10 juni 2009 – Alles behalve STADS

Gepubliceerd op 12 juni 2009 12.59.

Ik krijg de vernieuwingskrant van Slotermeer, het groenste stadsdeel van Amsterdam, in de brievenbus en lees met afgrijzen het verkoopverhaal dat vol tegenstrijdigheden staat.

Oh, wat roemt men het groen en de bezonning aan de ene kant, en het lijkt de plannenmakers een goed idee om daar sloop en nieuwbouw op toe te passen. Zeker komt er laagbouw en wil men op sommige plekken een dorpskarakter om lekker rustig te wonen. Maar wel met een school op een plein in het midden. Weg rust. Slim bedacht hoor ... ooit vlak bij een school gewoond?


Op andere plekken wil men gebruik maken van de huidige bezonning en lijkt het ze snugger om hoogbouw van het maximale (is dat 10 - 15 verdiepingen?) te bouwen. Dat wil dus zeggen dat er een boel schaduw gecreëerd gaat worden. Daar is over nagedacht?

En dan durven ze nog te spreken dat je dan mooi uitzicht zou hebben. Wat een onzin.

Het mooiste uitzicht dat kunt hebben is op de hoogste verdieping en dan ligt het er nog aan op welk appartement je je bevindt (links-midden-hoek-of rechts) om over alles heen te kijken en je zelf supergroot te voelen, maar het mooiste blijft 3 hoog en een uitzicht op het groen van bomen. Probeer maar eens en wissel dat eens af met uitzicht op een ander huis.


En bij de Sloterplas, waar het Sloterpark om heen ligt, wil men bij de Haven winkeltjes gaan plaatsen en een mogelijkheid om lekker te flaneren. Zo staat het er. FLANEREN. Flaneren doe je in Zandvoort of in Scheveningen, misschien in Bloemendaal en niet eens in IJmuiden. Flaneren doe je in Saint-Tropez, aan de Côte d'Azur, maar niet aan een deel van een stuk park in een land waar het voornamelijk regent.

Nee, wat men wil is het geld uit je zakken kloppen. Winkeltjes in om te kopen. Voornamelijk spullen die je eigenlijk niet nodig hebt. Weggooi artikelen. Het is niet in het belang van de bewoner, maar in het belang van de economie en in hun eigen belang natuurlijk.


En dan had er ook nog iemand een attractie bedacht voor een stuk in het park. Een attractie in het park. Een park is er om de rust op te zoeken, om op een bankje te zitten, eendjes te voeren, een boek te lezen, om vogels te horen fluiten, om je even los te maken van de dagelijkse drukte... Heeft Maarten van de Poelgeest daarom de weg geplaveid met zijn nieuwe visie op de Hoofd Groen Structuur, dat men gewoon kan bouwen in een park en aan horizon vervuiling gedaan mag worden door flats van soms wel 15 hoog neer te zetten?


De entree van Slotermeer moet duidelijk zichtbaar worden, vinden de plannenmakers. En dat wil men doen door er 9 etages flats neer te zetten. Zoiets van P A T S hier-begint-slotermeer-voor-degenen-die-kippig-zijn....


Ook 15, 10 en 4 verdiepingen wil men afwisselen met duplexwoningen op een lokatie in Slotermeer. Weer die schaduw die gecreëerd wordt en wat zal het uitzicht leuk zijn in die samenstelling. Lekker rommelig aangezicht en kramp in je nek als je even wilt zwaaien....


En daarbij ook nog woningen die bestemd zijn voor zowel ouderen mensen die moeilijk kunnen lopen, met lift, en gezinnen met kinderen. Alsof oudere mensen niet van hun rust houden en nog wakker willen liggen van huilende baby's en knikkerende en springende kinderen boven hun hoofd... Ja, ook daar is over nagedacht. N O T. Ze maakten vroeger niet voor niets groepen van bejaarden woningen. Die hadden elkaar en de rust van hun oude dag.


Uw mening telt, zegt de Vernieuwingskrant. Ik vraag het me af.

Zijn de kaarten niet al geschud en is het een kwestie van strategie en alles in deeltjes afwerken? De ene hoge omes doen het voorbereidende werk waar geen nee tegen gezegd kan worden, hoewel we in een democratisch land leven, en de andere hoge omes vullen de rest in en delegeren naar mensen met verkoopverhalen die het in werkelijkheid geen ene bal kan schelen als ze maar geld verdienen.

Het kost energie om er tegen in te gaan en waarom zou ik vechten voor een zaak als deze? Als Slotermeer niet gewaardeerd wordt in de opzet zoals het nu is, het groen en de ruimte en dat de zon (als ie schijnt)de straten goed kan beschijnen..., waarom zou ik me inzetten als de tegenspelers het niets kan schelen.

Je weet pas wat je kwijt bent als je het verloren bent. De komende generaties zullen dan vanaf oude foto's kunnen kijken hoe Slotermeer er eerst uit zag. Het schrikbeeld dat ik heb is dat Bos en Lommer en voornamelijk Osdorp dat eens groenminnend was maar dat door het stadsdeel in de verste verte niet meer lijkt op wat het ooit was. Zo moet een man zich voelen als zijn vrouw thuis komt van een mislukte plastische chirurgie. Ooit gezien?


Het sterkste punt van Slotermeer dreigt uitgebuit te worden door een verkoopverhaal en als daar in getrapt wordt dan halveert het groen en rest ons schaduw. In plaats van een statement maken wordt men de kloon van een ander stadsdeel dat immers ook hoog is gebouwd.

Dat smaken verschillen is niet de issue.

Ik kijk naar de bomen die al jaren voor mijn woning staan. Ik heb ze zien groeien, ik heb ze zien snoeien en ik heb er vogels in uit zien vliegen. De lanen die ik hier afloop staan vol bomen. Ik ben er aan gewend en zou niet zonder kunnen.

De verkoopverhalen en de populistische one-liners die afgedrukt staan op het kwaliteitspapier willen er bij mij niet in.

Wat lijkt er in Amsterdam en omgeving nog op Slotermeer waar ik naar toe kan verhuizen. Want ik kan het niet aan zien als ze hier de boel platgooien en ik de vele bomen die zo typerend zijn voor dit Stadsdeel tegen de grond aan moet zien gaan... Het hele plan kan 15 jaar gaan duren. Dat houdt geen bewoner vol, dat weet ik zeker.


Vriendelijke groet

tbosma

Ingekort ook gepubliceerd op Het Geheugen van West. Naam en adres bij ons bekend.


top