkocht moeten worden? Marcel van Dam suggereerde zoiets afgelopen week.
Pikant is ook wat de Woonbond eerder meldde over waar de hypotheekrenteaftrek vooral terecht komt.
naar het begin van de pagina terug
Klik op de foto voor een groter beeld
Gisteravond werd uit een berichtje bekend dat vanavond de Tweede Kamerleden Marcouch en Bouwmeester een bezoek brengen om te spreken over de Wijkaanpak in Slotermeer. Ons Bewonersplatform Geuzenveld-Slotermeer houdt zich al pakweg vier jaar intensief bezig met vooral het indringendste onderdeel van die Wijkaanpak: de 'Vernieuwing van Slotermeer' en dan vooral de belangen en de positie van de bewoners daarin.
Vlak rondom het Meerwaldt-complex staan zeer grote ingrepen op de agenda: in de Aireystrook langs de Burg. de Vlugtlaan, in het Anton Struikcomplex verderop langs de Vening Meineszlaan en in de verkeerssituatie in de Coronelbuurt. Al deze ingrepen hebben grote gevolgen voor de bewoners in en vlak rond die gebieden.
Met andere woorden: er wordt vanavond door de bestuurders over u gesproken. Waarschijnlijk ook zonder u, tenzij u tot een zeer, zeer kleine groep geselecteerden behoort.. Dat doet denken aan de tijd dat het bestuur van Geuzenveld-Slotermeer uit een onderzoek door de Universiteit Tiburg en het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken een zeer vette 'onvoldoende' kreeg vanwege haar bijzonder nonparticipatieve bestuursstijl. We publiceerden hierover in april 2010 – Lees hier meer
Hoewel...: rond 14.00 uur kregen we een belletje dat we desgewenst vanavond vanaf 23.00 uur wel mogen aanschuiven. Locatie nog niet bekend. Het Bewonersplatform is volgens deze zegsvrouw "niet uit onwil" overgeslagen. Maar toch: hoe welkom zijn bewoners???
Meer informatie over het Bewonersplatform via de link, links op deze pagina. Dit Bewonersplatform is dé best verankerde, meestomvattende bewonersorganisatie in vooral Slotermeer.
Klik op de foto voor een groter beeld
Sinds enige maanden lopen er veel 'gele jasjes' door Slotermeer en bewoners denken dat die een taak hebben bij de handhaving. Een van de bewoners meldde ons dat er bij chronisch en zeer hinderlijke parkeeroverlast drie 'gele jasjes' langs liepen die niets deden – niet ingrijpen, niets signaleren, niets, nada. Verkeerd geparkeerde auto's belemmerden het uitrijden van iemand wegens een urgente situatie. Toen aan de 'gele jasjes' gevraagd werd: "Waarom geven jullie al die fout geparkeerde auto's niet door, was het antwoord: "Nou, dan kunnen we wel de hele dag schrijven.""
Chronisch actueel, want in de Burgemeesterbuurt en de Dobbebuurt duurt de bovenmatige parkeeroverlast al vanaf half september 2006: vanaf de invoering van een kleine Blauwe Zone in het noordoostelijke puntje van Slotermeer. Waarvan de toenmalige bestuurders (gedocumenteerd) wisten dat deze parkeeroverlast door hun beslissing in de hand gewerkt werd... Maar ondertussen wel geld bij de bewoners ophalen.
De SP besteedde vandaag in Eindhoven aandacht aan geluidsoverlast, met name vlieglawaai. De SP heeft ook een website gemaakt, met name voor de situatie in Noord-Brabant: vlieglawaai.nl. In Nieuw-West hebben sommige bewoners last van vlieglawaai, of van het lawaai dat vooral op enige afstand van de zomerse festivals aan de Sloterplas door de wijk dendert. Opmerkelijk is dat bewoners nog niet actief vertegenwoordigd zijn in het CROS overleg voor Schiphol maar dat de webpagina over geluidsverlast op Meerwaldt.nl wel een van de meest bezochte pagina's is.
Het digitale stadsdeelnieuws vermeldt dat vanaf eind februari in de Coronelbuurt onder meer verhoogde kruisingen worden aangelegd en het groen wordt vernieuwd. De werkzaamheden in de Coronelbuurt duren tot eind november. Zou het stadsdeelbestuur eind februari dan na elfeneenhalf jaar de parkeeroverlast eerst effectief hebben aangepakt???
Net als in augustus 2008 staan de Airey-blokken langs de Burg. de Vlugtlaan weer volop in de belangstelling. Van woningbouwcorporatie Eigen Haard, van minstens drie erfgoedverenigingen en van het stadsdeelbestuur. Allicht ook bij het bestuur van het Van Eesterenmuseum, aan de overkant – de Aireystrook van 261 woningen vormt zo ongeveer het hart van het Van Eesteren Buitenmuseum. Opknappen of slopen? Bestuurders willen sloop; ze staan te trappelen. Een bewonerscommissie pakt nu de uitdaging op. Vanavond in een raadscommissievergadering.
Nu eerst een Participatieplan, opgesteld "door het stadsdeel". Aldus Weekblad De ECHO op 25 januari (pag. 6). Eh, door het stadsdeel? Echt niet...: door het stadsdeelbestúúr, en Eigen Haard – het zwaartepunt in het stadsdeelbstuur ligt trouwens bij de 'regerende coalitie': PvdA, D66 en GroenLinks. Na het Participatieplan volgt er waarschijnlijk een Uitwerkingsplan. Pikant: diverse bewoners herinneren zich dat het participatieplan volgens het daartoe genomen besluit van het stadsdeelbestuur op basis van 'coproductie' zou moeten zijn gemaakt. Daarvan was hier absoluut geen sprake.
De ECHO suggereerde op 25 januari dat daarmee "binnen de bestaande hofstructuur een nieuwe stedenbouwkundige structuur zal worden vastgelegd". In het Van Eesterenmuseum...?
Klik op de foto voor grotere en meer beelden
naar het begin van de pagina terug
Het stadsdeelbestuur organiseerde een estafette-conferentie voor 50-plussers onder de naam 'De kracht van Zilver in Nieuw-West'. De vraag was: "wat hebben oudere bewoners nodig om prettig te wonen in Nieuw-West? Hoe kunnen ze hun talenten inzetten om een fijn leefklimaat te creëren? Wat hebben professionals te bieden?"
Bij de entree in het voormalige Tuinstadhuis van Slotermeer hing al een manifest dat sterk leek op het Manifest van Nieuw-West van 23 mei 2011. In deze lunchbijeenkomst kwam vooral veel bitterheid naar boven over de afbraak van kleine voorzieningen, de veiligheid, de parkeeroverlast, de verloedering van de openbare ruimte (weigeroverheid?), de bestuursstijl van oprispingen, alsmaar het zelfde onderzoeken enzovoorts.
Meer over Zilveren Kracht met een Bittere Bijsmaak.
"Bewoners krijgen een sleutelrol bij het vergroten van de leefbaarheid in hun wijk," zei minister Donner deze zomer. Goede bewonersparticipatie is ruim anderhalf jaar na de fusie en de installatie van een nieuwe deelraad in Nieuw-West echter nog steeds niet geregeld. Bewoners stonden wel centraal op de Landelijke Bewonersdag 2011 van 10 december, in Arnhem. Duizenden vrijwilligers formuleerden wat zij nodig hebben. Zij willen niet met de bezuinigingsbrokken van de huidige regering blijven zitten en brachten het Manifest van Actieve Bewoners uit.
In de afsluitende speech benadrukte Joke Bakker van het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken (LSA) hoe belangrijk het is dat alle aanwezige bewoners met dit manifest naar hun wethouders gaan en dat de politiek dit manifest serieus neemt. "Overheid, luister naar de burger. U verwacht veel van hem. Neem hem dan ook serieus."
Dat geldt ook voor woningbouwcorporaties.
Lees ons eerdere boodschappenlijstje voor goede, echte bewonersparticipatie
Lees over het Manifest van de Actieve Wijkbewoners op de site van het Bewonersplatform Geuzenveld-Slotermeer.
Bekijk een foto-impressie van de Landelijke Bewonersdag 2011.
Naast het Van Eesteren Buitenmuseum liepen we vandaag tegen een ander 'buitenmuseum' aan: Marinus Ortelee die samen met Charlotte Edam volgens het Daguerreotype-procédé werkte op en rond het trottoir voor het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam... Als u zelf zo'n daguerreotype-portret wilt hebben kunt u op beperkte schaal tot 18 december misschien nog terecht bij het Nederlands Fotomuseum.
Bekijk hier de beelden... of neem een kijkje op de website van Marinus Ortelee en Charlotte Edam.
Rond 21 oktober schrokken diverse buurtbewoners zich een hoedje: de plantvakken langs het Cornelis de Rooijpad waren omgebouwd tot kale bakken donkere aarde. Alle beplanting was weg. Die waren wel – mét planten – ontworpen door de beroemde Mien Ruys en ze zijn onderdeel van het Van Eesteren Buitenmuseum!
Vandaag vermeldde de Westerpost dat het stadsdeelbestuur die kaalslag nodig vond om er door het zaaien van gras en door dat dan maar héél vaak te maaien het "zware onkruid" weg te krijgen. Eerste reacties die ik hoorde:
onbegrijpelijk!
niet te geloven!
waarom niet gelijk asfalt er over heen; ben je helemaal van het onkruid én van het onderhoud af.
Alsof 'groen' er niet of nauwelijks toe doet! Mis! Eigen leefbaarheidsonderzoek in Slotermeer heeft uitgewezen dat de hoeveelheid en kwaliteit van het groen zeer belangrijke factoren zijn in hoe onze omwonendenden de leefbaarheid van de wijk beleven. Onlangs benadrukten ook Meindersma en Panhuijzen dat investeren in groen op sociaal vlak zeer veel oplevert. Lees meer over het rendement van groen.
Bekijk hier de beelden van de kaalgeslagen Mien Ruys plantvakken...
Vandaag de laatste dag om uw reactie in te sturen op het beleidsplan met de opmerkelijke titel Creatief parkeren in Nieuw-West. Evidente probleemsituaties in de Dobbebuurt en de buurt rond het Meerwaldt-complex slepen al sinds september 2006, ook al zijn ze minstens sinds voorjaar 2006 volledig bekend bij het bestuur.
Tweeënhalf jaar later, op 9 december 2008, noteerde de griffie over een unaniem aangenomen amendement bij de begroting 2009 dat het stadsdeelbestuur vond "dat bewoners geen hinder mogen ondervinden van door anderen veroorzaakte parkeeroverlast en dat niets doen geen recht doet aan de parkeerproblemen in het stadsdeel". We zijn inmiddels bijna drie jaar verder. Bewoners serieus nemen is kennelijk heel erg moeilijk.
Maar dan...: op 4 november 2011 rolde er een flyer in de bus waarop vijf breed glunderende leden van het dagelijks bestuur aankondigen dat zij naar de bewoners toe komen, dit keer die van Slotermeer (noord-) oost. Het dagelijks bestuur vindt het namelijk "belangrijk om te weten wat er speelt in de wijk." Vet gedrukt staat er dan achter: "Wat kunt u als bewoner doen om een betere wijk te krijgen".... Waarom zouden ze dát nou willen weten?
Lees hier meer over bewonersparticipatie...
Het dagelijks bestuur van Nieuw-West wil dat Eigenwijks haar 'kunstje' voortaan in Geuzenveld-Slotermeer gaat uitvoeren. In Slotervaart was en is Eigenwijks zeer succesvol in de bewonersondersteuning. Nu wil het bestuur in Slotervaart twee andere organisaties de plaats van Eigenwijks laten innemen maar die ook ánder – meer op zorg gericht – werk laten doen. Groot en geëmotioneerd protest, vanavond in de deelraadsvergadering.
Meer informatie op de site van het Bewonersplatform Geuzenveld-Slotermeer.
De aankondiging voor de inspraakbijeenkomsten waren enkele dagen onzichtbaar, maar staan vandaag weer herkenbaar op de website van het stadsdeelbestuur. In het weekend werden wij door een relatie er op gewezen dat ze ergens op pagina 3 van het nieuwsarchief stonden! Welke burger gaat daar nou zoeken als het om zeer actuele zaken gaat???
De bijeenkomsten van 14, 19 en 21 september zijn bepaald niet de eerste die georganiseerd zijn om de bewoners inspraak te bieden. De conceptbeleidsnota voor deze ronde is een lijvig stuk (57 pagina's) en bevat op pagina 58 een uitvoeringsprogramma, dat de indruk wekt dat het vooral om de uitvoering van onderzoeken, beleidsvoorbereiding, proefjes en evaluatiestudies gaat. Zoals op de pagina over parkeeroverlast op deze site te zien is, is de parkeerdruk op de Vening Meineszlaan tussen de Burg. Fockstraat en de Louis Naarstigstraat vanaf september 2006 gemiddeld nagenoeg honderd procent.
Bovendien bestaat er al die tijd al rechtsongelijkheid tussen twee groepen bewoners: die ten oosten en die ten westen van de Burg. Fockstraat.
De opeenvolgende stadsdeelbesturen gaan al jaren prat op "bewoners voorop', 'inzetten op bewoners', snel kunnen opereren en maatwerk leveren. Waar wacht het dagelijks bestuur al die jaren toch op?
Lees het nieuwe gedicht van Francis.
In augustus werden een drietal inspraakbijenkomsten aangekondigd over een nieuw parkeerbeleid voor Nieuw-West, halverwege september op centrale locaties in de voormalige stadsdelen. Het concept parkeerbeleidsplan ligt tot maandag 17 oktober ter inzage bij de receptie van de drie stadsdeelkantoren. Het concept parkeerbeleidsplan is ook te downloaden op de website. Totdat wij van diverse kanten vragen kregen waar al die informatie nou te vinden is.
Wat we vandaag vonden, is de vermelding dat "het dagelijks Bestuur een stadsdeelbreed parkeerbeleidsplan gaat opstellen". Toen we "de meest actuele informatie hierover" zochten, vonden we alleen nog: een aankondiging voor inloopbijeenkomsten in november 2010... Wég documentatie waarmee de bewoners zich wellicht zouden hebben kunnen voorbereiden op de inloopbijeenkomsten van september 2011.
(Terug) naar de overzichtslijst parkeerbeleid
Esther Agricola en Achmed Baâdoud openden vandaag in het Stadsarchief Amsterdam de expositie over Amsterdam Nieuw-West in de jaren '50-'60. Veel is door de stadsvernieuwing al verloren gegaan, maar in het Stadsarchief is daarvan nog heel veel te zien! Heel treffend vertelde Agricola hoe zeer je getroffen kunt worden door details die je in je eigen stadsdeel vaak zo maar voorbij gaat, totdat je oog er op valt. Een ervaring die velen kennen die weleens de Van Eesterenwandeling gelopen hebben. De tentoonstelling bestaat uit foto's, filmpjes en tekst en ziet er schitterend uit. Tot 8 januari 2012 is de expositie te zien in het fraaie gebouw De Bazel, Vijzelstraat 32, op dinsdag tot en met zondag.
Meer informatie op de site van het Stadsarchief
Veel bewoners van Slotermeer zaten uren te schudden in hun eigen huis door het enorme, ongevraagde gedreun van het Loveland Festival. Oordopjes hielpen niet; het gedreun ging overal doorheen. Het klachtnummer 14020 was – tot maandag! – uitsluitend bereikbaar voor klachten over het Loveland lawaai, maar bleek bij tal van bewoners onbekend. Het indienen van klachten leverde geen merkbaar effect op; hoogstens nog meer herrie.
Hier meer over geluidsoverlast.
naar het begin van de pagina terug
Boze mevrouw aan de telefoon: wie heeft dat nou weer verzonnen? Een algeheel parkeerverbod, over ruim vier dagen, met wegsleepregeling, voor mijn deur en in allerlei straten om mij heen?! Terwijl diverse buren op vakantie zijn maar soms hun auto hier gelaten hebben... De man die vanmorgen de borden moest plaatsen zei ook al dat dat helemaal verkeerd zal gaan...
Alle straten tussen de Burg. de Vlugtlaan tot en met de Bijleveldstraat werden voorzien van parkeerverboden en een waarschuwing voor wegslepen. Werkelijk een groot gebied. Vanwege de vele onderzoeken, raadsadressen, meningenmarkten, de documentatie op meerwaldt.nl, ten minste één tv-uitzending en een handtekeningenactie, inspreekrondes enzovoorts is het bekend dat in de nabije omgeving van het gebied een extreem hoge parkeerdruk bestaat. Dus waar moeten al die auto's heen? In het gras??? Op het dak???
Klik op de foto voor grotere en meer beelden
Hoewel de vele borden geen enkel misverstand lieten bestaan over het wegslepen, circuleerde op 1 augustus rond het middaguur een bericht, dat de bewoners hoeven niet te vrezen dat hun auto weggesleept wordt, hoewel hun medewerking in dezen wel zeer op prijs wordt gesteld. Vragen we hierover rond zes uur 's middags na bij bewoners in de Nico Snijdersstraat, dan blijken die nog nergens van te weten. De borden hingen er op dat moment nog precies zoals op bijgaande foto's...
Blijft dus nog de vraag: hoe sterk moet je lijden aan 'institutionele bevangenheid of bijziendheid' om zo een project te 'plannen'? Wat betekenen termen als:
'Wegsleepregeling'? Is uw auto al eens weggesleept? Zo ja, wat heeft dat u gekost?
'Zorgvuldigheid'? Dit is een van de Algemene Beginselen van Behoorlijk Bestuur. Waar is die hier toegepast?
'Betrouwbare overheid'? Wordt er nu wel of niet weggesleept? Bij wie wel, bij wie niet? En waarom?
Uiteindelijk lijkt er niet weggesleept te zijn en is dus ook niet alle geplande werk uitgevoerd. Wat is wijsheid?
Dat kan nu met 'Vliegen InZicht': waar, hoe snel en hoe hoog de vliegtuigen rond Schiphol vliegen en waar ze in de wereld naartoe gaan of vandaan komen. Dat meldde Carlo Schoonebeek van de Dienst Milieu en Bouwtoezicht vanmorgen. De gegevens van Vliegen InZicht zijn gebaseerd op radar- en vliegplangegevens van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en worden beschikbaar gesteld via de website van BAS. Er is voor BAS gekozen omdat BAS hét aanspreekpunt is voor informatie over Schiphol en geluid.
U kunt Vliegverkeer InZicht starten door te gaan naar www.bezoekbas.nl en dan de 2de tab te kiezen of direct via http://inzicht.bezoekbas.nl/ (of klik hier).
Met de applicatie kunnen zowel individuele vluchten als radartracks in beeld worden gebracht. Links boven in het scherm kan gekozen worden voor "actueel" of "historisch". In het laatste geval kunnen alle vluchten tot maximaal 6 weken terug worden gekeken. Heel aardig is dat er dan ook de mogelijkheid is om de presentatie tot 100x versneld af te spelen. Dat geeft InZicht...!
Ook radartracks (http://www.bezoekbas.nl/?page=inzicht_radartracks) kunnen tot zes weken terug in beeld worden gebracht voor vier vaste perioden. Dat was eerder ook al mogelijk via BAS maar dan alleen voor de voorafgaande dag.
Een uitgebreide toelichting op VliegenInZicht is te lezen op de Alders website: http://www.alderstafel.nl/schiphol/actueel/33/vliegverkeer-rond-schiphol-te-volgen-via-website-bas.html
In het Van Eesteren Binnenmuseum presenteerde Annique Paalvast haar ontwerp voor een museumgebouw voor het Van Eesteren Binnenmuseum. Op enkele grote, metalen luiken in het ontwerp komen de typerende stratenpatronen voor van de Westelijke 'Tuinsteden' die eigenlijk geen tuinsteden mochten worden. Het was voor haar een echt examenonderdeel, waarmee zij uiteindelijk Cum Laude het bouwkundediploma behaalde. Voor directeur Hans van der Schaaf was het een eerste doordachte verbeelding van een nieuw, eigen gebouw, toegespitst op het centrale thema van het Van Eesterenmuseum. Wellicht wordt hier in het komende najaar nog eens over gediscussieerd met medewerkers en belangstellenden van het museum.
Meer informatie op Architique.
Bekijk hier de foto's van de afstudeerpresentatie.
naar het begin van de pagina terug
Vertegenwoordigers van bewonersorganisaties spraken vanavond met een naaste medewerker van portefeuillehouder Ronald Mauer. In het stadsdeelkantoor werken zij aan een 'kadernota'. Die moet dienen voor een verordening op de bewoners- c.q. burgerparticipatie c.q. 'planparticipatie'. Volgt u het nog?
Op hoe veel plaatsen in Nederland hebben lokale bestuurders zoiets al eens gemaakt? En ondervonden hoe het uitpakt?
Hoe lang zit het nieuwe bestuur nu, in Nieuw-West? Zo'n veertien maanden? Dames en heren politici: nooit meer klagen, he, dat bewonersparticipatie uw projecten zou vertragen...
Afgelopen maandag werd door allerlei bewonersorganisaties het Manifest van Nieuw-West aangenomen. Eigenlijk eerder een voorstel voor een overeenkomst tussen bewonersorganisaties en bestuurders van stadsdeel en woningbouwcorporaties. Veel bewonerscommissies voldoen al jaren met volle inzet aan de verplichtingen die in het Manifest genoemd worden. In een fel ingezonden stuk in de Westerpost van vandaag verwoordt Martijn Rutte wat veel bewoners en hun organisaties maar al te goed herkennen: het niet serieus nemen van bewoners als het gaat om ingrepen in hun directe woon- en leefsituatie. Meer over het Manifest op de site van het Bewonersplatform Geuzenveld-Slotermeer.
Lees hier de brief van Martijn Rutte over de dode participatiebeloften.
De Stichting Eigenwijks organiseerde in gebouw De Kandelaar een bijeenkomst voor de bewoners van Slotermeer oost over bewonersgeld. Dat is alleen dit jaar nog beschikbaar voor goede ideeën van bewoners. Bijna tweehonderdduizend euro voor Slotermeer oost! De bedoeling is dat bewoners veel te zeggen hebben over de besteding van dat geld en dat goede ideeën veel sneller gerealiseerd kunnen worden dan in de afgelopen jaren. Een kleine vijftig bewoners brachten hun ideeën naar voren.
Op basis hiervan kwamen zes hoofdthema's naar voren. Voorlopig moeten alle aanvragen voor een bewonersbudget binnen deze categorieën vallen:
veilig buiten spelen
vrijetijdsbesteding 'ouderen'
initiatieven die verbinden en verbroederen
publiciteit van initiatieven en voorzieningen
kunst en cultuur; culturele activiteiten/ontmoeting
onderhoud groenvoorzieningen
Bekijk hier de beelden.
Actieve huurders bezochten zes woningbouwcorporaties vanwege het gezamenlijke belang bij een goed functionerende woningmarkt en de schadelijke gevolgen van de plannen van minister Donner. Donner wil de gevolgen van de kredietcrisis vooral neerleggen bij mensen die het minst verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van die crisis, bijvoorbeeld de huurders.
Bekijk hier de beelden.
Zie ook de site van Huurders bedonnerd
naar het begin van de pagina terug
Is eindeljk de laan weer berijdbaar, blijken de 'verkeersdrempels' voor heel wat angst, schade en woede te zorgen. AT5 bracht het enkele dagen na de openstelling – en heel wat aanrijdingen – in beeld. Hilarisch!
De dag daarop werden de broodnodige reparaties aan het gloednieuwe wegdek uitgevoerd. Eh..., wie zal dat betalen?
En weer later ontdekten sommige goede chauffeurs dat ze nu op deze 30 km rijbaan gemakkelijk met 80 km/uur kunnen rijden zonder ook maar enig technisch probleem of verlies aan comfort te ondervinden. Wat absoluut niet zou mogen kunnen op zo'n verkeersweg...Probeer het alstublieft niet zelf!
Passagiers moeten wel langs het minitrottoir aan de noordkant van dit stukje Vening Meineszlaan uitstappen om naar een woning aan de zuidkant te lopen. Zij ontdekken dat dit een levensgevaarlijke onderneming is. Anders dan de bestuurders hebben zij namelijk vrijwel geen uitzicht naar links alvorens over te steken, terwijl de auto's van die kant wel op minder dan een halve meter langs hen heen komen aanrijden..., en slechts zelden met 30 km per uur of minder. Kortom, wat waren nu de werkelijke doelstellingen met deze verbouwing van de laan???
(Terug) naar de overzichtslijst parkeerbeleid
In Amsterdam is volop discussie over het plan van het kabinet om de stadsdelen op te heffen. Lees bijvoorbeeld hier nog wat argumenten voor of tegen stadsdeelbesturen.
Geen luxe glossy maar een relatief eenvoudig krantje valt op de mat: Nieuw-West jaargang 1 #3. Op pagina 7 een 'discussie' tussen een voor- en een tegenstander van betaald parkeren. Alsof dat de enige doelmatige oplossing is voor de parkeerproblemen in verschillende gebieden in Nieuw-West.
Menig bewoner van en rond het Meerwaldt-complex en vooral de Coronelbuurt zal deze pagina waarschijnlijk met kromme tenen lezen. Niet in het minst vanwege de aankondiging in de kop dat het stadsdeelbestuur op z'n vroegst in november een besluit neemt over een nieuw parkeerbeleid... Wij wachten al sinds september 2006 op een deugdelijke oplossing van de parkeerproblemen die het toenmalige stadsdeelbestuur hier in de hand heeft gewerkt. En het is geen kwestie dat wij niets zouden hebben gedaan!
Verder worden in het krantje bewoonster Desiree uitspraken in de mond gelegd over de financiële voor- en nadelen van onder meer een Blauwe Zone, terwijl het zeer onwaarschijnlijk is dat zij dergelijke kostenvergelijkingen kent. Wij hebben van het stadsdeelbestuur nog nooit een overtuigend overzicht gezien van zo'n kostenvergelijking.
De Van Eesterengesprekken/-lezingen blijken een groot succes. Wie zich nog wilde aanmelden voor de bijeenkomst van 16 maart, kwam op dat moment niet verder dan de wachtlijst...
Voor wie zich interesseert voor het wel en wee van de Tuinsteden in West en Noord, zijn de gesprekken echter zeer de moeite waard. Aanmelden dus maar!
Portefeuillehouder de Wilt opende de vestiging van het Wijksteunpunt Wonen (WSW) voor heel Nieuw-West, aan het Groenpad in Osdorp. Het WSW blijft overigens bereikbaar in alle drie de voormalige stadsdelen – klik hier!
Bekijk de foto's van de opening hier.
Achterstallig onderhoud werd de afgelopen weken de spreekwoordelijke hete aardappel. De SP bracht een zwartboek uit over schrijnende situaties in Nieuw-West. In het Parool verschenen diverse artikelen en ingezonden brieven. De zwarte piet werd behoorlijk heen en weer geketst tussen woningbouwcorporaties, stadsdeelbestuur en bewoners. De grootschalige sloop-/nieuwbouw en zware renovaties lijken voor jaren van de baan. Die zouden overigens nog wel doorgaan voor de Anton Struikbuurt in Slotermeer Noord. Volgens AtelierOnline werkt de woningcorporatie daar samen met bewoners aan de vernieuwing en staat de start van de eerste fase gepland in 2014. Het kaartje in bijlage 2 van het SP-zwartboek vermeldt dat niet... Dat is merkwaardig.
Maar als er niet vernieuwd wordt, komt het weer gewoon aan op goed onderhoud. Over Slotermeer Noordoost vermeldde de gemeentelijke Dienst Onderzoek & Statistiek najaar 2008 al dat de gemiddelde staat van onderhoud van de woningen er "veel slechter is dan gemiddeld" in Amsterdam. Alleen in Geuzenveld was de staat van onderhoud net zo slecht...
Hoe is het daar nu? Neem hier een kijkje in de Anton Struikbuurt.
Voor een uitgebreider artikel over het achterstallig onderhoud, zie de website van het Bewonersplatform Geuzenveld-Slotermeer.
Vanavond wordt in het stadsdeelkantoor van Nieuw-West gesproken over de uitbreiding van het vliegverkeer, vooral naar en over de meest westelijke wijken van Amsterdam. Dit betekent meer geluidshinder en meer risico. Het Platform Vlieghinder Regio Castricum plaatste over risico's vandaag een artikel onder de titel 'KLM-alarm over bijna- botsingen'... Lees hier over het effect op de leefbaarheid.
En kijk nu vooral ook eens op de website van de Bewoners Alliantie Amsterdamse Tuinsteden (BAAT).
Je kunt wel stellen dat het vliegverheer héél erg veilig is, dat de kans op ongevallen heel klein is. Gelukkig... Maar de gevolgen van een vliegongeval op het Amsterdamse grondgebied zijn immens. Bovendien gaat het niet om 'slechts' een beetje meer kans. Het gaat ook om de grotere kans op kettingreacties, op combinaties van risico's vanuit heel verschillende bronnen die plotseling kunnen samen vallen. Amsterdammers wonen immers tussen allerlei risicobronnen. De kans op én de gevolgen van een samenloop van ongevallen zouden bestudeerd moeten worden met wat technisch een 'cross impact analyse' heet. Een ongeluk zit dan wel in een klein hoekje, maar komt ook zelden alleen... (Jur Terharte schreef er een boek over, ISBN 9080537314).
De De Grondwet legt de lokale overheid in dit opzicht een zware verantwoordelijkheid op.
naar het begin van de pagina terug
Sneeuw: 65-plussers herinneren het zich als onderdeel van 'normale' winters. Nu beheerst de sneeuwlaag al dagen het nieuws in vrijwel alle media.
Maar vergeleken met 1955 zijn vooral het aantal automobilisten, de woon-werkafstanden en de aard van veel beroepen wel heel drastisch veranderd. Welke rol speel de buurt nog?
Bekijk de sneeuw in Buurt 3, hier op foto's.
Vanavond beraadden tal van bewonersorganisaties zich op de vraag wat er beter kan/moet in Nieuw-West en hoe zij daarvoor zullen samenwerken om de belangen van de bewoners sterker te kunnen behartigen. Het was een eerste verkenning op deze grote schaal. Cees Fisser versloeg de bijeenkomst in de Westerpost van 15 december.
Lees hier in Fissers verslag meer over deze conferentie van bewonersorganisaties en bedenk eens wat dit voor u als bewoner van Nieuw-West kan gaan beteken.
Heel veel draait daarbij om de leefbaarheid van buurten in Nieuw-West. Op de website van het Bewonersplatform Geuzenveld-Slotermeer kunt u een compacte, kernachtige opsomming vinden van wat dat platform daaronder verstaat.
Huizenkopers zouden veel meer premie moeten betalen voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), aldus De Nederlandse Bank. De risico's nemen immers toe door de vaak nog lage woningprijzen (vanwege de kredietcrisis). Hierdoor lopen kopers kans op een grote restschuld. Risico's worden ook groter doordat de rente straks weer gaat stijgen...
En wat te denken van de verdere vergroting van de kredietberg doordat het garantiebedrag van de NHG vorig jaar met € 85.000 verhoogd werd om de koop van een woning te vergemakkelijken? Bron: Het Parool (vandaag, pag. 20)
Juist in Amsterdam gaan de prijzen van koopwoningen echter weer flink omhoog (Amsterdams Stadsblad, vandaag, pag. 1). Huurders die een koopwoning zouden willen betrekken, zullen zich daardoor vaak gedwongen voelen de stad te verlaten...
De stadsplanners hadden/hebben grootse plannen, zowel met Nieuw-West als met IJburg. Hoe het daarmee gaat in Geuzenveld-Slotermeer is onder meer op Meerwaldt.nl te volgen. Hoe het op IJburg ging/gaat, stond vandaag in Het Parool (pag. 14): op de IJburglaan dagelijks enorme files. De Enneüs Heermabrug heeft in beide richtingen slechts één baantje. De capaciteit van tramlijn 26 kan niet uitgebreid worden vanwege de veiligheidsregels voor de Piet Heintunnel. Hoe konden stadsplanners verwachten dat huizen die alleen door tweeverdieners te betalen zijn, geen automobilisten aantrekken??? Nu voeren bewoners van IJburg een online offensief met hun tweets. "En dat werkt", aldus Het Parool. Op het digitale papier, ja.
De planning van de herstructurering van de Vening Meineszlaan pakt uiteraard anders uit dan verwacht. Het werk aan de eerste 120 meter west van de Burg. Fockstraat (fase 3a) was geschat op twee maanden. Het begon een maand eerder dan het aangekondigde moment, en wel half augustus. Het zou dus – let wel – half oktober klaar moeten zijn. Maar vandaag ziet het daar helemáál niet naar uit. Zullen wij een schatting voor een einddatum maken? Wat te denken van eind januari 2011...? Dat zou een overschrijding zijn van tweehonderd procent: geen twee maar zes maanden.
Participatie is lang niet altijd wat het is. De groep PleinAllebéJa zette een en ander op een rij op haar website. Bepaald geen bedlectuur... (in mei 2012 is de site van PleinAllebéJa opgeheven).
De Vening Meineszlaan ligt al vele maanden open voor werkzaamheden. Dan dit stukje, dan ergens verderop. Voor de bewoners is geen voorziening getroffen om in die tijd hun auto veilig en min of meer normaal te kunnen parkeren. Dus staan diverse auto's bij buurtgenoten voor de deur, enkele honderden meters verder...
Dat is voor sommige mensen blijkbaar aanleiding voor ernstig vandalisme. Wij kregen daarvan al meerdere signalen. De Buurtregisseur is op de hoogte, maar de politie kan er natuurlijk ook niet het hele etmaal naast staan.
En gaan de bewoners van en rond de Burg. Eliasstraat en in de Coronelbuurt over enkele maanden het zelfde meemaken? Want die gaan ook op de schop.
Het eerste landelijke protest tegen de aanstaande bezuinigingen was zaterdag 23 oktober tijdens een manifestatie in Den Haag onder het motto: 'Wij gaan de crisis niet betalen.' Het platform Rekening Retour vanuit diverse politieke en maatschappelijke organisaties, de vakbeweging en universiteiten, demonstreerde onder andere tegen verhoging van de eigen bijdrage in de zorg, tegen afbraak van de studiefinanciering en voor het betaalbaar houden van huren.
Rekening Retour vindt het 'onnodig en onrechtvaardig dat de rekening van de crisis door het kabinet-Rutte wordt neergelegd bij werknemers, gepensioneerden, huurders, uitkeringsgerechtigden en studenten, in plaats van bij de banken en sterkste schouders. En vreest dat het maatschappelijk meer kapot zal maken dan komende generaties lief zal zijn.' Bron: website Nederlandse Woonbond.
Meer informatie over Rekening Retour >
De broers Kaynak van het zeer winstgevende (De Echo, 20 oktober, p. 1) restaurant Konak aan de Burgemeester de Vlugtlaan, hebben de ondernemersprijs van Nieuw-West gewonnen. Volgens stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud, die de prijs van tienduizend euro uitreikte, is het restaurant een ontmoetingsplaats voor jong en oud en zijn de broers betrokken bij hun straat. De broers willen een deel van het geld gebruiken voor het verfraaien van het restaurant en een deel schenken aan de slachtoffers van de watersnoodramp in Pakistan.
Vandaag is de laatste dag dat milieubewuste ondernemers zich kunnen aanmelden voor de Ondernemersmilieuprijs: hoe groen ondernemen zij en wat zijn hun plannen voor de toekomst? Inzenders maken kans op een bijdrage van vijfduizend euro voor het uitvoeren van hun toekomstplannen.
Bron: Het Parool, 19 oktober 2010, pag. 17
Salto zond op 14 oktober opnieuw de reportage uit over het alsmaar voortslepende probleem van de parkeeroverlast aan en rond de Burg. Vening Meineszlaan. Nu is de uitzending over dit staaltje van falend parkeerbeleid ook op YouTube te zien. Zie ook de pagina verderop, over de parkeeroverlast.
Opgetogen wethouders Carolien Gehrels van de centrale stad en Jesse Bos van Nieuw-West openden vandaag officieel en in koor het op dat moment werkelijk bomvolle Van Eesteren Binnenmuseum aan de Burg. de Vlugtlaan. De zaal zag er geweldig uit. Bestuurslid Sandra de Vries had er na weken hard werken een prachtige expositie opgebouwd. Rijksadviseur voor het Landschap Yttje Feddes overtuigde het publiek van het bijzondere samengaan van straten, woningcomplexen en groenstructuur in Slotermeer. Tevoren hadden tal van bezoekers een rondleiding gevolgd door het Buitenmuseum, het gebied rondom het museumgebouw tussen de Burg. Vening Meineszlaan en de Burg. Van Tienhovengracht. Vincent van Rossem en Ludy Giebels behoorden tot de prominente bezoekers.
Vanaf de Burg. de Vlugtlaan herkent u het Van Eesteren Binnenmuseum aan het logo hierboven.
Het van Eesterenmuseum kwam tot stand dank zij jarenlange inzet van vooral ProWest en op basis van een superlaag budget. Mede dank zij een extra bijdrage van de Van Eesteren-Fluck & Van Lohuizen Stichting en recent de inzet van veel vrijwilligers, onder wie 'onze eigen' Goof Schönberg, was deze middag een groot succes.
Uitgebreide informatie over de collectie, de openingstijden, speciale acties enzovoorts vindt u op de website van het Van Eesterenmuseum.
naar het begin van de pagina terug
Het comité Geen neen, dertig telt ook mee! schijnt gelijk te krijgen: zowel het nieuw geasfalteerde deel van de Burg. Fockstraat als van de Vening Meineszlaan tussen de Burg. Fockstraat en Bos en Lommer zijn racebanen geworden. Vanmorgen vonden we een verfrommeld hek en een remspoor van veertien meter van een auto die door de afrastering geraasd was, naar het stukje laan dat 30km-zone moet worden.
De Blauwe Zone in Buurt 3 van Slotermeer wordt met onmiddellijke ingang opgeheven.
Het is misschien hard en jammer voor de bewoners die in de Blauwe Zone wonen maar het is een experiment dat na verloop van tijd geëvalueerd zou worden. Hoeveel gegevens moet je verzamelen om tot een conclusie te komen? Nu, na vier jaar heeft het stadsdeelbestuur voldoende gegevens om de eindconclusie te trekken. Die conclusie is dat dit experiment uitstekend werkte voor de bewoners in de Blauwe Zone en dat nog wel tegen extreem lage kosten: er werd immers nauwelijks gehandhaafd.
Voor de bewoners aan de westkant van de Burg. Fockstraat werkte het systeem echter faliekant verkeerd uit: veel parkeeroverlast, met alle bijkomende verschijnselen als criminaliteit, conflicten tussen buurtbewoners, slechte bereikbaarheid en verloedering van de buurt. Dit betekende dus een forse rechtsongelijkheid tussen groepen bewoners onder eenzelfde bestuur in eenzelfde buurt. In zo'n geval is er sprake van een inbreuk op de Algemene Beginselen van Behoorlijk Bestuur.
Het stadsdeelbestuur is zich dat bewust, het wil bewoners echt serieus nemen en heeft dan ook opnieuw héél goed naar de bewoners geluisterd en besluit dus – met grote spjt – onmiddellijk een einde te maken aan de Blauwe Zone.
Dit besluit valt volstrekt bij toeval samen met de melding van deze problematiek door de Bewonersraad Burg. Vening Meineszlaan naar de Gemeentelijke Ombudsman. Daarbij maakte de Bewonersraad ook al melding van haar wens om de Blauwe Zone onmiddellijk op te heffen. Er is alleen één 'kleinigheidje': er is nog geen enkele indicatie dat het stadsdeelbestuur van Nieuw-West zo'n besluit neemt, óf de huidige Blauwe Zone uitbreidt. En de Gemeentelijke Ombudsman vond het zelfs helemaal niet nodig om ter plaatse onderzoek te doen naar de klacht van onze Bewonersraad (midden) Vening Meineszlaan... Dat is hard en jammer voor de bewoners die aan de andere kant van de Burg. Fockstraat wonen.
(Terug) naar de overzichtslijst parkeerbeleid
Vanavond spraken wij in in de deelraadsvergadering, namens:
Bewonerscommissie Meerwaldt,
Bewonersplatform Geuzenveld-Slotermeer, en
Bewonersraad Burg. Vening Meineszlaan.
Vanuit het publiek klonk een luid applaus. Stadsdeelvoorzitter Baâdoud echter was duidelijk zeer ontstemd over de inhoud, vooral omdat hij kort tevoren grote verbeteringen in de bestuursstijl had toegezegd, waar het om de participatie van bewoners in de besluitvorming ging. Hij vond de inspreektekst erg negatief. Maar misschien moet Baâdoud de inspreektekst dan toch nog maar eens goed doorlezen... Daarnaast hadden wij volgens hem helemaal ten onrechte onlangs op de voorpagina van Het Parool gelezen dat hij zich beklaagde over geringe participatiebereidheid bij de bevolking.
Wij noteren dat graag maar helaas hadden wij zijn presentatie van deze avond niet bijgewoond en kenden wij alleen de feiten zoals talloze bewoners die in de afgelopen jaren – en tot op vandaag – aan ons kenbaar maken.
Erwin Spijker (PvdA) leek niet erg onder de indruk van het weghalen van parkeerplaatsen. Hij suggereerde dat dat dan 'gewoon een eindje verder lopen wordt'. Dat dit uitgerekend bij huurders gebeurt, leek hem wel een punt van zorg.
Iets eerder sprak Andries van Vonno, voorzitter van de Bewonerscommissie Couperusbuurt, de deelraad toe. Hij wees op de ontbrekende rapportage voor de onderbouwing van het voor de Couperusbuurt zeer ingrijpende besluit om er vrijwel alles te slopen. Woningbouwcorporatie Stadgenoot en de deelraad kwamen er in zijn verhaal niet best van af. Hij twijfelde er nadrukkelijk aan of hier wel zorgvuldig bestuur was uitgeoefend door de deelraad. Op z'n minst lijkt hier het zorgvuldigheidsbeginsel in het geding.
Lees de inspreektekst van de Bewonerscommissie Couperusbuurt.
Lees de inspreektekst vanuit Bewonersplatform, Bewonersraad en Bewonerscommissie Meerwaldt.
Vandaag stuurde de Bewonersraad Burg. Vening Meineszlaan een klacht naar de gemeentelijke ombudsman over het creëren, in stand houden en stapelen van rechtsongelijkheden tussen groepen bewoners in Buurt 3 van Slotermeer. Het stadsdeelbestuur heeft door haar besluit voor een kleine Blauwe Zone in 2006 gezorgd voor ernstige parkeeroverlast ten westen van de Burg. Fockstraat en lijkt halsstarrig van plan om alle parkeerplaatsen weg te halen bij huurders van nummers 5 tot aan 61 aan de Vening Meineszlaan. Voor de bewoners van de De Vlugtlaan tot en met de Coronelstraat is de maat nu meer dan vol.
Lees de klacht naar de Ombudsman en bekijk de foto's van de situatie. Meer details: op de pagina over de parkeeroverlast.
Vandaag bracht Tweede-Kamerlid Sadet Karabulut met haar assistent Arnout Hoekstra een bezoek aan Nieuw-West. Karabulut is een van de woordvoerders wonen voor de SP. Ze wilde zich op de hoogte stellen van de situatie in Nieuw-West en dan vooral:
de voortgang in de herhuisvesting van huurders in de sloop-/nieuwbouwgebieden,
de kwaliteit van de participatie bij de grootschalige sloop-/nieuwbouwplannen,
de wachttijden voor woningzoekenden,
de kwaliteit van de dienstverlening van woningbouwcorporaties.
Het bezoek was georganiseerd door het Wijksteunpunt Wonen van Geuzenveld-Slotermeer en werd ook bijgewoond door fractievoorzitter Chris Schaeffer (SP Nieuw-West) en medewerkers van de Huurdersvereniging Amsterdam, het Amsterdams Steunpunt Wonen, het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag en de voorzitter van het Bewonersplatform Geuzenveld-Slotermeer.
Het genodigden brachten onder meer een bezoek aan twee families die in Geuzenveld nog in zeer benarde situaties wonen en waar de begeleiding en de herhuisvesting stagneren.
Over de grootschalige herstructurering kwam naar voren dat de bewonersparticipatie in zulke projecten lang niet altijd zo geweldig is als de beloften en de rapporten doen geloven. Met name niet wanneer gelet wordt op het echt gehele traject van de sloop-/nieuwbouw.
De bezoeken en gesprekken maakten de aanwezigen er niet vrolijker op.
Bekijk de foto's van het werkbezoek van Karabulut hier.
De geschiedenis van de Westelijke Tuinsteden is opgeschreven door Ton Heijdra. Hij en uitgever René de Milliano presenteerden het gelijknamige boek in een volle Van Eesterenzaal. Van Harry Gosen (Buurttelevisie Nieuw-West) werd een film met een interview met Heijdra vertoond. Het boek werd aangeboden aan stadsdeelvoorzitter Baâdoud, hoewel dat voor het publiek grotendeels onzichtbaar was vanwege een heel gordijn van fotografen.
Heijdra liet in een enthousiast betoog de geschiedenis van het gebied van pakweg 1400 tot nu toe de revue passeren. In de Van Eesterenzaal en zaterdag 4 september tijdens een signeersessie bij boekhandel Meck & Holt op Tussenmeer is het boek met korting te koop. Het boek bevat onnoemelijk veel foto's van onder meer Shirley Brandeis en Erik Swierstra. Als u al lang in Nieuw-West woont, zult u er ongetwijfeld veel in herkennen. Aanbevolen!
Hoewel Heijdra deze week stelde dat "niemand hem nog iets nieuws over Amsterdam kan vertellen", presenteerde Het Parool de volgende dag het bericht dat Amsterdam al bijna tweeduizend jaar bewoond is, pakweg 1200 jaar eerder dan veelal gedacht werd...
Vandaag rolde er bij de bewoners van de Coronelbuurt een aankondiging op de deurmat van grootse plannen van het stadsdeelbestuur. Aan de overkant van de Vening Meineszlaan, van Burg. Fockstraat tot bijna de Burg. Eliasstraat, worden rijbanen, parkeerstroken, plantsoenen en trottoirs drastisch herzien. Belangrijkste redenen hiervoor zijn de "parkeerproblemen en verkeersknelpunten".
Op 7 september 's avonds kunnen de bewoners in het Tuinstadhuis de plannen bekijken en hun reacties geven. Het is vrijwel zeker dat er door de plannen heel wat bestaande parkeerruimte verdwijnt.
Het bericht klinkt als een nogal kostbaar project om de parkeerproblemen en verkeersknelpunten in de Coronelbuurt op te lossen. Een flink deel van de bewoners zal wellicht denken dat het weren van buurtvreemde langparkeerders een uitstekende en veel goedkopere oplossing is... Maar de verantwoordelijke ambtenaren zullen waarschijnlijk zeggen dat die oplossing bij een andere afdeling hoort...
RTL bracht vanavond het bericht dat zittende huurders door sommige verhuurders benadeeld worden doordat zij gewoon huurverhoging krijgen, terwijl die verhuurders elders de huur verlagen om hun complexen vol te krijgen.
Ronald Paping, directeur van de Nederlandse Woonbond, vindt het geen goede zaak. Het dupeert volgens Paping de bestaande bewoners.
[Bron: www.rtl.nl. URL laatst bezocht 14-8-2010 21:20]
Omvangrijke ingrepen in de woonsituatie moeten allereerst ten goede komen aan de bewoners ter plekke. Toch?! Maar dat is lang niet vanzelfsprekend!
Het nut van een bewonerscommissie blijkt bijvoorbeeld weer uit het succes dat bewoners van de Amsterdamse Quellijnstraat ermee boekten. In mei 2008 verzakte daar een aantal panden. Dat was het gevolg van fouten in het uitgraven van een kelder en het verkeerd wegpompen van grondwater in een pand van een particulier om de hoek. De woningbouwcorporatie stuurde aan op sloop van de verzakte panden. De bewoners waren het daarmee niet eens.
Overigens was het stadsdeelbestuur het niet helemaal eens met de corporatie, maar toch... Het Wijksteunpunt Wonen Oud-Zuid hielp de bewoners vervolgens met het oprichten van een bewonerscommissie. Deze bereikte na toch nog moeizame onderhandelingen en een draagvlakmeting onder de bewoners een akkoord met de woningbouwcorporatie. In hun Nieuwsbrief van juli j.l. meldt het Wijksteunpunt dat deze bewonerscommissie succes heeft geboekt.
Bron: nieuwspagina op de website van de Nederlandse Woonbond, op 30 juli 2010
Vanuit ProWest werden we attent gemaakt op een kersvers artikel dat (opnieuw) wijst op de mogelijkheden om zogenaamd oude portieketageflats tegen acceptabele kosten nieuw leven in te blazen. Het staat op Architectenweb.nl en roept levendige herinneringen op aan het Symposium dat het HuurdersNetwerk Rotterdam op 13 september 2008 organiseerde over de 'Vogelaar-vouchers' en participatie bij herstructurering. Lees nog eens wat André Thomsen, corporatiemanager Pieter van der Hulle en anderen toen te melden hadden. Is het niet nog steeds verrassend goed van toepassing, ook hier?
Tijd voor creativiteit, zeker voor Amsterdam Nieuw-West?!
In gebouw Akantes kwamen vertegenwoordigers van huurdersorganisaties, woningbouwcorporaties en – vooral – het Amsterdams Steunpunt Wonen bij elkaar voor de presentatie van de nieuwe Amsterdamse Leidraad voor Participatie bij wijkvernieuwing en complexgewijze aanpak.
Meer over de nieuwe Leidraad Participatie.
Bewonersorganisaties uit Slotervaart, Osdorp en – vooral – Geuzenveld-Slotermeer maakten een uitgebreide bustocht door heel Nieuw-West. Hein de Haan en Erik Swierstra van ProWest gaven onderweg deskundige uitleg over oude en nieuwe gebouwen, over wegen die ooit gepland maar soms niet aangelegd waren en tal van andere bijzonderheden waaraan Nieuw-West zo rijk is. Hun tocht startte in het gebouw van Eigenwijks in de Jan Tooropstraat. Onderweg bezocht de groep het Van Eesteren Binnenmuseum. Vandaaruit maakte men tot slot in twee deelgroepjes een uitgebreide wandeling door het Van Eesteren Buitenmuseum, met uitleg door Slotermeerders Herman van der Rijcke en Arnold Paalvast.
Belangrijk doel van de avond was dat de leden van de heel diverse bewonersorganisaties kennis maakten met zowel elkaar als met de andere stadsdelen waarmee zij voortaan in Nieuw-West 'in het zelfde schuitje' zullen zitten.
Vanmorgen vergaderde de directeur van het Van Eesterenmuseum met de klankbordgroep. De vleugel voor het Binnenmuseum is inmiddels leeggeruimd en voor een klein deel al wat opgeknapt. Het is echter nog maar een begin.
Er moet nog heel veel werk verzet worden. Buurtbewoners – en andere liefhebbers! – die wat tijd en energie over hebben, worden van harte uitgenodigd om een handje te helpen.
Je aanmelding is meer dan welkom bij directeur Hans van de Schaaf op:
info@vaneesterenmuseum.nl
naar het begin van de pagina terug
De Buurtcamping was weer geweldig! Halverwege de avond telden we drieëndertig tenten van bezoekers. De hele middag was er een gezellige drukte. Zaterdag telden we in totaal circa 270 bezoekers.
Minstens vijf voormalige deelraadsleden van Geuzenveld-Slotermeer waren langdurig aanwezig. De bezoekers kwamen niet alleen van buurt 3, maar werkelijk van heinde en verre. De samenvoeging van de drie oude stadsdelen tot Nieuw-West zorgde uiteraard ook voor nieuw publiek. Ze werd de opening dit jaar gedaan door stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud.
Theo Haring (CreamClub) maakte een YouTube-filmpje van de openingsdans.
Tal van bezoekers brachten eigen gerechten mee voor de avondmaaltijd. We keken ademloos naar een Griekse dansgroep, sierlijke buik- en zigeunerdansen, luisterden en zongen mee met de heerlijke Zuid-Amerikaanse liedjes van Orlando. En dan waren er nog zó veel meer groepen die een fantastische bijdrage leverden aan deze Buurtcamping. Laat in de avond zat een aantal opblijvers in de grote tent film te kijken.
Zondagmorgen ontbeten we met circa 100 mensen aan lange tafels. Tot slot was er voor de kleintjes een grabbelton. Wie er niet was, heeft echt iets geweldigs gemist. Bekijk de eerste foto's van de Buurtcamping Slotermeer 2010.
Op 16 juni verscheen er een column van Evelien Tonkens in de Volkskrant, waarin zij aandacht besteedde aan de Buurtcamping, zonder die overigens zo bij naam te noemen. Zij constateert hoofdzakelijk "kleine contactjes". Maar voor wie de voorbije zeven edities van dit buurtfeest helemaal heeft meegemaakt, zijn er wel degelijk meer en betere contacten en prettiger omgangsvormen dan Tonkens column suggereert, althans meer en beter dan in 2004. Na een omzwerving via 'banaal racisme' (een 'knipoog' naar Hannah Arendt?) besluit Tonkens haar column wel met: "De kleine toenaderingen van een buurtfeest zijn goud waard." Zo is dat. Lees de column van Tonkens hier.
Overigens, bij dergelijke pogingen tot samenlevingsopbouw gaat het niet alleen om speciale organisatie maar ook om een – heel, héél – lange adem. In dat verband maakt het Bewonersplatform zich zorgen over de kennelijke vervanging van het traditionele opbouwwerk door – in het gunstigste geval – projecten die in tijd en naar plaats en doelstellingen afgeperkt zijn.
Portefeuillehouder Mauer (D66) van Verkeer bezocht vanmiddag de Bewonersraad. Samen met twee ambtenaren kreeg hij uitleg over de parkeeroverlast, het plan van het toenmalige dagelijks bestuur van Geuzenveld-Slotermeer en over het plan van de Bewonersraad zelf. Dit alles naar aanleiding van het raadsadres van de Bewonersraad, van 18 mei. Het toenmalige dagelijks bestuur van Geuzenveld-Slotermeer heeft overigens met de bewoners en zelfs met de toenmalige raadsleden over cruciale onderdelen van haar plan niet zorgvuldig en volledig gecommuniceerd.
Het bezoek werd afgerond met een wandeling door de verloederde buurt. Mauer wil serieus op de problematiek gaan studeren.
Net vandaag rolde de Westerpost op de deurmat met een uitgebreid artikel van de ChristenUnie Nieuw-West over de parkeerproblematiek (pag. 6). De ChristenUnie sprak haar steun uit voor het raadsadres van de Bewonersraad Vening Meineszlaan.
(Terug) naar de overzichtslijst parkeerbeleid
Geuzenveld-Slotermeer ging kort geleden op in het nieuwe, grotere stadsdeel Nieuw-West. De Bewonersraad (midden) Burg. Vening Meineszlaan lichtte vanavond het raadsadres toe, dat zij enkele dagen eerder instuurde naar de nieuwe deelraad. Het draait in essentie om de volgende twee verzoeken:
Vooral het tweede punt heeft haast, omdat anders de aannemer al begonnen is met het aanpassen van de werktekeningen voor een ingrijpende herstructurering van dit deel van de Vening Meineszlaan en er mogelijk onnodige kosten en vertraging optreden. De bewoners van dit middendeel van de laan zijn al jaren dupe van rechtsongelijkheid en vragen zich af of de toenmalige raadsleden op 27 oktober 2009 wellicht faliekant op het verkeerde been zijn gezet.
De Bewonersraad Burg. Vening Meineszlaan heeft zich er nadrukkelijk van vergewist dat haar plan voldoet aan de richtlijnen van de ASVV (Aanbevelingen Stedelijke Verkeersvoorzieningen) van 2004 – hét standaardwerk, en dat haar plan in redelijkheid geen enkel risico met zich brengt voor de bomen langs de laan. De bomen zijn er trouwens al vele decennia gewend aan tweezijdig parkeren en aan een bréde, geasfalteerde rijbaan...
Lees de hoofdtekst van het raadsadres hier.
(Terug) naar de overzichtslijst parkeerbeleid
Vanavond vond de eerste 'echte' vergadering plaats van de nieuwe deelraad. Slotervaart, Geuzenveld-Slotermeer en Osdorp maakten – althans in bestuurlijk opzicht! – plaats voor Nieuw-West.
Vijf belangrijke bewonersorganisaties in Nieuw-West pleitten vanavond voor een verordening op de bewonersparticipatie, waarin de rechten van bewoners versterkt worden. De organisaties voelden zich hiertoe genoodzaakt doordat in de voorgaande bestuursperioden vele duizenden bewoners de indruk hadden gekregen dat hun belangen er niet of nauwelijks toe deden. Diverse leden van de deelraad en het dagelijks bestuur toonden serieuze belangstelling op de informatiemarkt bij de start van deze bijeenkomst.
Lees het raadsadres hier.
Bekijk de foto's van de raadsvergadering hier.
Op 8 juni sprak de voorzitter van het Bewonersplatform Geuzenveld-Slotermeer vervolgens namens veel belangrijke bewonersorganisaties van heel Nieuw-West een inspraakreactie uit voor de nieuwe deelraad. Meer hierover op de website van het Bewonersplatform.
Bijna de helft van de 10 miljard renteaftrek komt terecht bij de 20 procent rijkste eigenaar-bewoners. Dit is de groep die meer dan 81.000 euro per jaar verdient. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (...).
Terwijl politieke partijen als CDA, VVD en PVV in hun verkiezingsprogramma's hun pijlen richten op de huursector en het schromelijk overschatte verschijnsel 'scheefwonen' (landelijk slechts 4 procent), willen ze de hypotheekrenteaftrek ongemoeid laten. De Woonbond vindt dit uiterst onrechtvaardig. [bron: website van de Woonbond, vandaag].
Deze bizarre discussie zal nog wel jaren doorgaan, bijvoorbeeld in maart 2012, als opnieuw het 'scheefhuren' een 'hot item' is.
naar het begin van de pagina terug
Sinds begin april werkt Abder Tonouh als buurtregisseur in Buurt 3. Hij volgt Barry Kriele op. Vandaag kwam hij kennismaken met de buurt, met name met het Meerwaldtcomplex. Hij informeerde zich ook over het Bewonersplatform Geuzenveld-Slotermeer, de Buurtcamping, het Van Eesterenmuseum, de parkeeroverlast en sprak zich uit voor een goede samenwerking. Hij komt graag een keer op een bewonersvergadering om met meer mensen kennis te maken en hen te informeren over mogelijkheden om de veiligheid te vergroten.
Klik op de foto voor een groter beeld
Zo pleitte hij ervoor dat bewoners zich aanmelden bij Buurt-alert. Door nieuwsbrieven brengt de politie burgers op de hoogte van wat er in hun buurt speelt op het gebied van veiligheid. Met mail-alert betrekken zij u bij het oplossen en voorkomen van misdrijven. Als er in uw buurt iets gebeurt ontvangt u een mail waarin de politie u vraagt het haar te laten weten als u iets gezien of gehoord heeft of iets is opgevallen.
Vanavond kwam de deelraad van Geuzenveld-Slotermeer voor het laatst bij elkaar. Steven Boonzaaijer sprak in namens het bewonerscomité 'Geen nee, dertig telt ook mee!' Niet voor het eerst. En alweer leken de deelraadsleden ongevoelig voor de pleidooien en argumenten van burgers. Weer ging het over herstructurering, dit keer die van de Vening Meineszlaan. Lees het artikel van Boonzaaijer in de Westerpost van 21 april.
Een belangrijk agendapunt was de jaarrekening van het stadsdeelbestuur over 2009. De accountants hebben hun goedkeuring geweigerd. Dit leek zowel op het financieel beheer als op de organisatie van het stadsdeelbestuur te slaan. Het dagelijks bestuur verzette zich heftig tegen de conclusie van de accountants en sommige deelraadsleden sloten zich daarbij aan. Dit was voor de voozitter van de rekeningencommissie de spreekwoordelijke druppel die de emmer (van frustratie en boosheid) deed overlopen. In ongemeen felle bewoordingen uitte hij zijn ongenoegen. Een meerderheid van deelraadsleden legde zich uiteindelijk toch neer bij de conclusie van de accountants; zij konden er geen steekhoudende argumenten tegen inbrengen... Geen goed eindrapport dus.
'Schaduwpuntjes' over deze afsluitende vergadering, als het om burgerparticipatie en financieel beheer gaat. De VVD peperde het enkele dagen later via de Westerpost nog eens even goed in. Want wat staat de burgers nog meer te wachten?
Verder bleken diverse raadsleden óngevoelig voor het advies van het dagelijks bestuur om een nogal negatieve conclusie te trekken over de bewonerskrant GaSet en met name over DOCK - Buurtbelangen, die de GaSet beter zou hebben moeten 'aansturen'. Spannende uren voor alle mensen, die zich inspannen voor de GaSet! Maar voorlopig toch nog even 'lucht'!?
De vergadering werd afgesloten met veel toespraakjes, bloemen, een groepsfoto en een boek voor alle deelraadsleden.
Klik op de foto voor een groter beeld
Van 19 april dit jaar tot half april 2011 gaan grote delen van de Vening Meineszlaan op de schop. Het gaat om het deel van de laan tussen Bos en Lommer en de Burg. Eliasstraat. Met bewonersbrief nummer 29 werden de omwonenden hierover vandaag geïnformeerd.
Hierbij wordt niet alleen het hele straatprofiel veranderd. Ook het regenwaterriool wordt vervangen. Tien jaar geleden werd al aan het (onderheide) transportriool gewerkt. Daarbij kukelde een enorme asfaltfreesmachine bij nummer 21 bijna helemaal om doordat veel ondergrond onder het asfalt was weggespoeld. Er kwam daar bijna een mansdiep gat van onder het asfalt tevoorschijn...
In november 2009 deelden ambtenaren aan een vertegenwoordiging van de bewoners mee, dat de parkeerplaatsen aan de zuidkant van dit deel van de Vening Meineszlaan bij deze werkzaamheden zullen worden VERWIJDERD, om zo de vleugelnootbomen nog meer te kunnen VERTROETELEN... Kijk hier wanneer en hoe lang welk stuk open ligt...
Er was veel toeloop voor de studiemiddag over woningtoewijzing en bemoeizorg, in Felix Meritis. Is het bijvoorbeeld een goed idee om studenten een woning aan te bieden in ruil voor tien uur per week werk in en voor de buurt? Moet iedereen, met of zonder handicap, zelfstandig kunnen wonen, ook al is er (nog) geen geschikte plek voor zo iemand? Dergelijke vragen...Lees meer...
In een evaluatienotitie concludeert het stadsdeelbestuur van Geuzenveld-Slotermeer dat de bewonerskrant GaSet "niet in staat is gebleken om de opdracht van de deelraad uit te voeren" en stelt het voor "derhalve de vergoeding voor de GaSet niet structureel op te nemen in de begroting". De notitie maakt niet...Lees meer...
Ook al lijkt het gesprek over het Speelkwartier nog niet ten einde, het artikel van Shirley Brandeis in de Westerpost van deze week (pag. 13) over de parkeer- en verkeersproblemen in het Speelkwartier doet toch wel sterk denken aan wat wij op 6 oktober 2009 opmerkten over het ongewenste kindje van dit stadsdeelbestuur: de politieke participatie van bewoners.
Zoals het in het rijmpje stond dat iemand in de hal van een groot bedrijf op een klein briefje bij het organisatieschema vond:
"Along this tree
From root to crown
Ideas flow up
And vetoes down"
We wachten de berichten op de website van het Speelkwartier in Geuzenveld af.
Veel meer buurtbewoners en andere vertegenwooordigers van kunst en cultuur dan verwacht kwamen naar de conferentie over het Van Eesterenmuseum in Broedplaats De Vlugt. In het voormalige NOVA Espritgebouw ontwikkelden zij tal van ideeën voor de inrichting, de promotie en andere activiteiten waarmee het gedachtegoed van stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren in ere gehouden kan worden. Onvermijdelijk waren natuurlijk ook de hartekreten van allerlei aanwezigen tegen de vele sloopplannen voor onderdelen van het Van Eesteren Buitenmuseum: het gebied van circa een halve vierkante kilometer aan weerszijden van de De Vlugtlaan.
Het enthousiasme was echter overheersend en duidelijk werd dat er vaart komt in het museum!
naar het begin van de pagina terug
Vrijwel alle aandacht en veel emotie ging deze avond zitten in een onderwerp dat drie insprekers aan de orde stelden: de manier waarop stadsdeelbestuurders en een woningbouwcorporatie met de omwonenden waren omgesprongen. Deze keer vanwege een opvanghuis voor mensen met verslavings- en andere problemen vlak bij de Sloterplas en de Couperus- en de Dichtersbuurt.
De bewoners beriepen zich op hun wettelijke recht op woongenot en tijdige en goede informatie, en wezen op de al bestaande overlast. Bij een inloopavond op 11 maart over het opvanghuis misten zij de bestuurders – op die van LSG na. In de discussie van vanavond kwamen de meeste vragen van LSG. Peter Moerman wees er op dat de dag na een bezoek van Hirsch Ballin en Asscher het beleid van het stadsdeelbestuur ineens gewijzigd was. Portefeuillehouders De Bood en De Ruijter benadrukten met klem dat het informeren en participeren van bewoners hun grote aandacht had en er dus geen enkele sprake is van een beleidswijziging. Tja, wie heeft hier gelijk?
Het dagelijks bestuur zegde toe, met spoed een inspraakavond te organiseren.
De agendapunten over groenonderhoud en de Osdorper Binnenpolder Noord (met twaalf documenten bij dit onderwerp!) werden binnen twee tellen afgehamerd. En zo was het toch nog een wel zeer korte vergadering!
Op de website van het stadsdeelbestuur, vandaag: "Leslie van Assem,Tarik Mennega en Rickey Lemmers hebben vrijdag 12 maart de Pimp my Block Award van Slotermeer in de wacht geslepen [onze cursivering - AP]. Zij hebben 5000 euro ontvangen om een documentaire te maken voor en door jongeren in Slotermeer." (URL laatst bezocht 6 april, 17:46 uur).
Wat voor slijpmateriaal zouden ze gebruikt hebben...?
Woensdag 10 maart werden de laatste grote werkzaamheden in het noordelijk deel van de Burg Fockstraat uitgevoerd. Bij invallende schemering werden de grote machines ingeruimd en was het wachten op de openstelling.
Klik op de foto voor grotere en meer beelden
En nu ook in Slotervaart. Unaniem en zonder discussie stemde de PvdA daar vanavond voor het vernieuwingsplan voor het August Allebéplein, het plan waar bewoners al jaren tegen te hoop lopen. Het vernieuwingsprogramma dat bewoners hebben geschreven, werd genegeerd. Anders dan op 8 december 2009 in Geuzenveld-Slotermeer liep GroenLinks in Slotervaart met de PvdA in de pas. Een actieve, grote, spraakmakende en, vooral positief ingestelde groep buurtbewoners voelt zich tot op het bot geschoffeerd. Zij spreken nu over de PvdA als de Partij van Albert Heijn en voelen zich door stadsdeelwethouder Ketelaar weggezet als "risicofactor". Aldus de eerste berichten vanuit de bewonersgroep PleinAllebéJa!
De raadzaal was stampvol met bewoners en ook de agenda was overladen (maar liefst 44 bijlagen!). Van Vonno bedankte de binnenkort scheidende deelraad voor de les, die de raadsleden hem in het afgelopen jaar over politieke besluitvorming hadden geleerd: "te vechten tegen beslissingen waar wij het niet mee eens zijn. Waar ik, en met mij de aanwezige bewoners, jullie niet voor bedank is de beslissing SLOOP van de Louis Couperusbuurt". Van Vonno en zijn medebewoners boden de deelraadsleden vervolgens een dakpan aan en een dvd met de reportage Het Verdriet van Slotermeer, gemaakt door Buurttelevisie Nieuw-West.
Lees de toespraak van Van Vonno.
Deze bewonerscommissie had ook een raadsadres met een aantal indringende, juridische vragen ingestuurd. Het raadsadres was een van de zeer vele stukken bij de agenda van vanavond. Het bleek in de vergadering uiteindelijk dat het stadsdeelbestuur grote moeite had met de vragen – en/of met het antwoorden . . . Lees hier de juridische vragen van de bewonerscommissie Couperusbuurt.
Lees hier het persbericht van het Bewonersplatform, zoals dat afgedrukt werd op de site van Het Geheugen van West.
Bekijk de foto's hier.
Voor informatie over hoe een exemplaar te bestellen van de dvd Het Verdriet van Slotermeer :
Vermeld uw complete adres en telefoonnummer.
Ook vanavond in de deelraadsvergadering: niet alleen huurders maar ook woningeigenaren hebben soms forse problemen met het stadsdeelbestuur. Zo werden tal van bewoners in Buurt 3 Noord verrast door een snoeiharde claim van portefeuillehouder Dikken op een stuk van hun tuinen. De heer Jager betoogde dat deze bewoners niets vermoedend hun woning met het huidige tuinoppervlak hadden gekocht.
De bewoners voerden aan dat een normaal gesprek hierover met Dikken geweigerd werd en dat de drie argumenten voor de claim van het stadsdeelbestuur erg ongeloofwaardig zijn.
Foto's van deze inspraakpoging in de zelfde serie als die over bewonersparticipatie (zie hierboven).
naar het begin van de pagina terug
Ook in Slotervaart ervaren bewoners dat zij er bij belangrijke veranderingen in de buurt amper aan te pas komen. Nu vooral vanwege plannen voor het Allebéplein. De Vereniging ProWest, het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken, de Vereniging Vrienden van Ganzendijk en andere organisaties brachten vandaag een manifest in stemming. Het manifest pleit voor veel meer invloed van bewoners.
Bij deze landelijke mini-manifestatie waren ook minstens zeven vertegenwoordigers van het Bewonersplatform Geuzenveld-Slotermeer aanwezig.
Voor een eerste tekstverslag zie de website van het Bewonersplatform Geuzenveld-Slotermeer of het uitgebreidere verslag op de site van de Woonbond, in het onderwerp van 9 februari.
Bekijk de foto's hier.
Circa veertig leden van het LSA spraken met minister Van der Laan over de bewonersparticipatie. Het LSA (Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken) had voor de tweede keer onderzoek laten doen naar de mate waarin lokale besturen de bewonersparticipatie bevorderen. Op diverse plaatsen bleken bestuurders beter hun best te doen. Het onderzoek maakte ook duidelijk dat het niet overal goed gaat en dat er nog een heel lange weg te gaan is voordat bewoners goed participeren.
In het overleg werden nieuwe afspraken gemaakt over het toezicht op de manier waarop de gemeenten de overeenkomsten met het rijk uitvoeren (de 'charters' voor de wijkaanpak). Ook maakten het LSA en de minister nieuwe afspraken over de opzet van de bezoeken van de minister aan de wijken.
Meer info op de website van het LSA.
Bekijk de foto's van het overleg met minister Van der Laan.
In twee zalen staken bewonerscommissies uit Slotermeer-zuid hun woede niet onder stoelen of banken. Vertegenwoordigers vanuit de Couperusbuurt lazen in beide zalen exact de zelfde tekst voor. In de raadzaal leidde dat tot een forse aanvaring met de daar fungerende voorzitter, Robby Rijssel. In de St. Janzaal liet voorzitter Aksoy het bij de opmerking dat hij het er niet mee eens was.
Lees de toespraak van de bewonerscommissie van de Couperusbuurt en vanuit de hofjes bij het haventje.
Bekijk hier de foto's van de raadscommissievergadering.
Al dagen lang beheerst de aanhoudende overlast van sneeuw en ijs de krantenkoppen. Verstopte snelwegen en een haperend spoorwegnet, ongewoon veel polsfracturen. Advies: binnen blijven als je botten je lief zijn. Maak dus hier een digitaal toertje door mooi, winters Slotermeer.
In Het Parool is nu binnen enkele weken een polemiek ontstaan over het nut van de vernieuwingsplannen, lees: de plannen voor massale sloop en ingrijpende renovatie, het soort plannen waarvoor mensen hun huis uit gewerkt moeten worden.
Vandaag verscheen in die serie een ingezonden brief van Vermij, misschien de zelfde auteur die eerder iets publiceerde over nieuwbouwrotzooi.
Lees de polemiek over wie er nu werkelijk vooruit komt door massale sloop/nieuwbouw.
naar het begin van de pagina terug
Portefeuillehouder Piet Dikken (PvdA) noemde het als één van de twee mooiste bestuurlijke momenten van 2009 (Westerpost, 6 januari 2010, pag. 1): de deelraad – hoofdzakelijk de PvdA – stemde vandaag in met de vernieuwingsplannen voor Slotermeer.
Onder verantwoordelijkheid van de deelraad ondervroeg een bureau uit Overijssel in 2008 de bewoners. Grootste zorg van de bewoners was de verrotzooiing van de openbare ruimte. In 2009 werd de bewoners verteld dat stadsdeelbestuur en corporaties heel goed naar hen hadden geluisterd, dat ze de oplossing hadden en dat de bewoners daar enorm mee vooruit zouden gaan. De corporaties zouden namelijk circa 3.500 woningen slopen of zo renoveren, dat naar schatting in het kleine Slotermeer ongeveer 5.500 huurders hun woning daarvoor zouden moeten verlaten, misschien meer. Diverse bewoners en helemaal ProWest en erfgoedverenigingen vrezen voor ernstige aantasting van het voor Nederland unieke stedenbouwkundige karakter van Slotermeer, als corporaties zo letterlijk en figuurlijk door roeien en ruiten blijven gaan als zij tot nu toe demonstreren.
Slechts enkele bewoners geloven nog dat een mooiere, grotere en toch nog steeds betaalbare woning binnen handbereik ligt als de vernieuwingsplannen doorgaan. In haar reacties hebben het Bewonersplatform en de bewonerscommissies tot nu toe vrijwel alle argumenten en mooie beloften van corporaties als ondeugdelijk ontmaskerd. Nieuwbouw helpt toch ook echt niet tegen slecht onderhoud en slechte woningtoewijzing. Huurders voelen zich eigenlijk misleid, aan het lijntje gehouden en menen dat hen in voorjaar 2009 de oorlog is verklaard.
Het Bewonersplatform Geuzenveld-Slotermeer kreeg veel signalen over jarenlange verwaarlozing van woningen en buurtjes en van ongelukkige woningtoewijzing. De Huurdersvereniging Amsterdam en het Bewonersplatform moesten concluderen dat de corporaties de Overlegwet en de samenwerkingsovereenkomsten met hun huurderskoepels minstens vanaf najaar 2007 bij dit hele gebeuren niet zorgvuldig hadden toegepast. Deelraadsvoorzitter Staphorsius en wethouder Gerzon van Amsterdam bekritiseerden de gang van zaken al. Nu de plannen toch werden goedgekeurd, zien duizenden huurders in Slotermeer zich in wezen geconfronteerd met een partij die tegen hen zegt: "U kunt ons niks maken, wij u wel".
Voor bewoners van de buurten 1, 2, 3 en 4 organiseert Threes Hoekstra een serie Engelse lessen.
De opzet is dat de deelnemers op een plezierige, didactisch verantwoorde wijze zo veel correct Engels leren lezen en spreken dat dit bijvoorbeeld hun kansen op (beter) werk vergroot. De kosten voor deelname en studieboeken worden zeer laag doordat dit een van de bewonersinitiatieven is waarvoor de Goed-Ideesubsidies beschikbaar zijn.
Voorwaarde voor elke groep is wel dat er voldoende aanmeldingen zijn.
U kunt zich aanmelden via:
Steunpunt Buurten 3 en 4, Slotermeerlan 150, telefoon 6132356, of 06 13016576, of e-mail: jbouman@geuzenveld.amsterdam.nl
Steunpunt Buurten 1 en 2, Henriëtte Roland Holststraat 19, telefoon 4115758.
Stichting DOCK (voorheen Buurtbelangen), telefoon 4802080, of via e-mail: wvbeeten@dock.nl
Threes Hoekstra, 06 3000 9665
Kerkelijke Gemeente West Leger des Heils, Burg. Vening Meineszlaan 64, 1063BE Amsterdam, 020 6138583
Zodra er voldoende aanmeldingen en de voorbereidingen op gang zijn, krijgt u bericht van Threes.
Dinsdagavond vergadert in het NOVA College aan de Burg. Hogguerstraat een commissie uit de deelraad over de vernieuwingsplannen voor Slotermeer: bij bewoners eigenlijk alleen bekend als sloopplannen. Terwijl de woningbouwcorporaties jaren aan de plannen hebben gesleuteld, kwam er pakweg twee weken geleden ineens een geruchtenstroom op gang over minder sloopplannen. Een succes voor de bewonerscommissies! Maar bewoners en bewonerscommissies blijven argwanend; er is nog steeds niets beslist! Sommige corporaties hebben een stevige reputatie dat zij wat sloop betreft, letterlijk en figuurlijk door roeien en ruiten willen gaan. Nog steeds!
Het Bewonersplatform Geuzenveld-Slotermeer roept bewoners op om naar de commissievergadering te gaan, zodat zij kunnen horen wat de werkelijke plannen en beweegredenen van de diverse partijen zijn. Het platform verwacht ook de nodige insprekers, vooral vanuit bewonerscommissies. De emoties lopen hoog op.
Lees verder op de website van het Bewonersplatform Geuzenveld-Slotermeer.
Vandaag publiceerde de Westerpost (p. 12) onze open e-mail aan de voorzitter van de PvdA-fractie van Nieuw-West. Deze fractie is ontstaan uit de fusie van de fracties uit Slotervaart, Geuzenveld-Slotermeer en Osdorp. Aanleiding voor deze uitnodiging was de voortdurende weigering van vooral de PvdA-fractie van Geuzenveld-Slotermeer om een effectieve maatregel in te voeren tegen de parkeeroverlast, ontstaan door de invoering in 2006 van een gedeeltelijke Blauwe Zone. Op dit moment opereert deze fractie dus waarschijnlijk niet meer als een geheel zelfstandige. Bovendien raken diverse raadsleden steeds meer gericht op de aanstaande verkiezingen...
Onze uitnodiging was overigens al een week vóór de deelraadsvergadering van 10 november verstuurd, waarin een gesprek binnen Geuzenveld-Slotermeer toch mogelijk lijkt te worden.
Lees hier de uitnodiging aan fractievoorzitter Aertsen.
Herinrichting Burgemeester Vening Meineszlaan stond opnieuw op de agenda, nu vanwege een voorgenomen reactie van het dagelijks bestuur op een zeer uitvoerige brief van de dames Kohinor en Baets. Over meerdere aspecten van de herinrichting van deze laan spraken drie burgers in: mevrouw Kohinor en de heren Boonzaaijer en El Faghloumi.
Bij het agendapunt hoorde onder meer het document Profielrapportage Herinrichting Burgemeester Vening Meineszlaan van juni 2009. Dit document was op te halen via het Raadsinformatiesysteem op de website van het stadsdeelbestuur.
Als nieuw wegprofiel wordt in dit document voorgesteld om van dit stukje van de laan een 30km zone te maken en uitsluitend aan de noordzijde parkeerplaatsen te situeren (p. 3). Over de zuidzijde wordt voorgesteld dat het voetpad een meter wordt verbreed zodat "de bomen meer ruimte krijgen als in de huidige situatie". Voor de rijbaan wordt zeven meter ingeruimd (p. 4). Het staat er niet met even zo veel woorden, maar het document lijkt te corresponderen met eerdere uitspraken dat alle parkeerplaatsen aan de zuidzijde worden opgeheven.
Als bijlage staat vermeld: "Tekening Voorlopig ontwerp" (p. 8). Een tekening is in het document echter niet te vinden. Pas na meerdere vragen bemachtigden wij op 29 oktober drie tekeningen voor dit deel van de laan in een leesbare kwaliteit:
Dwarsprofiel 1A toont een doorsnede voor het middendeel van de laan van in totaal acht meter, zonder bus en met uitsluitend parkeren aan de noordzijde.
Profiel 2A toont een weg van negen meter breed, met ruimte voor bussen maar helemaal zónder parkeerstroken. Waarom zijn die weggelaten? Hoe verzint iemand het? Er zijn voor het parkeren wel eenenveertig huishoudens en een tandartspraktijk volstrekt aangewezen op dit stukje laan tussen de Burg. Fockstraat en de Burg. Eliasstraat...
Profiel 3A etaleert een weg van in totaal negen meter, waar de bus blijft maar de parkeerstrook aan de zuidkant verwijderd is.
Dus: hoe dan ook géén parkeerplaatsen meer aan de zuidkant...! De inspraakreactie van van El Faghloumi besteedde hier veel aandacht aan, net als de handtekeningenactie van 27 oktober.
Deelraadsvoorzitter Staphorsius (GL) benadrukte vanavond zeer sterk dat over deze herstructurering van de laan al is besloten en er hoogstens over de uitvoering nog discussie mogelijk kan zijn. Na een oproep van LSG stemmen uiteindelijk de PvdA, het CDA en de VVD er mee in dat de wethouder en een aantal bewoners uitgenodigd worden om de materie nog eens goed te bespreken. Alleen LSG bepleit duidelijk, op dit moment de voorgenomen brief niet te versturen.
Later blijkt uit een besluitenlijst dat besloten is, de parkeerschijfzone niet uit te breiden. Een van de deelraadsleden geeft echter de tip, een bewonersinitiatief in te dienen. Er zijn immers forse budgetten beschikbaar (zie nog eens het onderwerp van 20 oktober 2009). Dat blijkt nog weer wat later onhaalbaar omdat een bewonersinitiatief pas een goedkeuring kan krijgen indien over de desbetreffende materie in de voorafgaande twee jaar géén besluit is genomen...
Beetje pijnlijk, als we terugkijken naar het besluit van 20 oktober over de winterverlichting?!
(Terug) naar de overzichtslijst parkeerbeleid
Lees hier de inspraakreactie over de herstructurering, van El Faghloumi.
naar het begin van de pagina terug
Bewoners proberen de in hun ogen stokdove fractieleden van de PvdA wakker te schudden.
Lees hun brieven aan de PvdA-raadsleden hier.
En lees de resultaten van de stemming op Echo.nl hier . . .
Bewoners aan en rond de Burg. Vening Meineszlaan vrezen dat de huidige plannen van het dagelijks bestuur voor de verbouwing van de Vening Meineszlaan de leefbaarheid nog slechter maakt. Bewoners vinden een 30km-zone prima, maar zij willen vooral een einde aan de al ruim drie jaar durende rechtsongelijkheid tussen hen en de bewoners aan de andere kant van de Burg. Fockstraat. En ze zijn mordicus tegen de opheffing van alle parkeerplaatsen aan de zuidkant van de laan: de enige kant waar in het middenstuk van deze laan woningvoordeuren op uit komen.
Lees de inspraakreactie van vanavond – met het getekende voorstel van bewoners voor een dwarsprofiel volgens de norm 'duurzaam veilig / ASVV 2004' – over de herstructurering van de Vening Meineszlaan. Daarbij boden wij een petitie aan, die vrijwel alle huishoudens aan de zuidkant van de Vening Meineszlaan ondertekend hadden. De vragen in de petitie waren:
handhaaf de parkeerplaatsen aan beide zijden van de laan, en
breidt de Blauwe Zone uit tot minstens de Burg. Eliasstraat.
De raadsleden van de coalitie (PvdA en GroenLinks) gingen nauwelijks in op onze inspraakreactie. Alles was volgens hen eigenlijk al besproken en besloten. Portefeuillehouder Tys de Ruijter reageerde volstrekt afwijzend. Hij was van mening dat de Vening Meineszlaan niet breed genoeg is om parkeren aan beide zijden mogelijk te maken. Hij betoogde dat de beschikbare ruimte negen meter was. In werkelijkheid is het wegprofiel er al tientallen jaren lang tien meter is.
Een 50km-weg mét openbaar vervoer en tweezijdig parkeren vergt een veel grotere ruimte dan een 30km zone zonder GVB-bussen... Als een breed wegprofiel nu wél past, waarom zou een smaller wegprofiel daar dan straks ineens niet in passen???
De Ruijter denkt volgens sommige bewoners dat minder parkeerplaatsen betekent: minder buurtvreemde langparkeerders en meer parkeerruimte voor bewoners. Daar keken de bewoners wel heel erg van op. De Ruijter meende overigens wel dat het opheffen van een parkeerstrook automobilisten zal uitnodigen om harder te rijden en dus tot onveiliger situaties leidt.
(Terug) naar de overzichtslijst parkeerbeleid
De grote aula van het NOVA College was maandagavond tjokvol. Minstens vijfhonderd boze bewoners, die een duidelijke boodschap hadden voor vooral de PvdA-fractie: "Weg met deze sloopplannen of we maken straks in maart gehakt van jullie!"
Lees verder op de website van het Bewonersplatform Geuzenveld-Slotermeer.
Maar...: blijven de plannen als een donkere wolk boven Slotermeer hangen omdat het stadsdeelbestuur zich wellicht al helemaal op die plannen heeft vastgelegd met allerlei keiharde, langlopende afspraken met de woningbouwcorporaties en de centrale stad???
Onder de titel De VVD haalt bakzeil met motie verscheen in de Westerpost van gisteren (p. 9) een ingezonden brief van de fracties van PvdA en GroenLinks, waarin de VVD nog eens de oren wordt gewassen over haar mislukte poging om op 6 oktober de slechte participatie in het parkeerdossier aan de kaak te stellen en het dagelijks bestuur naar huis te sturen. PvdA en GL stellen nog eens dat zij 'naar de bewoners hebben geluisterd' en "toen beslist heeft dat er geen betaald parkeren wordt ingevoerd. Hierbij heeft de participatie (...) gewerkt zoals het bedoeld is."
De brief vermeldt niet dat met name de PvdA-fractie al jaren weigert te luisteren naar bewoners van midden-Buurt 3 en waarom zij dat weigert. Dáár heeft de beslissing van de deelraad om in het oostelijk deel van Buurt 3 een Blauwe Zone in te stellen gezorgd voor een enorme overlast van buurtvreemde langparkeerders. Bewoners van midden-Buurt 3 hebben tal van malen ingesproken, raadsadressen gestuurd en andere signalen gegeven. Het probleem is haarfijn bekend bij het bestuur, maar het bestuur houdt daar feitelijk al jaren een situatie van rechtsongelijkheid in stand.
(Terug) naar de overzichtslijst parkeerbeleid
Een succesvolle aanvraag was die van de winkeliers aan en rond het Plein '40-'45. Op 20 oktober stemde het dagelijks bestuur in met een budget van maximaal € 72.300 (ex BTW) voor de aanschaf van winterverlichting plus een niet nader gespecificeerd budget voor bijbehorende onderhoudskosten gedurende vijf jaar, ten laste van het budget Bewonersinitiatieven (Besluit nr. 09.DB.0347 Burger C/TdR van het dagelijks bestuur). Als dat bij elkaar niet al gauw tot zo'n &euro 100.000 oploopt!
Het is de bedoeling dat het ondernemerscollectief op termijn formeel eigenaar zal worden van de verlichting.
Vandaag kwam de uitslag van de meting van de luchtkwaliteit in het Meerwaldtplantsoen. Die is uitstekend: 26 microgram stikstofdioxide per kubieke meter. Dat is ruim onder de Europese norm en ook onder de Amsterdamse norm voor achtergrondvervuiling (dus voor vervuiling zónder die van het verkeer)!
De meting was deze zomer drie weken lang verricht in een tuin op circa dertig meter afstand van de rijbaan van de Vening Meineszlaan. Het is nog niet duidelijk of nu net in die meetperiode de wind zoals gewoonlijk vanuit het zuidwesten kwam, want dan is de verklaring voor de relatief schone lucht misschien een beetje voor de hand liggend, namelijk de ligging van het meetpunt in een groen gebiedje op betrekkelijk grote afstand tot de dichtstbijzijnde belangrijke verkeersader waar vuile lucht vandaan kan komen, de Burg. de Vlugtlaan.
De meetresultaten voor heel Amsterdam zijn te vinden op de website van het Milieucentrum Amsterdam.
AT5 en diverse andere nieuwssites brengen het bericht dat de VVD-fractie van Geuzenveld-Slotermeer een motie van wantrouwen zal indienen tegen het dagelijks bestuur van het stadsdeel. De fractie heeft geen vertrouwen meer in het bestuur na de onthullingen van PvdA-wethouder Piet Dikken in de commissievergadering van 22 september. Die onthulde toen dat er een afspraak was met de woningcorporaties om betaald parkeren in te voeren in het stadsdeel. Voor verdere achtergronden, zie het bericht hieronder, van 30 september.
"Als de overige partijen ook maar enigszins de eigen bewoners zo serieus nemen als ze doorgaans beweren te doen, dan zullen ze deze motie moeten steunen.", aldus VVD-fractievoorzitter Michèl Tromp.
(Bronnen: AT5, webregio.nl en http://www.nieuwsuitamsterdam.nl/nl/vvd-geuzenveld-motie-van-wantrouwen).
Lees hier het artikel in Het Parool over de motie van wantrouwen.
Lees hier de motie van wantrouwen van de VVD.
Lees de inspraaktekst vanuit de Bewonerscommissie Meerwaldt en het Bewonersplatform Geuzenveld-Slotermeer van 6 oktober.
Meer over de gebrekkige participatie op de site van het bewonersplatform.
Portefeuillehouder Dikken (PvdA) geeft toe gezwicht te zijn voor druk van de woningbouwcorporaties om betaald parkeren in te voeren. Reden: zodat de te bouwen ondergrondse garages door de corporaties verkocht konden worden. Hans Staphorsius – geruime tijd voorzitter van de deelraad! – stelde dat de wethouder hierdoor het participatietraject over betaald parkeren bewust heeft gefrustreerd. De VVD beraadt zich op stappen. "In feite is ons altijd voorgehouden dat het voorstel van het Dagelijks Bestuur gebaseerd was op de parkeerproblematiek". (Bron: de Westerpost, vandaag, pag. 29). Zie ook de eerdere ervaringen van bewoners met de participatiestijl van de PvdA-fractie voor dit onderwerp in de afgelopen paar jaar. Bij de Vernieuwing van Slotermeer is het beeld niet veel beter; zie de website van het Bewonersplatform Geuzenveld-Slotermeer.
Vandaag ook attendeerde de Woonbond op haar website op de fusies in de corporatiewereld. Deze gaan op grote schaal gepaard met gouden handdrukken voor vertrekkende bestuurders en extra uitgaven voor het pensioen van zittende topmanagers. Dat blijkt uit een analyse van NRC Handelsblad van fusies van grote en kleine corporaties in de afgelopen vier jaar. Bij zowat tweederde van de onderzochte fusies kregen een of meer bestuurders een gouden handdruk, variërend van 36.000 euro tot meer dan een miljoen per persoon. (bron: Top woningcorporaties profiteert van fusies. In: NRC Handelsblad, 29 september 2009). En dat terwijl woningbouwcorporaties steen en been klagen over onrendabele investeringen die zij moeten doen. Zijn de gouden handdrukken voor vertrekkende en de bonussen voor blijvende bestuurders kennelijk meer rendabel...?
Voor Marijke Kohinor en Mia Baets was deze zomer de maat al helemaal vol. Zij stuurden een brief van maar liefst negen kantjes, waarmee zij serieuze vragen oproepen over de manier waarop ons stadsdeelbestuur omgaat met het parkeerdossier en – zonder dat overigens zo te noemen – ook zelfs met de Algemene Beginselen van Behoorlijk Bestuur, met name die van motivering, zorgvuldigheid en fair play. Lees hier hun protest tegen het huidige parkeerbeleid (525KB). Dinsdag 6 oktober staat de brief op de agenda van de deelraad (vanaf 19.30 uur).
Genoeg redenen om de bizarre loop van het parkeerbeleid van dit stadsdeel eens op een rijtje te zetten:
(Terug) naar de overzichtslijst parkeerbeleid
Op deze haast zomerse septemberzaterdag was Plein '40-'45 afgeladen vol met de gewone markt en een uitgebreid festival. Het festival was door het stadsdeelbestuur georganiseerd. Er waren tal van optredens en voorlichtingsteams. Een van de kramen werd bemand door het Bewonersplatform Geuzenveld-Slotermeer. Vandaaruit werden flyers verspreid en trokken tal van platformleden met grote spandoeken over de markt. Daarop teksten als:
Slopen, renoveren: eerst participeren!
Wij willen geen sloop!
Ik ben heel blij met mijn buurt!
Handen af van het Van Eesteren Buitenmuseum
In de Echo en de Westerpost was in de er op volgende edities weinig of niets over de demonstraties te vinden. Metronieuws Amsterdam Wonen bracht op 30 september wel een reportage – mét foto, onder de titel Strijd tegen sloop naar hoogtepunt (pag. 17). Metronieuws merkte in haar bericht op dat de actievoerders geen gesprek met portefeuillehouder stadsvernieuwing Piet Dikken konden krijgen.
Bekijk de beelden van de demonstratie tegen sloop
Rond vier uur startte in gebouw De Kandelaar een spetterend optreden van musici en tot slot een indrukwekkende, zelfs aangrijpende opvoering van De Wijksymfonie, Romeo en Julia uit Geuzenveld. Helaas was er slechts een handjevol publiek, dit tot teleurstelling en zelfs woede van diverse aanwezigen.
De informatie over dit optreden was uiterst summier. Zoeken we achteraf, dan vinden we iets op het GeheugenvanWest.nl en de site van het Leger des Heils, dat waarschijnlijk slechts enkelen hebben opgepikt. Alles bij elkaar is de aankondiging duidelijk bij tal van buurtbewoners totaal niet blijven hangen. Tien minuten voor aanvang van de optredens in De Kandelaar kwam een van de musici in allerijl een fotograaf oproepen omdat alles er op wees dat er totaal geen media-aandacht zou zijn.
Jammer, jammer, jammer! Het was echt zeer de moeite waard!
Bekijk de beelden van de optredens in gebouw De Kandelaar
Lees hier het artikel in MetroNieuws over de demonstratie tegen de sloopplannen.
Burgers hebben tal van ergernissen over burgerparticipatie, zo blijkt uit het onderzoek van de Nationale Ombudsman naar de klachten het afgelopen jaar. 'De participatie van burgers komt niet tot zijn recht en burgers voelen zich niet behoorlijk behandeld door de gemeente', constateert de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer in het op 16 september 2009 gepresenteerde rapport We gooien het de inspraak in. Hieronder de grootste ergernissen op een rijtje. Ambtenaren hebben ook klachten, maar die gaan vooral over de wispelturigheid van de politiek. Aldus vandaag Henk Bouwmans op de website Binnenlandsbestuur.nl.
Als grootste ergernissen noemt Bouwmans:
Politiek heeft al besloten
Te laat betrekken van burgers
Negeren inbreng burgers
Bestuur en ambtenaren weigeren een gesprek met burgers over de voorgenomen plannen
Gemeente verstrekt geen informatie over beslissingen die de directe leefomgeving van de burger raken
Door een gebrek aan informatie stroken de verwachtingen van burgers of maatschappelijke groepen niet met de realiteit
Gemeente handelt onzorgvuldig
Onvolledige informatie
Bestuurders en ambtenaren moeten zich écht interesseren voor de burgerinbreng, en burgers voortdurend en volledig informeren tijdens het participatieproces. Op basis van deze drie uitgangspunten geeft de Nationale Ombudsman in het rapport We gooien het de inspraak in tien spelregels voor goede burgerparticipatie. Hoe kan het nou dat de Begeleidingsgroep Participatietraject Slotermeer enkele van die regels in het Slotermeerse Vernieuwingsproces helemaal niet heeft herkend in het optreden van de Vernieuwers hier???
Op de website van Binnenlands Bestuur meer informatie over dit democratisch mankement.
Vandaag kwam dan eindelijk de al in het voorjaar aangekondigde brief van het stadsdeelbestuur waarin het de Begeleidingsgroep Participatietraject Slotermeer bedankt voor haar werk en daarover tot slot meldt:
"Tot onze spijt hebben wij geconstateerd dat de Begeleidingsgroep Participatie Vernieuwing Slotermeer haar taak niet naar verwachting heeft uitgevoerd".
Lees het evaluatierapport van de begeleidingscommissie en oordeel zelf...
naar het begin van de pagina terug
Uw woning te klein, uw woning tochtig? Laat uw woning slopen!
Dat is het recept van directeur Mommers van Eigen Haard voor de huurders in de Aireywoningen aan de Burg. de Vlugtlaan. Dat blijkt uit zijn ingezonden brief in Het Parool van vandaag (pag. 47).
Heeft hij de huurders zwart op wit een garantie gegeven dat zij na die sloop snel een grotere, mooiere woning kunnen betrekken tegen een prijs die voor die mensen ook werkelijk betaalbaar is?
Mommers wijst op een door Eigen Haard gehouden enquête. Heeft Eigen Haard die enquête gehouden volgens de spelregels die daar tegenwoordig voor staan? Heeft Eigen Haard de bewonerscommissie bij de voorbereidingen betrokken conform de Overlegwet? Als er geen functionerende bewonerscommissie in dat complex is, heeft Eigen Haard zich tot het uiterste ingespannen om er een in het leven te roepen en die van voldoende ondersteuning te voorzien?
Of is het devies: "Bewoners? We willen gewoon wat anders!"
Lees hier de brief van directeur Mommers van Eigen Haard over sloop in het Van Eesteren Buitenmuseum.
Bureau Monumenten en Archeologie en andere verenigingen hebben hier toch en heel andere mening over. Lees de brief van de erfgoedorganisaties en ProWest >
Het college van B&W wijst de massale sloopplannen van het stadsdeel af. Het Parool publiceerde vandaag deze belangrijke beslissing in een opvallend artikel onder de kop Woningen Van Eesteren niet slopen. Ook de PvdA-fractie keerde zich tegen sloop.
Meer over het standpunt van B&W van Amsterdam op de site van het Bewonersplatform.
Eind augustus bracht ook het Bewonersplatform een inspraakreactie en een stel adviezen uit voor het stadsdeelbestuur en de directies van de woningbouwcorporaties: weg met dat vernieuwingsplan! Eerst open, eerlijke besluitvorming waarin de rechten van bewoners en met name ook bewonerscommissies volledig gerespecteerd worden! Zonder bewonerscommissie staan bewoners namelijk heel zwak.
Lees hier de inspraakreactie en adviezen van het Bewonersplatform.
Er was vanavond veel belangstelling in gebouw De Bron voor de bewonersvergadering van de Louis Couperusbuurt, onder meer van deelraadsleden. Luttele weken na een forse vernieuwing van de bewonerscommissie gaf voorzitter Andries van Vonno uitleg over een grote enquête onder de bewoners en over de rechten van de bewoners bij stadsvernieuwing. Nog tijdens de bijeenkomst werd de bewonerscommissie met een enthousiast lid uitgebreid. Na de pauze stelden tal van bewoners indringende vragen aan een heus panel.
Diverse bewoners spraken daarbij hun verontrusting uit over de intensieve opknapbeurten die wel voor studenten worden uitgevoerd maar niet voor de zittende, 'gewone' bewoners. Rachid Machtan van het Wijksteunpunt Wonen wees de bewoners op hun recht op behoorlijk onderhoud zolang zij de huur betalen. En dat die studenten deze woningen op basis van een zogenaamd campuscontract krijgen toegewezen "om de leefbaarheid in de buurt te verbeteren", stuitte duidelijk op veel ongeloof. De bewonerscommissie had hierover nog een appeltje te schillen met de corporatie omdat de commissie van mening is dat de corporatie daarover tevoren geen deugdelijk overleg had gevoerd. Ook wekt het bij bewoners bezorgdheid dat her en der woningen leeg blijven staan terwijl er in Amsterdam nog steeds een omvangrijke woningnood bestaat.
Meer over ingrepen in buurtjes en woningen op de pagina over stedelijke vernieuwing.
Bekijk de reportage over de bijeenkomst in De Bron >
De vergunning voor het Loveland Festival van zaterdag 8 augustus staat meer geluidsbelasting toe dan vorig jaar, ook voor de zware basdreunen: de dB(C)'s. Er mag op meer podia dan vorig jaar meer geluid geproduceerd worden. Toegang tot deze heerlijkheden is € 55,00 per persoon.
Opnieuw vermeldt de vergunning geen harde normen voor de geluidsbelasting op de gevels van nabijgelegen woonbuurten. Wat sterk geluid en vooral sterke bastonen voor de leefbaarheid betekent, is te vinden op de website van het Bewonersplatform Geuzenveld-Slotermeer. Lees hier meer over het effect van harde basdreunen.
In een bijlage bij de vergunning meldt de Dienst Milieu en Bouwtoezicht (DMB) dat zij zich zorgen maakt over geluidsoverlast. Omwonenden kunnen eventuele overlast melden. De website van het stadsdeelbestuur vermeldt: "Eventuele klachten over geluidsoverlast gedurende de dag kunnen op het klachtentelefoonnummer T 020 5513456 van de Dienst Milieu en Bouwtoezicht worden gemeld. Deze klachten worden direct doorgegeven aan degenen die op de dag de geluidsmetingen verrichten. Ook kunt u de politie bellen op T 0900-8844."
Mochten er beduidend meer klachten komen dan vorig jaar, dan wil de DMB het aantal extra podia terug draaien. Maar zal opnieuw het droge antwoord zijn dat de normen (op de podia) niet overschreden worden? En was het niet zo dat in 2008 de telefoonnummers op een gegeven moment onbereikbaar waren voor klachten . . . ?! Nou, dan vermeldt de vergunning wellicht nog contactpersonen die tijdens het evenement bereikbaar zijn.
In de Westerpost van 5 augustus en op www.samenwest staat het advies dat wie nog mobiel is, zich aanstaande zaterdag maar het beste ver van Nieuw West kan verwijderen . . .
In Slotermeer Noordoost bleek uiteindelijk dat het dit jaar heel erg meegevallen is. Wel kwamen er signalen over allerhande misdragingen van toegestroomde bezoekers. Cees Fisser vermeldde in de Westerpost van 12 augustus (pag. 4) echter dat bewoners tot aan de zuidkant van Nieuw Sloten konden 'meegenieten' van de 'feestmuziek' en zich vertwijfeld afvroegen "of het niet wat zachter kon" . . .
Fisser vraagt zich af hoe het mogelijk is dat de Dienst Milieu en Bouwtoezicht (DMB) voor het Loveland Festival véél hogere geluidsniveaus toestond dat de ARBO-Wet voor werknemers toelaat. Elke drie decibel meer is wel tweemaal zoveel geluidssterkte! En een deskundige vertelde ons dat het geluid op het podium in feite soms véél harder bij het publiek terecht komt. Wáár zou de DMB het op de dansvloer gemeten hebben?
naar het begin van de pagina terug
Opnieuw worden bewonersprotesten tegen de grootschalige sloopplannen gepubliceerd in de Westerpost. Op de voorpagina staat een groot interview afgedrukt van Shirley Brandeis met bewonerscommissie De Reddingsboei. Op pagina 8 staat een ingezonden brief van Chr. Wulff. Kijk voor meer details op de pagina over stedelijke vernieuwing.
Het is weer festivaltijd en dus komen er berichten over geluidsoverlast en over heel foute adviezen van deskundigen. In de Westerpost van 8 juli schreef Margot Jansen over de enorme lawaaioverlast voor omwonenden, van het Sloterplasfestival (p. 6). En er komen er meer, zoals vandaag het ook in Slotermeer Noord goed hoorbare en voelbare Pleasure Festival, in Spaarnwoude.
In de Volkskrant van van 24 juli (p. 9) hekelde Joop Beelen de festivalorganisatoren die hun versterkers vaak op straaljagerniveau zetten, en de artsen en geluidstechnici die onvoldoende aandacht tonen voor de risico's op gehoorschade. Beelen vermeldt dat de zogenaamd deskundigen nogal eens heel verkeerde adviezen aan concertgangers geven. Waarom oordoppen als het geluid zachter kan? Wij plaatsten over dit onderwerp vorig jaar al berichten (zie daar ). Ook de website van het Bewonersplatform Geuzenveld-Slotermeer besteedt hier aandacht aan, vanwege de aantasting van de leefbaarheid in omliggende woonbuurten. Zie het item over geluidsoverlast op die website.
Lees meer over gehoorschade op de site van de NVVS.
In Oss gaat de gemeente onderzoeken of de wettelijke geluidsnormen, waaraan besturen en technici zich veelal vastklampten, wel deugen als het gaat om geluidsoverlast. Niet de simpele decibels, maar het 'akoestisch klimaat' krijgt aandacht – een revolutie!? Dat moet nog blijken. Het bericht stond in de Volkskrant van 23 juli, pagina 2.
Het Parool drukte vandaag op pagina 30 een brief af over Arthur Meerwaldt, naar wie het pad genoemd werd, dat in Slotermeer langs het Meerwaldt woningcomplex loopt. Arthur Meerwaldt (1918-1945) was advocaat en tijdens de Tweede Wereldoorlog redactielid bij het illegale Parool. Hij gaf als lid van de raad van negen leiding aan het studentenverzet. Hij werd opgepakt, berecht en stierf in 1945 in het werkkamp Eschershausen/Buchenwald.
Aanleiding voor deze brief was dat vandaag precies 65 jaar geleden in het Landes- und Obergericht te Utrecht het tweede Paroolproces gevoerd werd, waarin Arthur Meerwaldt beklaagde was en hij zijn eigen verdediging voerde. Betty Meerwaldt was als twintigjarige bij het proces van haar broer Arthur aanwezig en schrijft nu dat het een grote invloed op haar leven heeft gehad. Zij schreef deze brief "ter nagedachtenis aan hen die alles gaven voor de vrijheid van Nederland".
Een wonderlijke mengeling van politieke onmacht en politieke tevredenheid in de Algemene Beschouwingen op deze Politieke Avond in Geuzenveld-Slotermeer:
Parkeerbeleid: vanuit de PvdA wordt gemeld dat de raad nog geen besluit kan nemen en dit dossier over de verkiezingen getild moet worden. En dit ondanks dat er tal van onderzoeken, raadsadressen en inspreekbeurten zijn geweest. Het CDA herinnert bescheiden aan de nog steeds niet uitgevoerde opdracht (uit december 2008!) aan het dagelijks bestuur om met bewoners de ergste parkeerproblemen te bespeken. Er circuleert deze avond een boekje met de titel Willen weten wat er leeft, vooral over raadsleden die die ambitie demonstreren in interviews. Op deze avond neemt de voorzitter van de deelraad een cd'tje in ontvangst met de tv-reportage die op 25 juni via Salto A1 werd uitgezonden, over de parkeerellende in Buurt 3. De raadsleden weten het toch onderhand wel?! Maar wat doen ze met hun wetenschap . . ? GroenLinks wil uitbreidingen van de Blauwe Zones in de buurten 1, 2 en 3 – hoogstwaarschijnlijk de goedkoopste oplossing in uitgesproken woonbuurten! – in elk geval niet steunen.
Op 1 juli verscheen er Bewonersbrief, overigens verstuurd door portefeuillehouder De Ruijter, over het nu definitieve plan voor de herinrichting van de Vening Meineszlaan. Lees hier over dit stukje nieuw beleid.
Participatie bij de stedelijke vernieuwing: alleen LSG spreekt helder en moedig over de enorme kloof tussen pretentie en praktijk als het om de gebrekkige participatie gaat bij de ontwikkeling van het Vernieuwingsplan. GroenLinks stelt dat er "veel bereikt" is, vooral via het WijkWeb. Zie in dit verband ook de website van het Bewonersplatform Geuzenveld-Slotermeer.
Verrotzooiing en stedelijke vernieuwing: voor de vernieuwingagenda plaatsten bewoners de verrotzooiing bovenaan op de agenda. Waarom herinneren wij ons van deze politieke avond geen uitspraken over nu juist déze combinatie van onderwerpen? We horen wel dat de prijs-prestatieverhouding van de vuilnisophaal behoorlijk teleur stelt . . .
Wij hebben deze avond wellicht een van de kortste inspreekteksten ooit gelanceerd. Daarbij hebben we aan de deelraadsvoorzitter een cd'tje overhandigd met de complete uitzending van DialoogTV over het parkeerprobleem in Buurt 3. Deze reportage kan nu dus door iedere burger en elk deelraadslid opgevraagd worden (uw recht op grond van de Wet openbaarheid van bestuur, art. 1-3).
Bewoners van de buurt tussen de Burg Fockstraat en de Burg Eliasstraat gaven in de tv-uitzending van DialoogTV / Buurttelevisie hun mening over de weigerachtigheid van het stadsdeelbestuur om een oplossing te bieden voor de parkeeroverlast en verloedering. Voor de buurt aan de andere kant van de Burg Fockstraat had het bestuur dat in september 2006 wél gedaan.
De bewoners betoogden voor de zoveelste keer dat met een geringe investering en met relatief geringe extra kosten voor handhaving ook in dit gebied de leefbaarheid en het aanzien zouden kunnen worden hersteld. Diverse bewoners hebben ons laten weten dat zij bereid zijn, meer te betalen voor een vergunning dan de bewoners in het gebied van de huidige Blauwe Zone. Of zij nog geloven in de herhaalde uitspraak van de bestuurders dat "de bewoners centraal staan". . .?
(Terug) naar de overzichtslijst parkeerbeleid
Woensdag 10 juni organiseerden minister Van der Laan, LSA en Aedes een werkconferentie over de wijkaanpak. Het allerbelangrijkste onderwerp was de samenwerking tussen lokale bestuurders, corporaties en bewoners. Over de plaatsen waar het niet zo goed gaat, hoorden wij meerdere malen de uitspraak: "Als de overheid de kleine dingen, zoals vervuiling, niet eens goed kan aanpakken, hoe kan het dan verwachten dat bewoners vertrouwen hebben in de bereidheid en het vermogen van diezelfde overheid om echt grote projecten goed aan te pakken?" Als belangrijkste faalfactor werd vooral gewezen op de bestuurscultuur. Eén van de aanwezige wethouders wees op de slogan van zijn gemeente: "Vandaag gebeld, morgen hersteld!"
De verrotzooiing bleek in het vroege voorjaar van 2008 hét grote probleem van de meeste bewoners van Slotermeer. Wat meldt een bewoner vanmorgen vroeg: "De reinigingsdienst van het stadsdeel heeft vandaag grofvuil niet opgehaald in de Sape Kuiper buurt (waar ook het De Dobbe-gebouw staat / parkeergarage plein 40/45). Sinds woensdagavond stond er grofvuil netjes bij de ophaalplek en tot mijn verbazing is het nog steeds niet opgehaald. De ophaaldag voor buurt 2 en 3 is donderdag. Ik ga morgenochtend klacht indien via digitale loket en zal kijken of het via deze manier gaat." Dat lijkt misschien een klein dingetje, maar helaas is dit geen volstrekt geïsoleerd incident.
Tal van brochures, het vandaag uitgedeelde Stadsdeelnieuws van juni 2009 enzovoorts staan bol van de beweringen dat bestuurders en bewoners zo geweldig samen hebben gewerkt aan het Vernieuwingsplan voor Slotermeer. Het evaluatierapport over het vernieuwingsplan wijst op iets héél anders. Hoe moet het met dat vertrouwen...?
Lees hier het evaluatierapport over de participatie bij het maken van de vernieuwingsplannen voor Slotermeer . . .
Sinds deze middag hangt in het Meerwaldtcomplex een snuffelaar voor het vaststellen van de luchtkwaliteit, net als op tal van andere plaatsen in Amsterdam. Het doel is om nu eens concreet vast te stellen hoe het staat met de kwaliteit van de Amsterdamse lucht. De actie is georganiseerd door het Milieucentrum Amsterdam. Over een aantal weken volgt de uitslag.
Meer over de actie van het Milieucentrum >
Marius Gort stuurde een Open Brief over de parkeeroverlast rond gebouw De Kandelaar. Na het gesprek, afgelopen vrijdagavond met fractieleden van de PvdA, is hij een van de bewoners die erg twijfelen aan de bereidheid van de PvdA-fractie om nu achter een snelle, betaalbare en effectieve oplossing te gaan staan.
Lees zijn Open Brief over de parkeeroverlast >
Bewoners van het gebied rond gebouw De Kandelaar en het Meerwaldtcomplex spraken deze avond ruim twee uur met vijf deelraadsleden van de PvdA-fractie – bepaald niet voor het eerst! De bewoners maakten direct bij de start duidelijk dat zij unaniem slechts één ding wilden: een spoedige, effectieve aanpak van de overlast door buurtvreemde langparkeerders, een aanpak die de bewoners ontziet. Net zoals dat in september 2006 gebeurde aan de andere kant van de Burg. Fockstraat. Daar werd toen een Blauwe Zone ingevoerd, net als later op enkele andere plaatsen in Geuzenveld-Slotermeer (zie ook het ParkeerSchema).
Een rondje peilingen onder de deelraadsleden leverde een enórme hoeveelheid informatie op. Veel gehoord: "Een Blauwe Zone is te duur". Voor sommige raadsleden zijn andere prioriteiten echt belangrijker. Maar waarom is het hier te duur en op die andere plaatsen in het stadsdeel niet??? Er ontstaat zo een gevoel van langdurige rechtsongelijkheid. En wat deze bewoners erg missen: een inzichtelijk, vergelijkend beeld van de kosten voor investering voor en exploitatie van de verschillende varianten van parkeerregimes.
Van het Dagelijks Bestuur is bekend dat het al vele maanden óf het hele stadsdeel wil voorzien van parkeerautomaten óf helemaal niets wil doen. Een haast fundamentalistische opstelling. Ondertussen heft het nog eens om de haverklap parkeerplaatsen op. De PvdA-fractie was lange tijd een fel tegenstander van Blauwe Zones.
Het vanavond besproken gebied omvat vrijwel uitsluitend koopwoningen en overlapt met het Van Eesteren Buitenmuseum. De woningeigenaren hebben dus veel in hun woonsituatie geïnvesteerd en vragen zich met toenemende verbijstering af waarom het stadsdeelbestuur hen zo lang in de rotzooi laat zitten. Was verrotzooiing vorig jaar niet de hoogste prioriteit van de bewoners en stond voor het bestuur niet "de burger centraal"...? Voor de zoveelste keer maakten bewoners duidelijk dat buurtvreemde langparkeerders de buurt voor de eigen bewoners vaak onbereikbaar maken. Bovendien creëert een deel van die langparkeerders een enorme rotzooi omdat hun achtergelaten wagen zo ongeveer een wrak is, dat er vaak maanden lang staat. Een duidelijk, recent voorbeeld is de Poolse, witroze bestelwagen, die hier al zeker een jaar staat. Fractievoorzitter Robby Rijssel nam een grote foto ervan mee.
De bewoners bleken zeer huiverig voor betaald parkeren (lees: met automaten). "Voor je het weet vliegt het tarief gegarandeerd enorm omhoog".
Aan het einde van een lange, lange uitwisseling van argumenten lijkt het er op dat ten minste een deel van de PvdA-fractie er oog voor heeft dat misschien enige variatie in parkeerregimes beter is dan alles-of-niets. Er is volgens raadsleden nog maar zeer weinig tijd om te besluiten voor een concrete oplossing voor de parkeeroverlast en verrotzooiing aan en rond de Vening Meineszlaan-west. Zullen we het beleven? Of blijft het beeld hangen dat zowel bewoners als raadsleden hier uitspraken: dat de totale raad zich hier totaal geen raad mee weet...?
Blauwe Zone te duur? Lees meer >
naar het begin van de pagina terug
Vandaag maakte het dagelijks bestuur van ons stadsdeel via de Westerpost bekend dat het op 21 april heeft besloten om een parkeerschijfzone in te stellen in de Burg. Röellstraat. Deze Blauwe Zone geldt van maandag tot en met zaterdag van 9:00 - 19:00 uur.
Het doel is: "dat overdag kort parkerende bezoekers makkelijker een parkeervak kunnen vinden, evenals bewoners die 's avonds na 17:00 uur thuis komen." Vraagje: wat nu met de bewoners die níet elke dag tussen 9 en 17 uur met de auto op stap zijn...?
(Terug) naar de overzichtslijst parkeerbeleid
Wie zijn er bereid en in staat om samen in een vitale coalitie de zorg op zich te nemen voor het Van Eesteren Buitenmuseum? Dat was de vraag voor een van de zeven groepen die vanmiddag in de Zuiderkerk bij elkaar kwamen op uitnodiging van Agora-Europa. Het programma was onderdeel van de start van de campagne Nieuw Leven voor Oude Gebouwen (en Gebieden) die werd geopend door de rijksbouwmeester Van der Pol en minister Plasterk.
Agora-Europa had daarvoor bestuurders van diverse belangrijke Amsterdamse organisaties uitgenodigd. Voor het Van Eesterenmuseum waren bijvoorbeeld portefeuillehouder Tys de Ruijter, directieleden van twee woningcorporaties en vertegenwoordigers van ProWest, het Cuypersgenootschap en het Bureau Monumenten en Archeologie aanwezig.
Een van de belangrijkste vragen was hoeveel er gesloopt zal worden, in en rond het Van Eesteren Buitenmuseum. En: wil het stadsdeelbestuur graag openbare ruimte privatiseren? Geen rare vraag, want in de wandelgangen valt namelijk te horen dat stedenbouwkundigen vrijwel allemaal te maken hebben met dringende wensen tot privatiseren van de openbare ruimte. Er ontstaan daarna meestal omheinde woningcomplexen – zogenaamde gated communities, met alleen een strook gras waar vroeger een gevarieerde openbare ruimte bestond.
Enkele van de zeven groepen leverden inderdaad een enthousiaste coalitie op. Voor het Van Eesteren Buitenmuseum leken vooralsnog de meningsverschillen het gemakkelijk te winnen van de wil om samen het unieke karakter van architectuur en stedenbouwkunde van Slotermeer zo veel mogelijk te behouden en de maatschappelijke meerwaarde ervan uit te bouwen.
Lees het hele (concept-) verslag; het bevat veel details over de historie van het gebied!
naar het begin van de pagina terug
Bert Mul sprak vandaag in een commissievergadering over de alsmaar durende parkeeroverlast in het gebied tussen de Coronelstraat en de Nico Snijdersstraat, dus rond het gebouw De Kandelaar, ten westen van de Burg. Fockstraat. Een echt hoofdpijndossier.
Meer over de commissie en de parkeeroverlast >
Markt op Plein '40-'45. Een van de bewoners sprak deze zaterdag op uitnodiging van de deelraadsleden met een van hen over de parkeeroverlast op en rond de Vening Meineszlaan en stuurde ons een helder verslag.
Van de faalkosten van het parkeerbeleid voor Buurt 3 had intussen een veelvoud van de oppervlakte van dit gebied van een Blauwe Zone kunnen worden voorzien. Eh..., faalkosten? Ja, dat zijn kosten die bij efficiënt en deskundig werken niet gemaakt hadden hoeven te worden. Was namelijk de Blauwe Zone in 2006 direct tot aan bijvoorbeeld de Burg. Eliasstraat aangelegd, dan waren voor het gebied tussen de Coronelstraat en de Nico Snijdersstraat ongetwijfeld:
de kwaliteit van de openbare ruimte en de bereikbaarheid voor de bewoners in deze zeer uitgesproken woonbuurt gehandhaafd gebleven.
Zou allerlei niet-noodzakelijk autoverkeer zoals autoverkeer door woonstraten op zoek naar een parkeerplaats niet hebben plaats gevonden.
Dit zijn evenzovele doelstellingen die in veel parkeernota's zijn terug te vinden.
Soortgelijke faalkosten kwamen ook ter sprake in de ingezonden brief van ergonoom Carien Stephan in Het Parool van 24 december 2011 ('Wedden dat die overkapping er komt?', pag. 58), over de gevaarlijk gladde trap bij de nieuwe ingang van het Centraal Station van Amsterdam. Carien noemde diverse andere voorbeelden en ontvangt graag bericht over meerdere...
Meer over de raad en de parkeeroverlast >
Het stadsdeelbestuur heeft aangekondigd dat het in samenwerking met de bewoners onderzoek wil doen naar betaald parkeren. Dit meldt Het Parool vandaag (p. 17). Op 16 maart was het nog "in samenspraak met de bewoners" (Het Parool op p. 16, de Echo op 18 maart idem, op de voorpagina).
Als dat allemaal waar zou zijn, dan is dat wat ze op CNN noemen echt wel 'breaking news'. Tot dusverre kwamen zulke beweringen er in de recente praktijk op neer dat de bewoners alleen maar geraadpleegd werden. Voor de stadsvernieuwing besteedde het bestuur dat uit aan een particulier bureau uit Deventer: Joop Hofman Allianties, nu Rode Wouw. Ook nu is het waarschijnlijker dat de bewoners alleen maar geraadpleegd worden: deze keer via een antwoordkaart, een soort stemprocedure.
Hoezo 'samenwerken'???
(Terug) naar de overzichtslijst parkeerbeleid
"Verkeerd aanbieden van afval of het veroorzaken van zwerfvuil, wordt de komende jaren stevig aangepakt in stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer." Dit en meer vermeldt het stadsdeelbestuur vandaag op haar website.
Wellicht een succesje voor de Werkgroep Leefmilieu van Geuzenveld-Slotermeer? De bewoners in deze werkgroep komen al jaren op voor een schonere openbare ruimte.
Op 29 maart 2008 noteerden we ook al zo'n strengere aanpak (zie verderop op deze pagina). De gedachte dringt zich op dat deze intensievere handhaving wellicht ook iets te maken heeft met de recente publicatie van de positie van dit stadsdeel als "meest vieze van Amsterdam". Diverse bewoners vroegen zich al af hoe het kan dat de lokale overheid volgens hen meer geld vroeg maar minder deed als het om een schone openbare ruimte gaat.
Helaas lazen we in de aankondiging niets over de talrijke wrakkige auto's van buurtvreemde zeerlangparkeerders die sterk afbreuk doen aan de leefbaarheid aan en rond de Vening Meineszlaan.
Wel heeft het stadsdeelbestuur een enquête aangekondigd onder bewoners van buurten met veel parkeeroverlast. De stadsdeelbestuur lijkt nu toch een gedoseerde regeling in te willen voeren – dus niet meer alles-of-niets, zoals in 2008. Maar uit kringen van raadsleden komen berichten dat de raad met het dagelijks bestuur iets heel anders dan betaald parkeren heeft afgesproken. Vanuit de VVD en LSG kwam al een persbericht over dit meningsverschil naar buiten.
Kijk voor tragi-komische verhalen over betaald parkeren ook eens op Parkeergeldzucht > ...
naar het begin van de pagina terug
"Wilt u eens vrijblijvend met leden van de deelraad spreken over wat u belangrijk vindt in uw buurt en stadsdeel? Dat kan tijdens het politieke evenement Praat met uw raad. De deelraad wil graag van u horen wat u vindt." Dat kan op zaterdag 28 maart, aldus de vermelding, vandaag op de website van het stadsdeelbestuur.
Hoe vrijblijvend dat kan, kunt u hier onder zien bij de onderwerpen van 6 en 9 december 2008...
Dezer dagen verschenen weer tal van berichten over de onroerende zaak-belasting en andere woonlasten. Door de kredietcrisis gaan mensen nog meer op de kleintjes letten.
Sinds de Belastingdienst in onze buurt ooit absurd hoge taxaties vaststelde, bleek er nog jaren lang veel belangstelling voor een modelbrief die wij op dat moment samenstelden uit allerhande tips van mensen die we niet meer kunnen achterhalen.
Haal hier de modelbrief over woz op (MS Word-formaat) >
Beheerconsulent Eric Bijlefeld van De Alliantie Amsterdam opende het kantoor voor wijkmeester Fama El Morabeti. Het kantoor staat op de hoek van de Arondeusstraat en het Johan Brouwerpad, midden tussen de duplexwoningen van het Anton Struik-complex. Bijlefeld benadrukte dat hij gáát voor leefbaarheid en wars is van sloop.
De opening werd opgeluisterd met felle, intrigerende Marokkaanse muziek en hapjes en drankjes.
Ook Jael van den Berg van Rode Wouw, voorheen Joop Hofman Allianties, gaf acte de présence omdat zij weer een tijd in dit gebied komt werken.
In de mooie, typisch Slotermeerse duplexwoning van een van de buurtbewoners startte deze avond het vertrouwde buurtcomité met de voorbereiding van de derde editie van de Buurtcamping Slotermeer. Het is ook alweer de zesde grote, jaarlijkse bewonersactie in Buurt 3. De groep mikt met de buurtcamping op een weekend in juni.
Het buurtcomité is dus alweer volop bezig met het bedenken van activiteiten, een centraal thema, de planning, financiering, de vergunningen en verzekering van dit evenement. En uiteraard met het werven van vrijwilligers.
Fris uw geheugen nog eens op bij de pagina over de eerdere buurtacties...
In het Tuinstadhuis namen circa 35 mensen deel aan een discussie over evenementen. Er waren slechts héél weinig gewone burgers, ondanks de aankondigingen in de Westerpost en op de website van het stadsdeelbestuur. Alle portefeuillehouders waren er, tal van raadsleden, communicatie- en andere adviseurs en medewerkers van het Tuinstadhuis, en diverse organisatoren van evenementen.
Theo Haring vertelde iets over de Stichting CreAmClub, Michelle van Aggelen over de activiteiten van Public Amusement en Mirjam Terpstra over Studio West. Sommigen wilden wel een bioscoop in ons stadsdeel hebben.
Raadslid Brugman legde uit dat het stadsdeelbestuur evenementen belangrijk vindt voor het imago van het stadsdeel en voor bedrijven. Evenementen dragen bij tot een "bruisend stadsdeel", een grote wens ook van de VVD. Het Loveland festival heeft zelfs een nationale uitstraling. Opmerkingen over de geluidsoverlast van het Loveand festival werden weggezet als "persoonlijke opvattingen" of weggewimpeld met een argument als "dat is maar één keer per jaar, kom op zeg!" Slechts één raadslid gaf duidelijk aan dat hij luidruchtige evenementen toch liever een flink eind van de bebouwde kom vandaan zou houden.
Over enige tijd moet de meningsvorming uitmonden in een nota over het evenementenbeleid van dit stadsdeel.
Bewoners bij het begin van de Burg. Vening Meineszlaan voeren zaterdag 7 februari actie voor het behoud van een aantal mooie bomen. Dit schrijven zij in een rondbrief:
"Het stadsdeel heeft plannen om de Burg. Vening Meineszlaan te herprofileren. Men wil de rij bomen langs het pleintje van de nummers 2-14 en bij de winkels kappen. Als argument wordt gebruikt de slechte staat van een aantal bomen. Deze verminderde staat is echter veroorzaakt door werkzaamheden onder verantwoordelijkheid van het stadsdeel. Er is niets gedaan tot nu toe om de kwaliteit van deze bomen te verbeteren. Kappen van de bomen is niet nodig als men het belang inziet van het behoud van de mooie vleugelnootbomen; de afgelopen jaren hebben deze bomen niet de noodzakelijke verzorging gekregen! Wij vinden het een schande dat deze prachtige bomenlaan, deze schitterende entree van Slotermeer wordt aangetast.
"BEHOUD ONZE MOOIE LAAN. LAAT DE BOMEN STAAN!!
"Binnenkort worden de plannen voor de herprofilering gepresenteerd. Steun ons met onze actie voor het behoud van onze bijzondere bomenlaan!!!
"De grootste onveiligheid in de Vening Meineszlaan is het te hard rijden van auto's. Met een 30 km zone is het probleem eenvoudig en goedkoop opgelost.
Bewoners Burg. Vening Meineszlaan 2-14
Leo van Munster en Annemarie
Emiel Foederer en Marieke Kranenburg
Leo Faasen en Maarten Vos
Dhr. en Mevr. Löbler
Dhr. en Mevr. Gischler
Fam. S. Boonzaaijer
Hod en vriend
"Op zaterdag 7 februari gaan tussen 12.00 en 13.00 uur de bomen voor het pleintje van no. 2-14 symbolisch om. Dit is een actie van de buurtbewoners tegen voorgenomen plannen om deze bomen te kappen."
Tot zo ver hun rondbrief. Enkele dagen later nam de VVD-fractie het initatief om samen met GroenLinks en PvdA een motie te schrijven waarin zij de wethouder oproepen de bomen zoveel mogelijk met rust te laten.
Het ontwerp voor de vernieuwde laan met de bedreigde bomen is te vinden door hier te klikken. Kijk dan met name naar deel B.
Van de website van het Bewonersplatform Geuzenveld-Slotermeer. Een van de reacties op de uitnodiging vanuit het bewonersplatform voor 4 februari luidt, samengevat:
"Meneer, tótdat de sloop/nieuwbouw vlak bij ons begon, woonden wij hier prima. Echt waar! Maar op een gegeven moment werden leegkomende woningen als wisselwoningen gebruikt, met alleen nog maar tijdelijke contracten. De buurt verpauperde daarna snel. Maanden later werd er na de sloop hoogbouw neergezet – vooral een prestigeproject van het toenmalige stadsdeelbestuur! De nieuwe buren in die woontorens keken zó op ons bordje en wij hadden alleen maar privacy als we de gordijnen dicht hielden.
"We hebben er jaren tegen gevochten, maar vergeefs. Ik ben nu blij dat ik daar weg ben!"
Meer over een leefbaar Geuzenveld-Slotermeer>
Hoe de burger soms zelfs geen actueel inzicht kán krijgen in wat de bestuurders in dit stadsdeel bespreken in wat een openbare vergadering moet zijn. Zo stond vanavond op de agenda, in de raadzaal vanaf 21.00 uur:
Belangstellenden konden de meest recente agenda vinden op de website van het stadsdeelbestuur. Die meldde zelfs om 21:16 nog géén wijziging. Echter, het agendapunt over de vernieuwingsplannen bleek om 20:52 uur al áfgehandeld... En er zaten zeker wel volksvertegenwoordigers in de zaal...
naar het begin van de pagina terug
De Volkskrant meldde vandaag een enorm gat in de weg: "...vier meter breed, acht meter lang en 2,5 meter diep. De onderliggende riolering is kapot. De politie heeft een deel van de straat afgezet. Mogelijk is het gat ontstaan door de lekkende riolering die de ondergrond heeft uitgehold. Niemand raakte gewond."
Vrijwel het zelfde in de Burg Vening Meineszlaan, circa acht jaar geleden. Een gigantische freesmachine met aangebouwde transportband ging daarbij kantelen en viel zowat in de tuin van de familie Overwijn. Gelukkig was het gat iets minder groot en had de machinist het destijds zeer snel in de gaten. Foto's van onthutste buren bij het mansdiepe gat zitten in ons archief.
naar het begin van de pagina terug
In de dagen voor Kerst zie je vaak de meest bijzondere dingen in tuinen en plantsoentjes. Het is een tijd van gezelligheid met familie en vrienden, hier en daar ook met buren. Er is prachtig vuurwerk, maar hier en daar blijft er ook een enorme zooi liggen. Naast het mooi opgeknapte gebouw van het Leger des Heils leek zich aanvankelijk de situatie van vorig jaar te herhalen. De containers naast het gebouw, in de Burg. Fockstraat, bleven met kerstmis zelf echter redelijk op orde.
Tot vrijdag 2 januari. Vanaf de middag puilde de papiercontainer uit met zondagavond weer een smerig hoogtepunt. We zijn de verrotzooiing, die we een klein jaar geleden bij Joop Hofmans Allianties noteerden, nog niet voorbij!
Het weekend daarop bleek elders langs de Vening Meineszlaan nog maar weer eens, dat de ratten er wel raad mee weten...
Klik hier om de foto's te bekijken...
Waar ook alweer???
Het Parool vermeldt op pagina 16 dat de buurt rond het metrostation Jan van Galenstraat erg gewild is bij automobilisten die hiernaartoe uitwijken om het betaald parkeren in hun eigen buurt te omzeilen. Om deze 'parkeerdruk' tegen te gaan wil het stadsdeel een blauwe zone invoeren, van maandag tot en met zaterdag tussen 09.00 - 19.00 uur op de ventwegen van de Burg. Roëllstraat. Maar nog steeds niet aan en rond de Vening Meineszlaan-West.
Opnieuw wijst uitgebreid onderzoek er op dat sloop en nieuwbouw weinig of niet helpt om naoorlogse wijken te verbeteren. Dit 'nieuws' verscheen dit weekend op tv en in kranten.
Meer over stedelijke vernieuwing >
Francis stuurde een gedicht over de oren van de stadsdeelbestuurders...
De deelraad heeft na een kort debat beslist over de Blauwe Zone. Super-actieve vrouwen haalden de buit binnen terwijl 'onzichtbare' maar door verloedering getergde bewoners met hun vraag om een kleine uitbreiding van de Blauwe Zone naast het net visten. PvdA en dagelijks bestuur bleven onwrikbaar. De PvdA-fractie wilde op 6 december dus wel komen praten, maar blijkbaar uitsluitend als het volkomen vrijblijvend zou blijven...
(Terug) naar de overzichtslijst parkeerbeleid
Bewoners van het middendeel van Buurt 3 in Slotermeer spraken indringend over de parkeeroverlast met bestuursleden Rijssel en Daoud van de PvdA-fractie in Geuzenveld-Slotermeer. De Blauwe Zone werkt op de ene plaats fantastisch maar bezorgt andere buurten indirect juist heel veel overlast. Rijssel en Daoud werden bestookt met kritische vragen en wensen en konden de bewoners niet echt gerust stellen. Dinsdagavond wil de raad beslissen welk geld er voor een oplossing van dit probleem beschikbaar gesteld moet worden. Of schuift de raad het opnieuw door...?
(Terug) naar de overzichtslijst parkeerbeleid
In een fel najaarszonnetje spraken diverse burgers met leden van de deelraad. De raadsleden hadden op het Plein '40-'45 twee grote tenten laten plaatsen waarin de verschillende politieke partijen een kraampje hadden. Er waren muziek, drankjes, activiteiten voor kinderen en er was een groot bord waarop iedereen zijn wensen of grieven naar de politici kon melden. Dat gebeurde dan ook.
Dat deden ook de bezoekers die op de markt door de fractievoorzitters werden aangespoord om actief met raadsleden in debat te gaan. De actie was georganiseerd door de griffie, om te laten zien dat onze lokale politici bereid zijn om ook buiten verkiezingstijd met burgers in debat te gaan. Waarvan akte.
Klik hier om de foto's te bekijken...
Heel wat bewoners kwamen naar de conferentie over de mogelijkheden om de leefbaarheid in eigen buurt te verbeteren. Er waren lekkere hapjes en veel informatie over de Vogelaar-gelden die voor bewonersinitiatieven beschikbaar zijn. Diverse groepjes bewoners maakten direct afspraken met porteuillehouder De Ruijter of registreerden zich als belangstellende bij het Bewonersplatform Geuzenveld-Slotermeer.
In het Meerwaldtplantsoen dringt het jonge spul zich her en der weer op. De een ergert zich, de ander vindt het mooi.
Klik hier om de foto's te bekijken...
naar het begin van de pagina terug
Vandaag vond het Loveland Festival plaats op het buitenterrein van het Sloterparkbad. Leuk – voor velen. Maar wij kregen vooral diverse signalen dat mensen enorme last hadden van wat zij de "herrie" noemden.
Het stadsdeelbestuur schrijft op haar website: "Door een andere opstelling van de geluidsapparatuur op het buitenterrein hoopt de organisatie de geluidsoverlast zoveel mogelijk te beperken. Zo staan de speakers zodanig dat het geluid gericht wordt op het festivalterrein. Ook staan er zeecontainers achter het podium opgesteld die fungeren als geluidsbarrière."
Die geluidsbarrière werkt klaarblijkelijk niet voldoende voor de lage tonen, want de hele dag en avond galmde er een enorme dreun door de wijk, een geamputeerd deel van de festivalmuziek. We kennen dit verschijnsel goed vanwege Schiphol. Een beetje geluidstechnicus weet wel een en ander over de richtinggevoeligheid van geluid...
Het ergste vonden diverse mensen dat die festivaldreun duidelijk hoorbaar was binnen in de woningen, ook op slechts enkele tientallen meters vanaf de Haarlemmerweg, een heel eind van de Sloterplas vandaan dus. Het is overigens niet slechts het geluidsniveau maar ook de aard van het geluid – het opfokkerige, vrijwel continue gedreun – dat irritant is voor veel bewoners. Als dat geen van overheidswege goedgekeurde vervuiling, verrotzooiing is, wat dan wel?
Winter 2007-2008 vermeldde het stadsdeelbestuur op haar website: "De wijk is in de eerste plaats voor de bewoners". Dat was vandaag beslist niet het geval. Van een ongestoord woongenot was deze dag geen sprake – dat horen de woningcorporaties wel te verzorgen! Dagje korting op de huur dus maar?!
Als we 's avonds de politie bellen over de geluidsoverlast, krijgen we beslist niet de indruk dat we een vriend of vriendin aan de lijn hebben. We worden op korzelige toon verwezen naar de meteropnemer van de Dienst Milieu en Bouwtoezicht. We bellen. Die staat op of in de buurt van het festivalterrein en kan ons haast niet horen... Andere bewoners werden verwezen naar het bekende 14020 nummer, waar alleen een antwoordapparaat 'opnam'.
De Dienst Milieu en Bouwtoezicht en de politie zeggen allebei dat zij niets kunnen doen met de klachten van omwonenden "want de vergunning wordt niet overtreden". Het enige wat de getergde burger kan doen, is vanaf maandag zijn klachten bij het stadsdeelbestuur melden. En dat we de vergunning kunnen gaan inzien... En wat blijkt: die gaat wat geluidshinder betreft alleen over decibels en dan nog alleen maar de decibels op de dansvloer (Giga!), niet die bij onze gevel en niet over de irritante aard van het geluid. En dat kennelijk niet voor het eerst...
naar het begin van de pagina terug
Het gaat de goede kant op!
Tot vandaag was het zo dat je bij een 'melding openbare ruimte' kon aangeven, dat je een bericht wilde krijgen. Alleen, je kreeg dan uitsluitend een kopie van je melding terug. In de gewone wereld denken mensen meestal dat ze dan te zien zouden krijgen wat er met hun melding is gebeurd.
Vandaag zag ik voor het eerst zo'n echte reactie! Dus het kan toch.
Als dat nou kostenverhogend werkt, zou ik zeggen: laat maar zitten. Maar suggereer dan ook niet dat de melder een echte reactie terug zou kunnen krijgen. Laat het bij het al of niet sturen van een ontvangstbevestiging. Voorlopig is deze melder tevreden. Blijft over de wens dat mensen minder troep op de raarste plaatsen en momenten dumpen. Dat zou pas echt mooi zijn.